<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nå lanseres Musks nye AI-satsing

I sommer startet Tesla-sjefen opp et helt nytt AI-selskap. Lørdag lanseres den – men kun for en utvalgt gruppe.

  Publisert 4. nov. 2023 kl. 09.20
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 315 ord
  NY AI-SATSING: Etter å ha advart markedet om bruket av kunstig intelligens har Tesla-sjefen Elon Musk kastet seg over AI-bølgen og startet det nye selskapet xAI. Foto: Reuters

  AI (kunstig intelligens) er et av årets nyeste trendord i markedet, etter at tekonologiselskapet OpenAI lanserte en ny form for generativ AI gjennom ChatGPT. 

  Raskt fikk man høre at både teknologimygger og teknologikjemper ønsket å kaste deg over den nye AI-formen, noe som også er en av årsakene til at Nvidia, som utvikler halvledere til bruk i AI, har steget med over 200 prosent så langt i år. 

  Det var derfor ingen overraskelse da Tesla-sjefen Elon Musk informerte markedet i juli at han ville ha et stykke av kaken, og sa at han var i gang med etableringen av et helt nytt AI-selskap – xAI. 

  Fredag kveld skrev han på Twitter/X at satsingen lanseres i dag, dog kun for noen utvalgte. 

  – På noen viktige områder er dette det beste som for øyeblikket finnes, skrev han på X fredag kveld.

  Tar opp konkurransen

  Musk har ved flere anledninger har sagt at utviklingen av AI burde settes på pause, og at det trengs bedre regulering av sektoren.

  – Kunngjør herved opprettelsen av @xAI for å forstå virkeligheten, tvitret likevel Musk i juli. 

  Ifølge kilder som CNBC og Bloomberg virker det som at selskapet er satt opp til å skulle konkurrere med OpenAI, Google og Anthropic, som står bak chatbotsene ChatGPT, Bard og Claude. 

  Musk har i hvert fall huket med seg et knippe ansatte som tidligere har jobbet med DeepMind, OpenAI, Google Research, Microsoft Research, Twitter og selvfølgelig Tesla. 

  Ifølge Greg Yang, som har vært med på å etablere xAI med Musk, vil det nye selskapet utforske «matematikken bak deep learning» som er en del av AI, og «utvikle "teorien om alt" for store nevrale nettverk» for å ta AI «til neste nivå». Det skriver CNBC.

  At Musk har ønsket å være en del av AI-bølgen ble klart allerede før han offentliggjorde det nye selskapet. På våren skal nemlig Tesla-sjefen ha sikret seg flere tusenvis av kraftige GPU-prosessorer fra Nvidia, som trengs for å bygge språkmodeller likt ChatGPT.