<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ser 140 prosent oppside i AI-selskap

Goldman Sachs venter at kunstig intelligens vil være blant de store sektorvinnerne fremover, og ser ser en oppside på over 140 prosent i Elan Microelectronics. 

    Publisert 8. juni 2023 kl. 14.08
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 459 ord
    SKAL OPP: Goldman Sachs ser en stor oppside i den taiwanske halvlederprodusenten Elan Microelectronics. Foto: Dreamstime

    Goldman Sachs har stor tro på kunstig intelligens (AI) og forventer at denne teknologien vil være oppleve et merkbart verdiløft fremover, skriver CNBC.

    AI-bølgen har allerede løftet S&P 500-indeksen i år, men Goldman Sachs har sett inn i spådomskulen og forventer ytterligere oppgang for aksjene.

    «I vår analyse tror vi at det er ytterligere oppside til S&P 500-indeksen dersom investorer verdsetter potensiell produktivitets- og inntektsvekst som følge av økt adopsjon av kunstig intelligens,» skriver Goldman Sachs-analytikere i et notat.

    Tror AI vil trekke opp S&P

    I Goldmans nyeste beregninger, som antyder at utbredt bruk av kunstig intelligens vil øke produktivitetsveksten med 1,5 prosentpoeng per år over en periode på 10 år, forventer Goldman Sachs at den sammensatte årlige vekstraten for inntjening pr. aksje i S&P 500 vil bli 5,4 prosent, opp fra dagens estimat på 4,9 prosent. 

    Dette vil gjøre at den reelle verdien på S&P 500-indeksen vil øke med 9 prosent i forhold til dagens nivå, ifølge meglerhuset. Men de tar likevel et forbehold om at produktivitetsscenarioer kan variere, og dermed kan den virkelige oppsiden på verdiene ligge mellom 5 og 14 prosent. 

    Alt fra hvordan politikerne vil reagere, til økt skatter eller høyere renter, kan påvirke inntjeningen og motvirke oppgangen som er forventet å komme fra kunstig intelligens, skriver CNBC.

    141 prosent oppside

    Det selskapet som storbanken tror vil være blant de største vinnerne av AI-bølgen er det taiwanske Elan Microelectronics, et selskap som spesialiserer seg i avanserte halvledere og modulløsninger som er mye brukt i smarttelefoner, nettbrett, bærbare datamaskiner og lignende. 

    Selskapet har steget 20 prosent hittil i år, men er likevel ned nesten 30 prosent det seneste året. Markedsverdien ligger på 31,9 milliarder taiwanske dollar, som er rundt 11,5 milliarder kroner.

    Goldman har satt kursmålet på 250 taiwanske dollar, noe som innebærer at de ser en oppside på 141 prosent.

    Tror på servervekst

    Ifølge CNBC er Goldman Sachs også optimistiske når det kommer til aksjer innen AI-servermarkedet. På grunn av etterspørselen etter generativ kunstig intelligens, forventes etterspørselen etter AI-serverutstyr å øke de kommende årene. 

    For tiden utgjør generativ AI-servere omtrent 1 prosent av den totale serverforsendelsen, men Goldman Sachs tror at antallet enheter vil øke med nærmere 75 prosent innen 2024.

    Dette gjør at banken tror at det taiwanske teknologiselskapet Gold Circuit Electronics, som produserer PCB-servere, vil dra størst fordel av investeringene innen AI-servere. Goldman har satt et kursmål på 140 tawianske dollar på selskapet, som tilsvarer en oppside på 5 prosent torsdag. 

    Goldman Sachs anbefaler også kjøp av Unimicron, et annet teknologiselskap fra Taiwan som produserer flere typer avanserte kretskort. Her har amerikanerne satt kursmålet på 235 taiwanske dollar, som tilsvarer en oppside på 33 prosent fra dagens kurs.

    I tillegg anbefaler amerikanerne teknologiselskapene Kinsus og Taiwan Union Technology, hvor de ser en oppside på henholdsvis 55 prosent og 22 prosent fra dagens kurs.