<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Intense krisemøter

Sam Altmans dramatiske avgang har utløst krisemøter i OpenAI. Ledelsen er i kontakt med gründeren, og samtalene vil fortsette tirsdag.

Publisert 21. nov. 2023 kl. 10.34
Oppdatert 21. nov. 2023 klokken 10.41
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 395 ord
FIKK SPARKEN: Sam Altman. Foto: Bloomberg

Avskjedigelsen av Sam Altman som toppsjef har utløst opprørsstemning i OpenAI. Altmans medgründer Greg Brockman reagerte med å trekke seg fra styret, og rundt 500 ansatte truer med å slutte om ikke hele styret og ledelsen går av.

Mandag var det krisemøter.

«OpenAI er i intense diskusjoner for å forene splittede ansatte», skrev Global Affairs-direktør Anna Makanju i et internt notat sett av Bloomberg.

Har Altman-kontakt

Ifølge flere medier var Altman i helgen i samtaler om å komme tilbake, men styret hentet istedenfor inn den tidligere Twitch-sjefen Emmett Shear som midlertidig sjef. Mandag ble Altman ansatt av Microsoft for å lede forskningen av kunstig intelligens (AI) der.

Makanju skrev videre i notatet at OpenAI-ledelsen er i kontakt med Altman, Shear og styret. «De er ikke klare til å gi oss et endelig svar i kveld», fortsatte hun – uten å utdype omfanget av ledelsens kontakt med Altman. 

Samtidig er det interesse også eksternt for å få Altman gjeninnsatt. Kilder med kjennskap til saken opplyser til nyhetsbyrået at OpenAIs andre investorer (utenom Microsoft), med Thrive Capital i spissen, aktivt prøver å legge til rette for gründerens retur til selskapet.

Investorene vurderer også å saksøke styret i OpenAI, som står bak ChatGPT.

– Håpløs styring

Selv Microsoft-sjef Satya Nadella vil ikke stå i veien for en gjeninnsettelse av Altman. Microsoft er OpenAIs største støttespiller, og har lovet å investere så mye som 13 milliarder dollar i selskapet.

– Uansett hvor han er, jobber han med Microsoft, sa han i et TV-intervju med Bloomberg mandag.

Financial Times rettet mandag søkelyset mot den håpløse selskapsstyringen i OpenAI , noe Nadella også har erkjent i et intervju med CNBC.

– På dette tidspunkt synes det veldig klart at noe må endre seg rundt selskapsstyringen. Microsoft har en god dialog med OpenAI-styret om dette, sa han.

Fortsetter tirsdag

OpenAI-direktør Anna Makanju opplyste i sitt notat mandag de ansatte om at samtalene fortsetter tirsdag morgen, med en gjennomgang av «gjensidig akseptable alternativer når alle har hatt litt mer søvn.» 

«Disse intense diskusjonene kan dra ut, og jeg vet det kan føles umulig å være tålmodig. (...) Men vær klar over at vi har en plan vi jobber mot», forsikret hun ifølge Bloomberg.

Microsoft steg for øvrig til ny «all-time high» på 378,70 dollar under mandagens handel på Wall Street, og endte på 377,40 dollar etter en oppgang på drøye 2 prosent. På dette nivået er teknologigiganten priset til over 2.800 milliarder dollar.