<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tar gevinst i techselskap etter dobling

Edvin Austbø selger seg helt ut av Q-Free etter en kursdobling som følge av gigantbud.

Publisert 15:18 8. nov. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 257 ord
TAR GEVINST: Edvin Austbø sitter igjen med en pen gevinst etter salget i teknologiselskapet Q-Free. Foto: Eivind Yggeseth

Den tidligere analysesjefen i Carnegie, Edvin Austbø, har solgt seg helt ut av teknologiselskapet Q-Free fra Selbu.

Ifølge aksjonærtjenesten Holdings har Austbø solgt alle sine vel over 3 millioner aksjer i Q-Free til en kurs på 12 kroner pr. aksje, tilsvarende 40 millioner kroner. 25. september var de samme aksjene verdt 20 millioner kroner, men etter et gigantbud på selskapet ble verdien doblet.

Austbø har lenge vært en trofast aksjonær i Q-Free og kjøpte seg inn først i 2021. I 2022 strammet han grepet og kjøpte seg ytterligere opp til en kurs på rundt 7 kroner pr. aksje. Dette gir investoren en gevinst på nærmere 17 millioner kroner i selskapet fra Selbu.

Q-Free-kursen var lenge under Austbøs kostpris, men 26. september kom budet.

Gigantbud

Juniper Holdco, et selskap eid 70 prosent av det kanadiske fondet Guardian Capital og 30 prosent av Rieber-familien, ville kjøpe. Juniper Holdco overtok Rieber & Søns 62,8 prosent eierandel i Q-Free og la inn bud på de resterende aksjene til 12 kroner pr. aksje. Det dobbelte av hva aksjekursen var på samme tidspunkt.

Thale Kuvås Solberg, sjef i bombrikkeselskapet, trakk seg fra stillingen med umiddelbar virkning kun noen uker senere.

Q-Free har utviklet seg til å bli verdensledende på sitt felt, fra å ha startet opp i Selbu tilbake i 1984, eller fra «Selbucon Valley», som det også har blitt omtalt som.

Teknologiselskapet fikk driftsinntekter på 305 millioner i tredje kvartal, en oppgang på 42 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Resultatet før skatt ble snudd fra minus til pluss og kom inn på 904.000, mot minus 1,4 millioner året før.