<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Amazon tar opp kampen mot ChatGPT

Amazon skal investere opptil 43 milliarder kroner i AI-startupen Anthropic.

  Publisert 25. sep. 2023 kl. 11.58
  Oppdatert 25. sep. 2023 klokken 13.44
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 443 ord
  KUNSTIG INTELLIGENS: Jeff Bezos' Amazon vil investere opptil 4 milliarder dollar for en minoritetsandel i Anthropic, som ble verdsatt til 5 milliarder dollar tidligere i år.  Foto: Bloomberg

  Jeff Bezos' Amazon planlegger å investere opptil 4 milliarder dollar, drøyt 43 milliarder kroner, i AI-startupen Anthropic, kunngjorde selskapet mandag. 

  Til å starte med vil Amazon investere 1,25 milliarder dollar for en mindre andel i Anthropic, men avtalen åpner opp for en potensiell investering på 4 milliarder dollar på et senere stadium.

  Ifølge Financial Times er dette et forsøk fra Amazon på å knytte til seg en fremtredende AI-startup som kan minne om den Microsoft har med OpenAI, gruppen bak ChatGPT. Som en del av avtalen, vil Anthropic bruke Amazons skytjeneste og deres AI-brikker for å skape sine modeller.

  I en finansieringsrunde tidligere i år ble Anthropic verdsatt til nesten 5 milliarder dollar. 

  Anthropic ble grunnlagt av en gruppe tidligere OpenAI-ansatte som brøt ut av selskapet etter Microsofts investering på 1 milliard dollar i 2019.

  Går vekk fra Google

  Oppstartsselskapets nye partnerskap med Amazon er et steg bort fra Google, som investerte 300 millioner dollar i selskapet i fjor, og det kommer også bare syv måneder etter at Anthropic sa de ville lære opp modellene sine med hjelp av Google-brikker og bruke deres skytjeneste. 

  Avtalen er også et stor mulighet for Amazon til å presentere deres Trainium- og Inferentia-brikker som troverdige alternativer til Nvidias prosessorer for trening og drift av generative AI-modeller. Og Anthropics Claude-chatbot, som konkurrerer med ChatGPT, er allerede blant en rekke AI-produkter tilgjengelige på Amazons Bedrock-tjeneste, som lar kunder bygge generative AI-applikasjoner i skyen.

  Ifølge selskapene vil Amazon være den primære skytjenesteleverandør for «kritiske oppgaver» for Anthropic, men avtalen er ikke eksklusiv. 

  – Nye muligheter

  Anthropics grunnlegger og adm. direktør Dario Amodei insisterer på at ingenting har endret seg i deres avtale med Google, som ble kunngjort i februar.

  Da ble Google referert til som deres «foretrukne skytjenesteleverandør».

  Imidlertid har Anthropic benyttet seg av skytjenestene til Amazon siden 2021, og Amodei sier at de er veldig fornøyde med bruke Amazons Trainium-brikker for å utvikle fremtidige modeller. 

  – Siden vi kunngjorde vår støtte til Amazon Bedrock i april, har Claude sett betydelig organisk adopsjon fra Amazons kunder. Ved å utvide partnerskapet vårt betydelig, kan vi låse opp nye muligheter for organisasjoner i alle størrelser, ettersom de distribuerer Anthropics sikre, toppmoderne AI-systemer sammen med AWSs ledende skyteknologi, sier Anthropic-sjefen. 

  Alternativ til Nvidia

  Ifølge FT mener Jim Hare, teknologianalytiker hos Gartner, at samarbeidet vil vise at Nvidias brikker ikke er det eneste alternativet for AI-utviklere. Og han mener at Amazon med denne avtalen kan vise til at en AI-leverandør med appel bruker deres brikker, noe han mener at kan bidra til å endre oppfatningen om at Amazon henger etter i AI-løpet.

  Størrelsen på investeringen og Amazons eierandel vil bli bestemt en senere finansieringsrunde, men kilder hevder at Amazon vil sitte igjen med en betydelig mindre eierandel enn de 49 prosentene Microsoft angivelig har i OpenAI.