<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Zuckerberg-sak til svensk høyesterett

Dersom Sveriges høyesterett mener at Meta-sjefen har bidratt til svindel, kan han bli dømt til opptil åtte år i fengsel.

Publisert 18. sep. 2023 kl. 15.51
Oppdatert 19. sep. 2023 klokken 13.20
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 230 ord
WHAT?!? ME?!?: Ifølge advokat Lars Olofsson brukte Juicy Fields-svindlerne Meta-plattformer til å markedsføre pyramidespillet. Toppsjef Mark Zuckerberg har ikke kommentert anklagene. Foto: Nick Wass

Advokat Lars J. Olofsson anklager Meta-sjef Mark Zuckerberg for å ha bidratt til Juicy Fields-svindelen, gjennom å ha gjort Facebook og Instagram tilgjengelig for markedsføring av cannabis-pyramidespillet. Den svenske advokaten representerer rundt 1 500 ofre fra 58 ulike land. 

Ifølge Olofsson er dette bare toppen av isberget, i alt skal 125 000 personer over hele verden ha blitt loppet for mer enn 3 milliarder euro. 

Mesteparten av markedsføringen, inkludert betalt reklame, skjedde angivelig via de populære Meta-plattformene.

Stor svensk virksomhet

Meta har sitt største serveranlegg i Nord-Sverige, med forbindelse for mer enn 1,3 milliarder Facebook-brukere.

«Meta er blitt gjort klar over at dets plattformer blir brukt av kriminelle, og at bruken er omfattende,» skriver Olofsson i en pressemelding.

«Zuckerberg har til stadighet uttalt offentlig i flere år at Meta jobber med å forhindre kriminelle fra å bruke plattformene, men til tross for mange løfter har antallet reklamer for svindelopplegg økt.»

Høyesterett tar saken

Søksmålet mot Zuckerberg gikk først til en svensk tingrett i januar, deretter til en ankedomstol, og nå har høyesterett utnevnt en person som skal presentere saken.

Det dreier seg om både et kriminelt søksmål og et sivil sak, ifølge Olofsson.

«Høyesterett vil først beslutte om det trengs en ny presedens, ettersom man ikke tidligere har levert en dom knyttet til bistand og tilrettelegging av alvorlig svindel,» utdyper han.

«Etter at dette er avgjort, vil høyesterett sette en dato for rettssaken, og dette vil skje før utgangen av året.»