<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Ren løgn

Eks-sjef og medgründer Jack Dorsey hevder India truet med å stenge Twitter om visse poster ikke ble slettet. Han får klart svar på tiltale.

Publisert 13. juni 2023 kl. 16.21
Oppdatert 13. juni 2023 klokken 16.22
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 450 ord
I INDIA-KLAMMERI: Twitters eks-sjef og medgründer Jack Dorsey. Foto: Bloomberg

Twitter-medgründer og tidligere toppsjef Jack Dorsey har havnet i klammeri med indiske myndigheter etter påstander om at landet truet med å stenge ned den sosiale medieplattformen dersom den ikke etterkom krav om å fjerne innlegg kritiske til regjeringens håndtering av bondeopprøret, melder Reuters.

Dorsey hevder også at India truet med å gå på ansatte hvis kravet ikke ble etterkommet.

Hevder Dorsey lyver

– Det manifesterte seg på måter som: «Vi vil stenge ned Twitter i India», som er et veldig stort marked for oss; «vi vil raidene deres ansattes hjem» – noe de gjorde. Og dette er India, et demokratisk land, sa Dorsey ifølge nyhetsbyrået i intervju med YouTube-nyhetssendingen «Breaking Points.»

Reaksjonen fra indiske myndigheter lot ikke vente på seg. IT-minister Rajeev Chandrasekhar, en høytstående representant for statsminister Narendra Modis regjering, stempler Dorseys påstander som «ren løgn.»

«Ingen ble fengslet og Twitter ble ikke stengt ned. Dorseys Twitter-regime slet med å akseptere indiske lovers suverenitet», skrev han i et Twitter-innlegg.

Uvanlig kritikk

Dorseys kommentarer setter igjen søkelyset på utenlandske teknologikjempers arbeidsvilkår etter at Modi kom til makten. Hans regjering har ofte kritisert Google, Facebook og Twitter for ikke å gjøre nok for å ta seg av «fake» eller «anti-India»-innhold på sine plattformer, eller for ikke å etterleve lover og regler.

REAGERTE KRAFTIG: Indias regjering, ledet av statsminister Narendra Modi. Foto: NTB

Utspillet fra mannen som gikk av som Twitter-sjef i 2021 tiltrekker seg mye oppmerksomhet fordi det ifølge Reuters er uvanlig at globale selskaper som opererer i India kritiserer regjeringen offentlig. I fjor hevdet Xiaomi i rettslige dokumenter at Indias enhet for økonomisk kriminalitet truet deres ledere med «fysisk vold» og tvang, en påstand myndighetene benektet.

Scorer lavt på fri presse

Flere høytstående indiske tjenestepersoner har ifølge nyhetsbyrået kritisert Dorseys uttalelser og Twitters tidligere håndtering av feilinformasjon, men mange opposisjonspolitikere anklaget regjeringen for å kneble bøndenes i løpet av protestene i 2020-21, en av de alvorligste utfordringene Modi har stått overfor.

Regjeringen ga til slutt etter for demonstrantene og opphevet lover disse hevdet var bondefiendtlige.

– Dette viser at alle som våger å vise den minste motstand, vil bli undertrykt, uttaler Supriya Shrinate, en talsperson for Indias største opposisjonsparti Congress, til Reuters.

Siden Modi kom til makten i 2014 har India falt fra 140. til 161. plass på indeksen for en fri verdenspresse. Indeksen teller 180 land, og India har aldri vært rangert lavere.