<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Intet annet enn en hevn mot USA

Kina trapper opp halvlederkrigen mot USA, men analytikere hevder effekten av Micron-forbudet er begrenset. Likevel faller aksjen markant.

  Publisert 22. mai 2023 kl. 14.31
  Oppdatert 22. mai 2023 klokken 15.16
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 434 ord
  I TECH-KRIG: Kina, der Xi Jinping er president. Foto: NTB

  Kina tok i helgen teknologikrigen med USA ett steg videre med annonseringen av at produkter fra Micron Technology feilet i en gjennomgang gjort av landets myndigheter for cybersikkerhet (CAC).

  Beijing advarte i en pressemelding søndag operatører av kritisk infrastruktur mot å kjøpe av Micron etter at CAC hevder å ha funnet «relativt alvorlige» sikkerhetstrusler på produkter USAs største halvlederprodusent har solgt i Kina. Meldingen nevnte ikke spesifikt hva sikkerhetsrisikoen går ut på, og identifiserte heller ikke hvilke produkter som forbys.

  – Politikk

  Helgens annonsering kom over en måned etter at Kina varslet Micron-granskningen, som igjen kom etter at USA svartelistet flere kinesiske halvlederprodusenter . USAs handelsdepartementet har ifølge Bloomberg respondert på Beijings konklusjon med at den «ikke er basert på fakta», sant at Washington vil fortsette å begrense eventuelle forstyrrelser i halvlederindustrien i samarbeid med sine allierte.

  FORBUDT I KINA: Halvledere fra Micron. Foto: NTB

  – Ingen bør forstå denne beslutningen av CAC som noe annet enn hevn for amerikansk eksportkontroll av halvledere. Ingen utenlandsk virksomhet i Kina bør bli lurt av dette bedraget. Dette er helt enkelt politiske handlinger, sier Holden Triplett, Trenchcoat Advisors-gründer og tidligere FBI-offiser for kontraetterretning i Beijing, til nyhetsbyrået.

  Micron skrev i en egen pressemelding søndag at selskapet nå evaluerer Beijings beslutning og eventuelle reaksjoner, men la også til at det ser frem til «å fortsette samtalene med kinesiske myndigheter.»

  – Betyr lite

  Analytikere i Jefferies, inklusive Edison Lee, skriver ifølge Bloomberg i en oppdatering at CACs beslutning trolig vil ha begrenset effekt på Micron ettersom den fokuserer på «kritisk informasjonsinfrastruktur» (CII) – altså virksomheter som datasentre og skytjenester. 

  Jefferies hevder der at de fleste av Microns halvledere som selges i Kina er å finne i forbrukerelektronikk som smarttelefoner og mindre datamaskiner.

  «Vi tror at dette forbudet er smalt fokusert, ettersom det bare gjelder CII-operatører. Derfor vil den endelige effekten på Micron være ganske begrenset», heter det.

  Kursfall

  Wall Street reagerer likevel med å sende Micron-aksjen ned over 4 prosent i mandagens førhandel.

  Blant andre amerikanske selskaper som leverer milliarder av halvledere til Kina, verdens største marked, ser vi at Qualcomm faller 0,7 prosent og Intel 0,3 prosent.

  Micron-konkurrenter som Samsung Electronics og SK Hynix steg begge i mandagens handel i Seoul, mens Semiconductor Manufacturing International og Hua Hong Semiconductor steg over 3 prosent i Hongkong.