<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Kan påføre USA enorm skade

Nvidia-sjef Jensen Huang advarer USAs politikere kraftig mot å trappe opp halvlederkrigen mot Kina. 

Publisert 24. mai 2023 kl. 16.13
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 331 ord
ADVARER: Nvidia-sjef Jensen Huang. Foto: NTB

Halvlederkrigen mellom USA og Kina eskalerte i forrige uke da Beijing advarte kinesiske operatører av kritisk infrastruktur mot å kjøpe Micron-produkter. Advarselen kom over en måned etter at Kina varslet Micron-granskningen, som igjen kom etter at USA svartelistet flere kinesiske halvlederprodusenter.

Nå kommer sjefen for Nvidia, verdens største halvlederselskap målt i børsverdi, med en kraftig advarsel til amerikanske politikere mot skjerpe eksportkontrollen av Kina.

– Våre hender er bundet, sier Jensen Huang i et intervju med Financial Times gjort noen dager i forkant av Micron-forbudet.

– Hvis Kina ikke kan kjøpe fra USA, vil de bare bygge det selv. Så USA må være forsiktig. Kina er et veldig viktig marked for teknologiindustrien, legger han til.

– Finnes bare ett Kina

Amerikanernes streben etter å forhindre Kina i kjøpe eller utvikle avanserte halvledere har ifølge avisen blitt den mest aggressive fronten i en ny kald krig mellom de to stormaktene.

– Mister vi det kinesiske markedet, finnes ingen beredskap. Det finnes intet annet Kina – det finnes bare ett Kina. Det vil påføre amerikanske selskaper enorm skade hvis de ikke kan handle med Beijing, sier den taiwansk-amerikanske Nvidia-sjefen videre til Financial Times. 

Det å blokkere amerikanske teknologiselskapers tilgang til Kina vil ifølge Hueng være det samme som å «amputere Chips Act i knehøyde», med henvisning til Biden-administrasjonens investeringsprogram på  52 milliarder dollar for å stimulere bygging av flere halvlederfabrikker i USA.

Midt i AI-kappløpet

Nvidia står midt i et globalt kappløp om å utvikle en ny generasjon verktøy for kunstig intelligens (AI), ved å bli primærkilden for halvledere som brukes til å lære opp store språkmodeller som driver såkalte chatbots som OpenAIs ChatGPT.

Nvidia har bare i år doblet sin markedsverdi, og prises til rundt 770 milliarder dollar i forkant av sine kvartalstall som slippes etter stengetid onsdag. Dette er langt høyere enn den argeste konkurrenten, taiwanske TSMC, på rundt 450 milliarder dollar. 

Enda lenger bak finner vi Intel og Qualcomm på rundt 120 milliarder dollar.

Nvidia faller for øvrig 1,6 prosent så langt i onsdagens handel på Wall Street.