<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sammenlignes med billig dopamin

Appen Temu vokser eksplosivt i USA, og har løftet ukjente Pinduoduo forbi Alibaba i Kina. Analytikere er delte i synet på veien videre.

Publisert 11. des. 2023 kl. 14.30
Oppdatert 11. des. 2023 klokken 14.37
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 739 ord
I KRAFTIG VEKST: Shoppeappen Temu.com. Foto: Bloomberg

Jack Ma regnes som oppfinneren av netthandel i Kina. For et par uker siden sørget han for at PDD Holdings (Pinduoduo) passerte hans eget hjertebarn Alibaba i markedsverdi for første gang, melder Bloomberg.

FOREGANGSMANN: Alibaba-gründer Jack Ma. Foto: NTB

«Gratulerer til Pinduoduo for deres beslutningstaking, gjennomføring og innsats de seneste årene», skrev Ma på et internt forum, og oppfordret Alibabas 220.000 ansatte til å «endre kurs.»

Pinduoduo er selskapet bak shopping-appen Temu i USA, en app som ifølge nyhetsbyrået har gått fra null til å konkurrere med Amazon og Walmart på mindre enn et år. 

– Det å passere Alibaba er et vannskille for PDD, som har vært den ledende innovatøren og hatt suksess i alle segmenter av markedet – samtidig som Alibaba har vært en mini-fiasko, sier direktør Daniel Ives i Wedbush Securities.

PDD er notert på Nasdaq, og har før mandagens USA-åpning 184 milliarder dollar i markedsverdi. Alibaba er priset til i underkant av 180 milliarder dollar. 

Kan spille seg til rabatt

PDD ble startet av Colin Huang for åtte år siden, en seriegründer som ville skille seg fra de mer tradisjonelle plattformene Alibaba og Amazon ved å bake inn funksjonalitet fra spillselskapene han hadde drevet før. PDD-kunder får eksempelvis rabatter ved å spinne ruletthjul og å samle virtuelle fisk i appen. Tanken var å gjøre netthandel morsommere og mer sosialt enn hos konkurrentene.

PINDUODUO-GRÜNDER: Colin Huang. Foto: Bloomberg

Temu ble én av USAs mest nedlastede apper etter årets Super Bowl-reklame «Shop Like a Billionaire», og var den raskest voksende brede handelsaktøren på Black Friday, med 84 prosent trafikkøkning (mot 2 prosent for Amazon) ifølge tall fra SimilarWeb. 

– Jeg sa til vennen min at jeg ikke ville laste ned appen, og mine verste frykter ble bekreftet. Jeg klandrer dem fortsatt for at de fikk meg til å registrere meg, og deretter bli avhengig av denne billige dopaminen, uttaler 32-årige Charlotte Hryse, en San Francisco-basert finansdirektør, til Bloomberg.

– Skaper ikke lojalitet

Analytikere er delte i synet på om det er bærekraftig å la kunder bli hektet på å lete i appen etter tilbud som nesten er for gode til å være sanne. Skeptikerne spør seg om kundene blir værende om millioner av dollar i subsidier og markedsføring blir tatt bort, og viser overfor nyhetsbyrået til at tech-industrien er full av «one hit wonders» som Wish.com, Groupon, Pets.com. 

PASSERTE ALIBABA: Pinduoduo-logoen på en pute ved hovedkvarteret i Shanghai. Foto: Bloomberg

Disse brukte store summer på subsidier, men klarte ikke å få kundene til å bli.

«Temu vil muligens ikke være i stand til å tilby sine nåværende lave priser i all fremtid, noe som kan svekke deres viktigste salgsargument. Tallene kan tyde på at Temu «brenner gjennom» nye kunder uten å skape lojalitet etter initielle prøveperioder på plattformen», skrev Morgan Stanley-analytikere ledet av Simeon Gutman ifølge Bloomberg nylig i en rapport titulert «The Temu Effect.» 

– En kraft å regne med

Andre analytikere hevder morselskapet alt har vist hvordan en stor mengde brukere gjøres lønnsomme. PDD styrer i år mot 60 prosent resultatvekst til 51 milliarder yuan (7,1 milliarder dollar), etter 235 milliarder yuan i omsetning. Temu taper milliarder nå, men troen mange har er ifølge nyhetsbyrået at appen vil bli lønnsom og en betydelig del av virksomheten over tid.

«Vi forventer at selskapet blir en kraft å regne med globalt i årene som kommer», skrev analytikere ledet av Robin Zhu i Sanford C. Bernstein i en rapport i august.

Gründeren Colin Huang gikk av som PDD-sjef i 2020. Selskapet co-ledes i dag av Lei Chen og Jiazhen Zhao.