<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Google tapte patentsak mot Sonos

Google må ut med 360 millioner kroner til Sonos for å ha krenket patentet til smarthøyttalerprodusenten. 

  Publisert 28. mai 2023 kl. 09.05
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 371 ord
  MÅ BETALE: Google, som er et datterselskap av Sundar Pichais Alphabet, tapte en patentrettsak mot Sonos. Foto: Bloomberg

  Google ble i San Francisco fredag dømt for å krenket en av høyttalerprodusenten Sonos' patenter vedrørende trådløse lydenheter, skriver Reuters. 

  Til sammen må Google betale 32,5 millioner dollar, rundt 360 millioner kroner, i erstatning til den trådløse høyttalerprodusenten, som er en del av en omfattende strid om intellektuell eiendom mellom de tidligere samarbeidspartnerne, som også har andre søksmål gående mot hverandre i USA, Canada, Frankrike, Tyskland og Nederland.

  Ville egentlig ha 3 mrd.

  SENKET FORVENTNINGENE: Sonos ville i utgangspunktet ha 3 milliarder dollar fra Google, men etter at søksmålet ble begrenset av en dommer ble kravet senket til 90 millioner dollar. Foto: Dreamstime

  I San Fransisco konkluderte retten med da med at Google hadde krenket en av Sonos' to patenter som ble diskutert i rettssaken. Sonos Sonos ba retten om 90 millioner dollar i erstatning, etter å ha redusert kravet ned fra 3 milliarder dollar etter at en oppnevnt dommer hadde lagt begrensinger på saken.

  En talsperson fra Google sier saken dreide seg om en «smal tvist om noen svært spesifikke funksjoner som ikke brukes vanligvis,» og at selskapet vil vurdere hva de vil gjøre fremover. Talspersonen la også til at Google alltid har utviklet teknologi uavhengig og konkurrert basert på ideenes verdi, skriver Reuters.

  En talsperson fra Sonos sier at dommen «bekrefter at Google gjentatte ganger krenker vår patentportefølje».

  Motsøksmål

  De to teknologiselskapene har tidligere samarbeidet for å få Googles musikkstrømmetjeneste integrert i Sonos-produkter. Men i etterkant av samarbeidet saksøkte Sonos Google i 2020 og beskyldte teknologigiganten for å ha kopiert teknologi deres under samarbeidet, til enheter som blant annet Google Home og Chromecast Audio.

  Sonos vant en begrenset importforbud mot noen av Googles enheter fra handelskommisjonen, men Google har anket dommen, skriver Reuters. 

  Som et motsvar har Google anlagt sine egne patentrettssaker, hvor de anklager Sonos for å ha inkludert teknologien deres til i sine smarte høyttalere. Sonos på sin side omtaler Googles søksmål som en «skremmetaktikk» for å tvinge en en mindre konkurrent til å gi seg.