<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– AI skremmer mer enn atombomben

SoftBanks sterke mann Masayoshi Son er tilbake på offensiven etter noen år med stygge tap, og varsler nye AI-investeringer. Samtidig understreker han behovet for reguleringer. 

Publisert 21. juni 2023 kl. 10.46
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 419 ord
PÅ OFFENSIVEN: Styreleder og konsernsjef Masayoshi Son i SoftBank. Foto: Bloomberg

Tunge tap for japanske SoftBank og deres Vision-fond de siste årene har tvunget en av verdens største teknologiinvestorer til å snurpe igjen pengesekken og selge unna aksjer. Etter et nytt, kraftig nedsalg i Alibaba sitter SoftBank-systemet nå med over 5.000 milliarder yen (32 milliarder dollar) i kontanter.

Og disse skal få ben å gå på, lovet SoftBank-sjef Masayoshi Son på selskapets årlige generalforsamling i Tokyo onsdag – hans første store investorpresentasjon siden november. 

– Vi har vært nok på defensiven. Jeg føler at tiden snart er inne for oss til å starte en motoffensiv, sa en inspirert 65-åring ifølge Financial Times.

– Har funnet flere AI-suksesser

Pengene vil først og fremst gå til å gjenoppta konglomeratets investeringer i kunstig intelligens (AI).

– Jeg angrer på store feil, svarte Son da en aksjonær spurte om Vision-fondene og deres fokus på AI.

– Men likevel har vi investert i omtrent 500 selskaper. (...) Og blant disse 500 tror jeg i det minste at jeg har funnet flere som kommer til å bli store suksesser, fortsatte han ifølge avisen.

VERY IMPORTANT PERSON: Masayoshi Son i SoftBank mener OpenAI-sjef Sam Altman er blant jordens viktigste personer. Foto: Bloomberg

Finansdirektør Yoshimitsu Goto opplyste i mai om at SoftBank ikke vil la muligheter til å investere i ny teknologi som ChatGPT glippe, men advarte samtidig om at selskapet foreløpig ikke er klart til å trappe opp aktiviteten etter rekordtapet på 5.300 milliarder yen i regnskapsåret som ble avsluttet 31. mars 2023.

– En av jordens viktigste personer

Son snakket på onsdagens generalforsamling likevel mye om potensialet i AI, og beskrev OpenAI-sjef Sam Altman som «en av jordens viktigste personer» etter lanseringen av ChatGPT. SoftBank-sjefen advarte ifølge Financial Times om at selskaper som overser bruken av såkalt generativ AI vil havne i bakleksa, men ba også om reguleringer for å sikre at teknologien ikke blir misbrukt.

– Det er en risiko for farligere konsekvenser enn atombomben hvis AI blir misbrukt av feil personer. (...) Så reguleringer bør diskuteres og innføres, sa han.

SoftBank steg 3,7 prosent i onsdagens handel i Tokyo, og er opp 23 prosent hittil i år. Men ved inngangen til 2023 hadde aksjen falt 43 prosent siden toppen i februar 2021.