<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Erstatter Alibabas sterke mann

Alibaba forbereder tidenes restrukturering. Daniel Zhang slutter som konsernsjef og styreleder for å ta sky- og AI-virksomheten mot børs.

  Publisert 20. juni 2023 kl. 09.52
  Oppdatert 20. juni 2023 klokken 09.52
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 393 ord
  NYE OPPGAVER: Daniel Zhang (t.h.) slutter som Alibaba-sjef, og overlater styreledervervet til medgründer Joe Tsai. Foto: NTB

  Eddie Wu overtar som konsernsjef for Alibaba Group etter Daniel Zhang, skrev den kinesiske tech-giganten i en overraskende kunngjøring flere internasjonale medier omtaler tirsdag.

  Samtidig vil Joe Tsai erstatte Zhang som konsernets styreleder, mens sistnevnte vil fortsette som toppsjef og styreleder for Alibabas skyvirksomhet Cloud Intelligence Group. Samtlige endringer vil være effektive fra 10. september.

  Wu er en av Alibabas medgründere, og i dag styreleder i netthandelsplattformene Taobao and Tmall Group. Zhang har vært Alibabas konsernsjef siden 2015 og overtok for Jack Ma som styreleder i 2019.

  Deles i seks

  Rokeringene kommer etter at Alibaba i mars kunngjorde tidenes største restrukturering – en oppsplitting av selskapet i seks deler. Formålet er å gi selskapet nytt liv etter tregere vekst på hjemmemarkedet og strengere reguleringer fra Beijing.

  «Som alle er klar over, vil utviklingen av kjerneteknologi som skytjenester, «big data» og kunstig intelligens (AI) gi en enorm transformasjon av miljøet vårt og være av avgjørende strategisk betydning», skrev Zhang ifølge CNBC i en intern melding til Alibaba-medarbeidere.

  «Cloud Intelligence Group jobber nå for fullt med sine planer om utskillelse, og vi nærmer oss en avgjørende fase av prosessen, så det er riktig tidspunkt for meg å vie min fulle oppmerksomhet og tid til virksomheten», la han til.

  Børsplaner

  Alibaba varslet i mai at planen er å fullføre en spin-off av skyvirksomheten innen de neste 12 månedene.

  MASKOTEN: Alibaba skal gjennomføre tidenes restrukturering. Foto: Bloomberg

  «Fra et corporate governance-perspektiv trenger vi også tydelig skille mellom styret og ledelsen når Cloud Intelligence Group beveger seg mot å bli et uavhengig børsnotert selskap», skrev Zhang videre i meldingen til de ansatte.

  Utover sky- og AI-virksomheten i Cloud Intelligence Group vil «nye Alibaba» ha fem forretningsområder.

  • Taobao Tmall Commerce Group: netthandelsplattformene, blant annet Taobao og Tmall.
  • Local Services Group: matleveringstjeneste.
  • Cainiao Smart Logistics: logistikktjenester.
  • Global Digital Commerce Group: netthandelsbedriftene AliExpress og Lazada.
  • Digital Media and Entertainment Group: strømme- og filmvirksomhet.

  Alibaba falt 1,5 prosent i Hongkong tirsdag, på en dag der den kinesiske sentralbanken utløste en bredere børsnedgang i Asia ved å kutte referanserenten (LPR) som fastsetter boliglånsrenten.