<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Norges største romprosjekt noensinne

Telenor selger unna datterselskap for milliardbeløp til statseide Space Norway. – Målet vårt med eierskapet er høyest mulig avkastning over tid, sier næringsministeren.

Publisert 16. nov. 2023 kl. 15.00
Oppdatert 20. nov. 2023 klokken 14.16
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 827 ord
SELGER DATTERSELSKAPET: Telenor selger unna datterselskapet Telenor Satellite til statseide Space Norway. Avbildet er adm. direktør i Space Norway, Dag Stølan (f.v.), næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) og Telenor Amp-leder Dan Ouchterlony. Foto: NTB

– Det er med stolthet at jeg kan opplyse at vi i dag kjøper Telenor Satellite, og dette gjør at vi blir en betydelig romaktør også i europeisk sammenheng, innleder adm. direktør i Space Norway, Dag Stølan, i torsdagens pressekonferanse sammen med Telenor Amp og næringsminister Jan Christian Vestre (Ap). 

Knappe fem minutter før Stølan gikk på scenen ble det kjent at Telenor selger datterselskapet til Space Norway, med en selskapsverdi på 2,36 milliarder kroner, fritt for gjeld og kontantbeholdning.

– Vi som selskap driver i veldig stor grad med utvikling av satellitter, og i sum, så vil jeg si at dette er faktisk Norges største romprosjekt noensinne, sier Stølan om oppkjøpet.

En del av strategien

Telenor Satellite er en europeisk satellittoperatør som betjener markedene i Europa, Midtøsten og Nord-Afrika med kringkastings- og datatjenester. 

I løpet av de tre første kvartalene av 2023 genererte datterselskapet inntekter på 707 millioner kroner, EBITDA på 504 millioner kroner og driftsresultat på 284 millioner kroner.

Datterselskapet har ligget som en del av porteføljen til Telenor Amp, ledet av Dan Ouchterlony, som tok over roret for investeringssatsingen i fjor høst. 

– Dette går tilbake til Telenors kapitalmarkedsdag og strategien vi la ut høsten 2022. Der fastslo vi at vi skal fokusere på kjernevirksomheten, altså 5G, mobil, fiber, og ikke satellittvirksomhet, sier Ouchterlony.

– Hva skal kapitalen fra oppkjøpet brukes til?

– Det er mye som skal gjøres. Vi skal både investere i eksisterende kjernevirksomhet, som krever løpende nye investeringer, som fiber, mobiltårn, kommunikasjonsutstyr og lignende. Vi skal også investere i helt nye virksomheter i Telenor Amp, sier Ouchterlony.

IKKE EN DEL AV KJERNEN: – Dette går tilbake til strategien vi la ut høsten 2022. Der fastslo vi at vi skal fokusere på kjernevirksomheten, og ikke satellittvirksomheten, sier Dan Ouchterlony, leder i Telenor Amp, om salget. Foto: NTB

Havovervåkning

Ifølge Space Norway-sjefen har de flere satellittprosjekter under utvikling, inkludert et prosjekt for bredbåndskommunikasjon i Arktis som skal skytes opp neste år. 

– Vi har også under bygging lavbanesatellitter her under en radarsatellit, spesielt designet for havovervåking, som er planlagt skutt opp i 2025, forteller han.

– Alle disse satellittene er planlagt kontrollert fra antenner og infrastruktur i Tromsø og på Bardufoss hos vårt 50 prosent eide selskap, Kongsberg Satellite Services.

Stølan legger også til at de har en ambisjon om å umiddelbart se på fornyelsen av infrastrukturen til satellittene i Telenor Satellite etter at oppkjøpet er komplett, der transaksjonen ventes å være gjennomført i januar 2024. 

– Venter høy avkastning

Space Norway er 100 prosent eiet av Nærings- og fiskeridepartementet, og sitter selv med datterselskapene Statsat, som utvikler småsatelliter, og Heosat som er et prosjektselskap som jobber med etableringen av bredbånd i Arktis. 

De eier også 50 prosent av Kongsberg Satellite Services (KSAT) sammen med Kongsberg Defence & Areospace, som er verdens største leverandør av tjenester for kontroll og datamottak av satellitter i polare baner. 

Ifølge næringsminister Jan Christian Vestre vil oppkjøpet føre til at Space Norway går fra å være et «kategori 2» til å bli et «kategori 1»-selskap. Med andre ord befinner romselskapet seg i samme klasse som blant annet DNB Bank, Equinor, Telenor, Kongsberg Gruppen og Yara. 

– Det er litt teknisk, men det betyr altså at målet vårt med eierskapet i Space Norway er høyest mulig avkastning over tid innenfor bærekraftige rammer, sier han.

– Vi og rådgiverne mener jo at denne transaksjonen skjer på markedsmessige vilkår, og at staten skal ha like høyt avkastningskrav som det en privat eier ville hatt. Så det er også kommersielle vurderinger bak dette.

FORSVAR OG OVERVÅKNING: – Dette handler om at vi har nasjonalt eierskap til infrastruktur i rommet, som blant annet kan brukes til både forsvar og overvåking, sier næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) under et pressetreff hos Space Norway. Foto: NTB

Muligheter i privat næringsliv

– Verden er endret, og geosikkerhetspolitikken ser helt annerledes ut. Vi har et naboland som er i krig med et annet naboland. Det er farer som truer i verden, og det å sikre nå at vi har en sterk nasjonal aktør, tror jeg mange i Norge forstår handler om sivilt beredskap, sikkerhet, og forsvarshensyn, sier næringsministeren.

– Det byr også på store muligheter industrielt for å skape lønnsomme bedrifter. 

Ifølge Vestre er Norge allerede langt fremme når det gjelder nedlastning av satellittdata, blant annet gjennom KSAT, samtidig som vi er først i Europa til kommersiell oppskyting av raketter på Andøya. 

Det mener han gir store muligheter også for privat næringsliv, i tillegg til at oppkjøpet gir videre nasjonal kontroll over viktige satellitter, infrastruktur i rommet og da samfunnssikkerhetsberedskap. 

– Det handler jo om at vi har nasjonalt eierskap til infrastruktur i rommet, som blant annet kan brukes til både forsvar og overvåking. Vi har jo syv ganger så store havområder som landområder, og det er ganske viktig å følge godt med på hva som skjer der. Satellittkapasitet kan bidra til det, sier han.

– Det er enorme data som samles inn, så at vi også har kontroll over det, i en såpass urolig verden, det mener vi er riktig.