<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Robert Næss om OpenAI-bråket

I helgen snudde alt på hodet da Sam Altman ble sparket fra OpenAI, deretter forsøkt presset tilbake i ledelsen før han nå er ansatt i Microsoft. – Det ser ikke bra ut , sier Robert Næss

Publisert 20. nov. 2023 kl. 10.26
Oppdatert 20. nov. 2023 klokken 10.40
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 318 ord
OpenAI-dramaet: Gründeren kastet og fløy til Microsoft
20.11.2023 Silicon Valley og Wall Street ble rystet da nyheten kom fredag om at OpenAI-gründer Sam Altman ble kastet som sjef. Gjennom helgen prøvde han å forhandle seg tilbake, og midt under sending kom nyheten om at han blir ansatt i Microsoft, som eier halve OpenAi. Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea er gjest om dramaet.

– De ansetter en som forsøker å stoppe AI. Det tyder på at du får et selskap i oppløsning. Det var et selskap som var ledende på AI og nå ansetter de en sjef som er skeptisk til AI, sier Robert Næss, investeringsdirektør i Nordea. 

Han kastet seg med i mandagens Børsmorgen for å kommentere det som har vært en svært underlig helg for kunstig intelligens, etter at OpenAI-grunder Sam Altman plutselig ble sparket. Ifølge OpenAI-styret skal Altman ikke ha vært «konsekvent ærlig i sin kommunikasjon med styret, noe som hindret dets evne til å utøve sine ansvarsområder».

Sint Microsoft 

Fredag kveld ble det kjent at styret i OpenAI ikke lenger hadde tillitt til toppsjef Sam Altman – som også har grunnlagt selskapet bak gigasuksessen ChatGPT.

Altman gikk på dagen, noe som ikke skal ha falt i god jord hos OpenAIs største investor Microsoft. Ifølge anonyme kilder Bloomberg snakket med i helgen skal Microsoft ha prøvd å få ham tilbake i sjefsstolen, men uten hell.

Løsningen har dermed blitt å ansatte han selv. Mandag morgen skriver Microsoft-toppsjef Satya Nadella at Altman nå får nye arbeidsoppgaver hos dem.

– Vi forplikter oss fortsatt til vårt partnerskap med OpenAI og har tillit til vårt produkt, vår evne til å fortsette å innovere med alt vi kunngjorde på Microsoft Ignite, og til å fortsette å støtte kundene og partnerne våre, skriver Nadella på X og legger til:

– Og vi er ekstremt spente på å dele nyheten om at Sam Altman og Greg Brockman, sammen med kolleger, vil bli med i Microsoft for å lede et nytt avansert AI-forskingsteam. Vi ser frem til å handle raskt for å gi dem de ressursene de trenger for å lykkes.

Sparkingen kom som et sjokk på både investorer og Altman selv, og styret har møtt krass kritikk etter avgjørelsen. Microsoft har investert mer enn 10 milliarder dollar i OpenAI, sin blant annet står bak ChatGPT.