<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Aldri sett noen betale så mye for noe de ikke bruker

Meta betaler 2 milliarder kroner for å slippe ut av en leiekontrakt 18 år før tiden nær Regent's Park i London. 

  Publisert 26. sep. 2023 kl. 14.28
  Oppdatert 26. sep. 2023 klokken 14.51
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 414 ord
  KUTTER: Grunnlegger og konsernsjef Mark Zuckerberg i Meta Platforms har forpliktet seg til å redusere selskapets eiendomsportefølje. Foto: Bloomberg

  Meta har gått med på å betale 149 millioner pund, nesten 2 milliarder kroner, for å avslutte leieavtalen for et stort utviklingsprosjekt i London nær Regent's Park, skriver Financial Times tirsdag. 

  – I mine 20 år kan jeg ikke huske at en leietager har betalt så mye for komme ut av areal de ikke bruker, sier Matthew Saperia, analytiker hos Peel Hunt, til FT. 

  Oppsigelse av leieavtalen er det seneste eksempelet på teknologiselskapenes ønske om å ha kontroll på utgiftene ved å redusere kontorareal ettersom flere ansatte jobber hjemmefra. Fra før av har teknologiindustriens nedskjæringer gått hardt utover San Francisco, som er sterkt avhengig av teknologiselskaper. Men også i europeiske markeder, inkludert Dublin og London, er kuttene blitt merkbare.

  Eiendomsanalytiker Colm Lauder hos Goodbody mistenker at Meta nå har planer om å videreutleie eller gi fra seg nesten 1 million kvadratfot, snaue 93.000 kvadratmeter, med kontorareal i Europa, og da hovedsakelig i London og Dublin.

  Må finne ny leietager

  Det er British Land Company, som er et av de største eiendomsutviklingsselskapene i Storbritannia, som eier bygningen i nr. 1 Triton Square. Eiendomsselskapet kunngjorde tirsdag at de forventer en kortvarig påvirkning på inntektene sine, siden de må finne en ny leietager for det åtte etasjer høye bygget i London.

  Metas oppsigelse vil ifølge British Land dempe inntjening deres pr. aksje med 0,6 pence for de seks månedene frem til mars neste år, men de holder likevel fast på forventningene til årsinntjeningen for 2024, ettersom de har fått inn mer enn ventet i fordringer etter pandemien. 

  Hadde 18 år igjen

  Ifølge Financial Times hadde Meta 18 år igjen av leieavtalen sin, og betaler det som tilsvarer omtrent syv års leie for å komme ut av avtalen. Teknologiselskapet flyttet aldri inn i 1 Triton Square, men leide ut arealet i 2021 etter en omfattende oppussing. 

  I mellomtiden har selskapet og konsernsjef Mark Zuckerberg kuttet dramatisk i selskapets arbeidsstokk med titusenvis av ansatte, og har forpliktet seg til å redusere selskapets eiendomsportefølje.

  Dette førte til at Meta i desember sa at de ikke ville ta i bruk bygningen, men heller videreutleie kontorlokalene, før de nå kom til en avtale om å si opp hele leieavtalen. Selskapet har fremdeles en annen British Land-kontorbygning i nærheten, i 10 Brock Street, og har nylig tatt i bruk alle ti etasjene der.

  Fra før av Zuckerberg og co reduserte sin tilstedeværelsen sin i USA, og avsluttet i fjor flere leieavtaler i New York og utsatte utvidelsesplanene de hadde i Austin, Texas. Selskapet har tidligere fortalt FT at de vurderer hele sin globale eiendomsportefølje.