<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Slo forventningene, men frykter høsten

Foxconn, Apples største underleverandør, overgikk forventingene i andre kvartal, men nedjusterte likevel gudingen for året på grunn av global økonomisk usikkerhet. 

Publisert 14. aug. 2023 kl. 15.33
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 409 ord
LAVERE FORVENTINGER: Foxconn tror omsetningen vil falle noe i år.  Foto: Dreamstime

Verdens største produsent av berøringselektronikk, den taiwanske Apple-leverandøren Foxconn, fikk i andre kvartal en netto resultatnedgang på 1 prosent, skriver Reuters. 

Nettoresultatet for kvartalet kom på 33 milliarder taiwanske dollar, som tilsvarer rundt 1 milliard dollar, ned fra 33,29 milliarder i samme periode året før. 

Det er likevel over konsensus blant analytikerne som var på 25,57 milliarder taiwanske dollar, viser tall hentet inn fra Refinitiv. 

Forventer inntektsfall

Fremover forventer selskapet at omsetningen for smarte forbrukerelektronikkprodukter vil falle noe i tredje kvartal i år, og ettersom det utgjør omtrent halvparten av Foxconns inntekter forventer de også at selskapets totale omsetning vil falle noe. De har tidligere forventet at utviklingen for året skulle være flat, skriver Reuters. 

Kommentarene fra Foxconn, som produserer rundt 70 prosent av iPhonene til Apple, kommer etter at Apple selv tidligere i måneden varslet at salget av deres fysiske produkter fortsetter å falle, etter at de andre kvartal solgte 1 prosent færre produkter sammenlignet med tilsvarende periode i fjor.

– Det er for tiden mange eksterne variabler: innstramming av global pengepolitikk, geopolitiske spenninger, inflasjon og andre usikkerheter, sa styreleder Liu Young-way da selskapet la frem rapporten for andre kvartal. 

Men et sted hvor Foxcann har rettet blikket er India, og Liu fortalte på resultatpresentasjonen at han ser mye potensial på subkontinentet. Det taiwanske selskapet har investert flere hundre millioner dollar nye produksjonsfasiliteter i India de seneste årene, og Apple har også kunngjort at de ønsker å produsere neste generasjon iPhones i India og Kina samtidig.

– Bare begynnelsen

Ifølge Liu vil Foxconn investere «flere milliarder dollar» i India for å øke produksjonen av elektronikkkomponenter i landet ettersom de globale teknologiselskapene presser på for å diversifisere forsyningskjedene sine. 

Foxconn holder allerede til ved ni lokasjoner i India, og Liu antydet på kvartalspresentasjonen at det vil komme enda flere investeringer.

– Vi vil investere i både Karnataka og Tami Nadu for forbrukerelektronikkprodukter. Vi vil også ha investeringer i delstaten Telangana. De planlagte forsendelsene vil begynne neste år, sier Liu, som la til at selskapet også vil investere i komponentkapasitet for elektriske kjøretøy til neste år i India.

– Hvis vi fullt ut kan implementere planene våre der, tror jeg at investeringer på flere milliarder amerikanske dollar bare er begynnelsen, sier Liu om potensialet for at Foxconn skal produsere både elbiler og halvledere i India en dag, ifølge NikkeiAsia. 

Foxconn har i dag ni lokasjoner i India. På disse stedene har selskapet mer enn 30 fabrikker og rundt 20 sovesaler. India sto for omtrent 2 prosent, rundt 10 milliarder dollar, av Foxconns totale omsetning i fjor.