<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Fikk sparken i OpenAI – går til Microsoft

Sam Altman skal nå jobbe med kunstig intelligens i Microsoft.

Publisert 20. nov. 2023
Oppdatert 20. nov. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 437 ord
LANDET NY JOBB: Sam Altman var adm. direktør i OpenAI, og regnes som mannen bak ChatGPT.  FOTO: Bloomberg

Fredag kveld ble det kjent at styret i OpenAI ikke lenger hadde tillitt til toppsjef Sam Altman – som også har grunnlagt selskapet bak gigasuksessen ChatGPT.

Altman gikk på dagen, noe som ikke skal ha falt i god jord hos OpenAIs største investor, nemlig Microsoft. Ifølge anonyme kilder Bloomberg snakket med i helgen skal Microsoft ha prøvd å få ham tilbake i sjefsstolen, men uten hell.

Løsningen har dermed blitt å ansatte han selv. Mandag morgen skriver Microsoft-toppsjef Satya Nadella at Altman nå får nye arbeidsoppgaver hos dem.

– Vi forplikter oss fortsatt til vårt partnerskap med OpenAI og har tillit til vårt produkt, vår evne til å fortsette å innovere med alt vi kunngjorde på Microsoft Ignite, og til å fortsette å støtte kundene og partnerne våre, skriver Nadella på X og legger til:

– Og vi er ekstremt spente på å dele nyheten om at Sam Altman og Greg Brockman, sammen med kolleger, vil bli med i Microsoft for å lede et nytt avansert AI-forskingsteam. Vi ser frem til å handle raskt for å gi dem de ressursene de trenger for å lykkes.

Medgründer Greg Brockman var direktør i OpenAI, og sa opp i protest da Altmann måtte gå.

– Oppdraget fortsetter

– Oppdraget fortsetter, svarer Altman på Nadellas X-innlegg.

– Jeg er kjempeglad for å ha deg med som administrerende direktør for denne nye gruppen, Sam, svarer Nadella tilbake.

Ifølge OpenAI-styret skal Altman ikke ha vært «konsekvent ærlig i sin kommunikasjon med styret, noe som hindret dets evne til å utøve sine ansvarsområder».

Sparkingen kom som et sjokk på både investorer og Altman selv, og styret har møtt krass kritikk i etterkant.

Microsoft har investert 11 milliarder dollar i OpenAI siden 2019, og er desidert størst med 49 prosent eierandel. Investeringsselskapene Thrive Capital og Tiger Global Management, som også er blant aksjonærene, skal heller ikke ha vært fornøyde med sparkingen.

Styret skal imidlertid ha kommunisert at det ikke var aktuelt å gjeninnsette Altman som toppsjef. I stedet skal tidligere Twitch-sjef Emmett Shear midlertidig overta roret, selv om den første beskjeden var at teknologidirekt Mira Murati skulle fylle stillingen.

– Ikke så mye verdt lenger

Nordeas investeringsdirektør Robert Næss sier OpenAI var verdsatt til 86 milliarder dollar før helgen – tre ganger DNBs markedsverdi.

– Nå forsvinner ledende ansatte og selskapet ansetter en AI-skeptiker som sjef. Da er ikke selskapet så mye verdt lenger. Microsoft kommer faktisk godt ut; de ender nok opp med å overta de fleste ansatte, skriver han på X.

Søndag la Altman ut et bilde av seg selv med et OpenAI-gjesteskilt rundt halsen.

– Første og siste gang jeg bruker en av disse, skrev han.