<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Apple slo forventningene nok en gang

Apple rapporterte et sterkere resultat enn forventet for fjerde kvartal etter stengetid på Wall Street torsdag kveld. 

Publisert 2. nov. 2023 kl. 21.35
Oppdatert 2. nov. 2023 klokken 22.56
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 460 ord
NY IPHONE: Kvartalstallene kommer i hælene på flere av Apple sine nylige produktslipp, blant annet iPhone 15. Foto: AFP

Apple leverte kvartalsrapporten for fjerde kvartal etter handelsslutt torsdag kveld. 

Teknologigiganten kunne vise til inntekter på 89,5 milliarder dollar, som er ned fra 90,1 milliarder dollar i samme periode i fjor. Dette tilsvarer en inntjening per aksje på 1,46 dollar.

Likevel slo selskapet forventningene på Wall Street, som var på forhånd 1,39 dollar per aksje, tilsvarende en omsetning på 89,3 milliarder dollar. 

Apple har tidligere slått forventningene i 17 av de siste 20 kvartalene, ifølge CNBC

Synkende markedsandeler

Til tross for høyere omsetning enn forventet, tjente selskapet mindre enn i samme periode i fjor. Dette resulterte i at Apple-aksjen falt en prosent i etterhandelen. 

Oppdatert i 22:45-tiden har aksjen falt med nærmere 4 prosent. 

Det var blandede forventninger på Wall Street før Apple slapp kvartalsrapporten for fjerde kvartal, på bakgrunn av avtakende etterspørsel hos forbrukerne, valutasvingninger og synkende markedsandeler i Kina på grunn av økt konkurranse.

Salget i det kinesiske markedet sank mer enn analytikerne så for seg, og landet på 15 milliarder dollar, mot ventede 17 milliarder dollar. Dette er en nedgang på 470 millioner dollar i samme periode i fjor.

Salgsrekord 

Selskapet rapporterte at iPhone-salget økte til 43,8 milliarder i fjerde kvartal, som viser at Apples mobiltelefoner står for halvparten av inntektene til selskapet. 

Selskapet slo forventningene på 43,7 milliarder dollar og markerte en ny rekord for iPhone-salget i fjerde kvartal. 

Etterfulgt av iPhone-salget, passerte det voksende «Service-segmentet» til Apple, bestående av blant annet iCloud, App-store, Apple TV og Apple Music, 22 milliarder dollar for første gang. 

IPHONE: Står for halvparten av inntektene til Apple. Her, Tim Cook, administrerende direktør. Foto: Bloomberg

Selskapet tjener mer på tjenester enn noensinne før. Segmentet, som har vokst tosifret, er et lyspunkt for administrerende direktør Tim Cook, som uttrykte at det nådde en intern Apple-rekord for fjerde kvartal. 

– Hver enkelttjeneste slo rekord, sier Cook, ifølge CNBC.

Cook sa at Apple hadde over en milliard betalende abonnementer, som inkluderer både Apples egne tjenester og apper på App Store.

Nye produktlanseringer

Kvartalsslippet kommer bare få dager etter flere produktlanseringer hos Apple, blant annet den etterlengtede iPhone 15 med USB-C-lading, ny Apple Watch og AirPods. 

Resultatene for kvartalet viser omtrentlig en uke av salget av den nye iPhone 15 modellen, og er det mest profitable kvartalet for Apple. 

Fokuset rettes nå mot julesalget, som vanligvis generer en omsetning på godt over 30 prosent høyere enn i tredje kvartal, og resultatene minst 50 prosent bedre. Selskapet sier de venter det tradisjonelt gode desember-kvartalet likt som det var i fjor, som kan tyde på at selskapet ikke vil vokse like mye i det viktige kvartalet.

De skyhøye forventningene til Apple gjør at et dårlig julesalg eller andre negative nyheter fort vil sende aksjekursen ned.

Aksjen er opp 36 prosent så langt i år, mens Dow Jones Industrial Average har steget rundt 1 prosent, ifølge MarketWatch.