<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– AI blir tidenes største boble

Sjefen for selskapet bak det populære AI-verktøyet Stable Diffusion anslår et investeringsbehov på 1.000 milliarder dollar i AI, men ser likevel grunn til å advare.

Publisert 17. juli 2023 kl. 13.06
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 458 ord
AI-ADVARSEL: Fra Stability AI-sjef Emad Mostaque. Foto: Bloomberg

AI (kunstig intelligens) er det nye trendordet i aksjemarkedet, og har vært en sterk bidragsyter til at Nasdaq har steget hele 35 prosent så langt i 2023. 

I Finansavisen mandag advarer teknologianalytiker Petter Kongslie i SpareBank1 Markets om at fokuset på AI har dratt med seg mange selskaper til kunstig høy prising. 

– AI-fokus har dratt med seg noen av selskapene i underskogen, selskaper som ikke nødvendigvis får samme effekt som de store, eksempelvis Nvidia. Så det skaper litt rom for nedside, uttaler han.

– Tidenes største boble

Stability AI-sjef Emad Mostaque finner også grunn til å advare, og slår på stortromma.

– Jeg tror dette blir tidenes største boble, sa han ifølge CNBC på en telefonkonferanse med UBS-analytikere torsdag i forrige uke.

Stability AI står bak Stable Diffusion, som lar brukere generere fotorealistiske bilder ved å legge inn tekst, og har med sine over 100 millioner brukere blitt et av de mer populære såkalte generative AI-verktøyene ved siden av OpenAI. Selskapet har ifølge nettstedet hentet inn mer enn 100 millioner dollar fra investorer som Coatue og Lightspeed Venture Partners.

– På et tidlig stadium

Generativ AI har fascinert alle fra akademikere, næringslivstopper til studenter for evnen til å produsere menneskelignende språk og visuelt innhold «fra scratch» som respons på brukerforespørsler ved hjelp av store mengder data.

– AI er på et tidlig stadium i utviklingen akkurat nå, og er ikke helt klart for å bli implementert i stor skala i store bransjer som finansielle tjenester. (...) Jeg kaller det «dot AI»-boblen, og den har ikke en gang startet, fortsatte Mostaque som tidligere har blitt beskyldt for å komme med misvisende påstander om sin bakgrunn, sine prestasjoner og samarbeidspartnere.

Stability AI-sjefen har ifølge CNBC avvist samtlige påstander i et utførlig svar på sin personlige blogg.

– Viktigere enn 5G

Samtidig med «bobleadvarselen» understreker Mostaque overfor UBS-analytikerne at han ser verdien i AI, og karakteriserer det som «et av de største investeringstemaene i de nærmeste årene.»

– Det samlede investeringsbehovet i AI er trolig 1.000 milliarder dollar fordi det er viktigere enn 5G som en infrastruktur for kunnskap. (...) Markedet er massivt, og selskaper som ikke bruker AI riktig i virksomhetene sine vil bli straffet av aksjemarkedet, uttalte han ifølge nettstedet videre i telefonkonferansen.

Som et eksempel trakk Mostaque ifølge CNBC frem Google, som mistet 100 milliarder dollar i markedsverdi på én dag etter at deres Bard AI «chatbot» gikk ut med upresies informasjon i en reklamevideo i tilknytning til lanseringen i februar.

– Jeg tror dette er ekte. Jeg tror det ikke er mange investeringsmuligheter her, og du vil se folk gå fra de beste halvlederprodusentene til selskaper som bruker dette for å påvirke bunn- og topplinjer på en hensiktsmessig måte, fortsatte han.