<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Vil ha mer makt

Elon Musk vil ha rundt 25 prosent av stemmene i Tesla, selv om han bare har 13 prosent av aksjene.

Publisert 16. jan. 2024 kl. 09.55
Oppdatert 16. jan. 2024 klokken 10.03
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 301 ord
MISFORNØYD: Tesla-gründer Elon Musk. Foto: NTB

Elon Musk solgte seg ned til rundt 13 prosent i Tesla for å finansiere oppkjøpet av X (tidligere Twitter) for 44 milliarder dollar, men nå vil gründeren av elbilprodusenten ha mer kontroll over selskapet.

«Jeg er ubekvem med å la Tesla vokse til å bli en leder innenfor kunstig intelligens (AI) og robotikk uten å ha rundt 25 prosent andel av stemmene. Tilstrekkelig for å være innflytelsesrik, men ikke så mye at jeg ikke kan bli nedstemt», skrev Musk på X mandag.

«Hvis dette ikke skjer, vil jeg foretrekke å bygge produkter utenfor Tesla», fortsatte milliardæren og viste til at han anser Tesla som «ett dusin» oppstartsselskaper og ikke bare ett.

Legger press på styret

CNBC påpeker at dette siste utspillet ikke stemmer overens med tidligere Musk-uttalelser om at verdien av Tesla i stor grad henger på utviklingen innen AI og robotikk. Og ikke minst skaper Musk ifølge kanalen mer hodebry for Tesla-styret.

Styret er allerede under press fra både politikere og andre Tesla-aksjonærer som er urolige for at Musk også har prosjekter som SpaceX og X ved siden av Tesla. Hans mange politiske og kulturelle utspill på blant annet X har vekket reaksjoner – og ikke minst har Wall Street Journal-oppslaget om Musks påståtte narkotikabruk vekket misnøye.

Gigantisk lønnspakke

Samtidig er Musk midt i en rettssak i Delaware om sin tidligere lønnspakke på 56 milliarder dollar fra Tesla, en pakke som har gjort ham til verdens rikeste ifølge Bloombergs milliardær-indeks. Aksjonæren Richard J. Tornetta mener pakken var langt i overkant. Han har saksøkt Musk og Tesla, og hevder at godkjennelsen av pakken utgjorde et lojalitetsbrudd fra Tesla og styret.

Musk påpekte i et annet X-innlegg mandag at Tesla-styret venter med å etablere en ny kompensasjonsplan for ham frem til Tornetta-saken er avgjort i Delaware.