<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Reuters: Halvledergigant utsetter leveranser

Ifølge Reuters-kilder har verdens største halvlederprodusent bedt noen leverandører om å utsette leveransene av avansert utstyr grunnet etterspørselssvikt. 

Publisert 16. sep. 2023 kl. 11.41
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 296 ord
VEKSTBREMS: Ved årsskiftet varslet halvledergiganten en markant nedbremsing i inntektene, særlig i løpet av de tre første kvartalene i år. Avbildet er president og adm. direktør i Taiwan Semiconductor, C. C. Wei. Foto: AFP

Verdens største produsent av halvledere, Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), har ifølge Reuters-kilder bedt sine viktigste leverandører om å utsette leveringen av avansert halvlederutstyr. 

Årsaken skal være at halvledergiganten fortsatt sliter med etterspørsel blant kundene. Målet med utsettelsen er å få større kontroll på kostnadene og møte forventningene til videre etterspørsel. Utsettelsen skal ifølge Reuters være midlertidige. 

Da nyhetsbyrået ba om kommentarer fra halvledergiganten sa de at de ikke kommenterer «markedsrykter», og henviste til uttalelser fra adm. C.C. Wei i juli der han sa at svakere økonomiske forhold, en tregere gjenoppretting i Kina og lavere etterspørsel på sluttmarkedene gjør kundene mer forsiktige og mer oppmerksomme på å kontrollere beholdningen.

Inntektsbrems

For en drøy uke siden publiserte Taiwan Semiconductor omsetningstallene for august, der de hadde en omsetning på nesten 5,9 milliarder dollar, som tilsvarer omtrent 63 milliarder norske kroner.

Til tross for at dette er en økning på 6,2 prosent sammenlignet med juli, hadde inntektene falt med over 13 prosent målt mot samme måned i fjor. Nedgangen ser ut til å være i en pågående trend, ettersom omsetningen har falt hver måned år-over-år siden februar.

Så langt i år ligger omsetningen til halvledergiganten på totalt 42,2 milliarder dollar, omtrent 453,2 milliarder norske kroner. Sammenlignet med perioden januar til august i fjor, tilsvarer dette en nedgang på 5,2 prosent.

Ved årsskiftet varslet halvledergiganten en markant nedbremsing i inntektene, særlig i løpet av de tre første kvartalene i år.

Etter noen gode pandemiår for selskapet, der digitaliseringen både på arbeidsplassen og i hjemmet skjøt til værs, har geopolitisk uro, pengepolitiske innstramminger og inflasjon bidratt til at folk er mindre villige til å åpne lommeboken for de nyeste elektroniske duppedingsene.

Under kvartalspresentasjonen for fjerde kvartal sa adm. direktør i Taiwan Semiconductor, C. C. Wei, at de forventet at «hele industrien ville falle, samtidig som at selskapet ville vokse litt i 2023».