<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

iPhone 15 – valgets kval

En trader hevdet at tirsdagens iPhone-lansering bare var den femte på rad av den samme smarttelefonen. Så ille var det vel ikke?

Publisert 13. sep. 2023 kl. 14.57
Oppdatert 13. sep. 2023 klokken 21.33
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 752 ord
PRO: Apple kom ikke med så mye nytt, men nok til at noen fremdeles mener det er verdens beste smarttelefon. Foto: Apple

Den teknologifokuserte traderen @gurgavin på X-twitter konkluderte tirsdag kveld med at Apple ikke kom med noe som ikke allerede hadde blitt lansert fire ganger tidligere. @StockMKTNewz svarte med at iPhone også denne gangen ble litt bedre og fremdeles er den beste smarttelefonen. 

Utviklingen har gått videre og selv om iPhone 15 ikke kom med de helt store nyhetene tok Apple et lite steg videre denne gangen også. Men var det nok til å kunne forsvare å oppgradere fra en eldre iPhone-modell?

Lettere og nettere

Selv om det ikke er mange og veldig store forskjeller mellom iPhone 15 og iPhone 14, vil det likevel være å foretrekke for de fleste med eldre iPhone-modeller å hoppe over iPhone 14. Ved å hoppe over iPhone 14 får du for eksempel USB-C tilkobling og støtte for USB 3, som gir opptil 20 ganger rakere filoverføring. Men det er flere forbedringer også.

USB: Apple måtte krype til EU-korset og lansere de nye iPhone-modellene med USB-tilkobling. Foto: Apple

Ser vi på den største modellen er 15 Pro Max for eksempel litt mindre enn 14 Pro Max, selv om skjermen er like stor. Ikke mye, men litt. Fordi kassen er støpt i titan er den med sine 221 gram også 19 gram lettere enn forgjengeren i rustfritt stål. 15 Pro er for øvrig 34 gram lettere enn 15 Pro Max, og enda nettere og lettere.

Noen vil kanskje også like de nye titanfargene og teksturen på iPhone 15 Pro bedre enn på iPhone 14 Pro. Men skal du absolutt ha rosa må du klare deg med grunnmodellen iPhone 15, som for øvrig starter på 11.990 kroner.

iPhone 15 Pro Max vs 15 Pro

Spørsmålet blir kanskje om du skal velge 15 Pro Max eller bare 15 Pro? Spesifikasjonene er nærmest identiske og begge har fått den nye og raskere A17-prosessoren, med en grafikkytelse som gir muligheter for spill du ikke har sett på en smarttelefon før, skal vi tro Apple. 

Både 15 Pro Max og 15 Pro har det nye 48MP hovedkameraet, dog med den lille forskjellen at 15 Pro Max har kamera med 5x optisk zoom med 120 mm linse, mot 3x optisk zoom i 15 Pro og i 14 Pro Max.

FARGER: Valgmuligheten for Pro-modellene er kanskje ikke det mest spennende? Foto. Apple

15 Pro Max koster i utgangspunktet 3.000 kroner mer enn 15 Pro. Da får du imidlertid større skjerm, 6 timer lengre tid med videoavspilling, 5 timer mer til strømming og hele 20 timer mer til lydavspilling enn både 15 Pro og 14 Pro Max. Det kan bli avgjørende for mange. 

iPhone 15 Pro Max starter på 17.990 kroner, mens iPhone 15 Pro starter på 14.990 kroner. Det siste var også startprisen for iPhone 14 Pro. iPhone 14 er ventet å droppe i pris, men har du en eldre iPhone vil du likevel ha igjen for å oppgradere direkte til iPhone 15 – selv om du - hvis du får tak i en - kan spare et par tusenlapper ved å velge iPhone 14 Pro eller 14 Pro Max.

Valgets kval

Vil du ha en lett og nett iPhone er valget 15 Pro. Trenger du større skjerm og lengre avspillingstid til lyd, strømming og video, er valget 15 Pro Max. For spill er også 15 Pro Max valget.

Trenger du mye lagring i telefonen kan du velge 15 Pro Max med 1 TB lagring til 22.390 kroner. Den vil sikkert også møte et behov, uten at vi umiddelbart ser det.

Behovet for lagring vil avhenge av bruken. Grunnmodellen iPhone 15 Pro har 128 GB, som kan bli knapt hvis man skal ha med alle bildene man har tatt de siste fem årene over til den nye telefonen?

Svaret er iCloud skylagring. Det er trygt og gratis opp til 5GB. 200 GB koster 39 kroner måneden og trenger du 2 TB koster det 129 kroner i måneden.

På Apples nettside kan du sammenligne de tre modellene og alle de andre iPhone-modellene