<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Pensjonsfond selger seg ut av Tesla etter streik

Et av Danmarks største pensjonsfond selger seg ut av Tesla på grunn av selskapets bryske avvisning av en mulig fagforeningsavtale.

Publisert 7. des. 2023 kl. 14.43
Oppdatert 7. des. 2023 klokken 16.05
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 282 ord
LIKER IKKE FAGFORENINGER: Tesla-sjef Elon Musk.  Foto: Bloomberg

Det danske pensjonsfondet PensionDanmark skal bestemt seg for å selge seg ut av Tesla på grunn av elbilprodusentens holdninger til fagforeninger, skriver Reuters. 

Tesla har i en stund vært i konflikt med både fagforeninger og den svenske staten, og konflikten er i ferd med å renne utenfor Sveriges grenser. Denne uken har flere fagforeninger i både Norge og Danmark, i tillegg til i Sverige, oppfordret til boikott av selskapet og meddelt at de ikke vil begynne å blokkere transittransporter av Tesla-biler ment for det svenske markedet.

Satt på eksklusjonsliste

Noen som ønsker å ta det enda lenger er PensionDanmark, som er et av Danmarks største pensjonsfond. Forvalterne sier at fondet vil selge alle sine eiendeler i Tesla på grunn av selskapets holdninger til fagforeninger, skriver Reuters.

– I lys av konflikten som nå sprer seg til Danmark, samt Teslas nylige, svært kategoriske avvisning av å inngå en fagforeningsavtale i noen land, har vi kommet til den konklusjon at vi som investorer for øyeblikket knapt kan påvirke selskapet, skriver fondet.

– Derfor setter vi nå Tesla på vår eksklusjonsliste, legger de til.

PensionDanmark forvalter pensjonen til 823.000 dansker og forvalter 317,3 milliarder danske kroner.

Hvor stor investering fondet har gjort i Tesla, er ikke blitt oppgitt.

Fellesforbundet varsler boikott

Reaksjonene og aksjonene kommer ettersom elbilprodusenten har en regel om å ikke inngå kollektive avtaler, og Tesla hevder at deres ansatte har like gode eller bedre vilkår enn hva den svenske fagforeningen krever.

Dette har gjort at blant annet gjort at det norske Fellesforbundet har sendt ut boikottvarsel til Tesla i Sverige. 

– Våre fagforeningskamerater i IF Metall har Fellesforbundets fulle støtte i konflikten med Tesla. De tar kampen mot et fagforeningsfiendtlig selskap på vegne av hele arbeidslivet, sa forbundsleder Jørn Eggum til Dagbladets Børsen da saken ble kjent.