<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Disse aksjene vil styrkes på AI-bølgen

UBS nevner en rekke aksjer som er «fordelaktig posisjonert» for å fra nytte av AI. Étt av selskapene er norsk.

Publisert 30. mai 2023 kl. 14.30
Oppdatert 30. mai 2023 klokken 14.32
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 324 ord
HAR TROEN: Telenor er blant aksjene som er «fordelaktig posisjonert» for å tjene på AI. Her fra Telenor-butikken på Sandvika Storsenter. Foto: Thomas Bjørnflaten

Det er ikke bare sagnomsuste Nvidia som vil dra nytte av godene kunstig intelligens, kalt artificial intelligence eller AI, bringer med seg.

Den sveitsiske storbanken UBS ser et titalls antall selskaper i et bredt spekter av sektorer som vil tjene på den påbegynte AI-revolusjonen. Det være seg selskaper i alt fra handelsbransjen til olje og gassindustrien, skriver MarketWatch.

Noen eksempel er fastfood-kjedene McDonald's, Domino's, Chipotle og Wendys's, som UBS mener vil dra nytte av automatisert bestilling og etterspørselbasert forberedelse av maten som skal lages.

Kutt i arbeidsstyrken

AI vil også kunne hjelpe den amerikanske handelskjeden Walmart med å forstå kundenes ønsker og hva som vil føre til endringer, og dermed bidra til å få fremskyndet nye produkter.

Det største fellestrekket blant aksjene UBS lister opp er at de kan få lavere kostnader knyttet til arbeidskraft ved å gå over til AI. 

Ifølge UBS-analytiker Michael Briest ser hele 31 av 32 sektorteam muligheten for å få kuttet kostnader hos dem. Den eneste som ikke ser en kostnadsreduksjon er internettsektoren, ifølge MarketWatch.

Bilsektoren vil få reduserte kostnader innen distribusjon, vedlikehold og reservedeler. Der nevnes Tesla og Mercedes-Benz som to kandidater.

Luftfarts- og forsvarssektoren vil få en kostnadsreduksjon på materiale og arbeidskraft, samtidig som sikkerheten og tryggheten øker, mener den sveitsiske banken.

Anbefaler norsk teleselskap

Blant aksjene på UBS' liste finner man én norsk kjempe, nemlig Oslo Børs-noterte Telenor. UBS har i tillegg kjøpsanbefaling på teleaksjen, som er opp 25 prosent siden nyttår.

Investeringsbanken Morgan Stanley bruker allerede ChatGPT som verktøy for å oppsummere rapporter og produsere data for finansielle rådgivere, og er dermed på vei til å få effektivisert arbeidet, noterer UBS.

Coca-Cola, luksusgiganten LMVH, samt oljeselskapene Shell og Halliburton er også blant dem som trolig vil profitere på AI-bølgen, ifølge banken. En rekke halvlederprodusenter nevnes også, deriblant Nvidia.