<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Høyteknologisk AI-maskin eller overpriset gadget?

Samsung Galaxy S24 Ultra har ankommet med høye forventninger og en enda høyere prislapp. Telefonen imponerer med avanserte AI-funksjoner og enestående batterilevetid. Men med en startpris på 17.990 kroner, er spørsmålet: Er den verdt pengene?

Publisert 29. jan.
Oppdatert 31. jan.
Lesetid: 6 minutter
Artikkellengde er 1463 ord
Samsung Galaxy S24 Ultra. Foto: Michael Groth

Med en ramme av titan, fremstår Galaxy S24 Ultra som en sterkere og mer holdbar oppgradering fra forgjengeren, og det gir også en ekstra følelse av kvalitet. Til tross for at titan veier mer enn aluminium, har Samsung balansert vekten effektivt, og telefonen veier omtrent det samme som S23 Ultra.

Telefonen har nå fått en flat skjerm, som er en viktig oppgradering, spesielt for S-Pen-brukere, som nå vil finne det lettere å skrive notater uten at pennen sklir av kanten. Selv om designet oser kvalitet, er det likevel en liten ulempe: telefonens firkantede form og mangel på avrundede kanter kan gjøre den litt ubehagelig å holde over lengre tid.

FLAT SKJERM: S-Pen-brukere vil finne det lettere å skrive notater uten at pennen sklir av kanten. Foto: Michael Groth
SKARPE KANTER: Telefonens firkantede form ser bra ut, men kan gjøre den ubehagelig å holde over lengre tid. Foto: Michael Groth

Skjermteknologi på sitt beste

Med Gorilla Glass Armor på skjermen har S24 Ultra sterkere beskyttelse og reduserer gjenskinn betraktelig. En spesiell coating reduserer gjenskinn med opptil 75%, en klar fordel i sterkt sollys eller i rom med intens belysning. I tillegg gir en imponerende lysstyrke på 2600 nits en fantastisk skjerm i alle slags miljøer.

Skjermen er imidlertid ikke fullstendig ripebestandig. Vi klarte å få riper i skjermen etter bare fire dager i lommen. Med tanke på telefonens høye pris, anbefales det å bruke en skjermbeskytter for å bevare skjermens kvalitet over tid.

AI som forandrer spillereglene

Samsung Galaxy S24 Ultra skiller seg ut med sitt imponerende utvalg av AI-funksjoner. Blant de mest oppsiktsvekkende er evnen til å oversette samtaler i sanntid i telefonappen, noe som betyr at du kan snakke et språk mens mottakeren hører oversettelsen i sitt eget språk. Selv om funksjonen ennå ikke støtter norsk og noen ganger kan produsere unøyaktige oversettelser bidrar den til å overvinne språkbarrierer og kan forhåpentligvis inspirere andre produsenter til å slenge seg på utviklingen.

KORT OPPSUMMERT: Her er hele testen du leser akkurat nå, summert med Samsungs «Summarize» funskjon. Skjermbilde: Michael Groth

En annen funksjon vi fant spesielt nyttig, var «Summarize» i Samsungs nettleser, som komprimerer lange artikler til korte, forståelige sammendrag. Dette viser seg å være en praktisk måte å raskt konsumere informasjon og nyheter på. Denne teknologien er også integrert i Notater-appen, og fungerer utmerket.

AI er også implementert i telefonens tastatur, og tilbyr retting av skrivefeil og mulighet til å tilpasse meldingsstilen din, alt fra en profesjonell til en influenser-stil med hashtags.

CIRCLE TO SEARCH: Med «Circle to Search» trenger du bare å tegne en sirkel rundt et område på skjermen du nsker å finne informasjon om. Det hele går lynkjapt og fungerer utmerket. Foto: Michael Groth

I samarbeid med Google har Samsung introdusert «Circle to Search», en funksjon som gjør søk enklere og mer effektivt. Ved å tegne en sirkel rundt et område på skjermen, utfører telefonen raskt et visuelt søk for å finne relevant informasjon eller lignende bilder på nettet. For bilderedigering tilbyr S24 Ultra «Generative Edit», som lar deg fjerne uønskede elementer fra bilder eller endre størrelse og orientering, med AI som fyller ut de tomme områdene.

Disse AI-funksjonene utgjør et økosystem som ikke bare er innovativt, men også praktisk og nyttig i hverdagsbruk. De representerer Samsungs ambisjon om å integrere AI i alle aspekter av brukeropplevelsen, og posisjonerer S24 Ultra som en av de mest fremtidsrettede telefonene på markedet.

Kamera og bildekvalitet: En klasse for seg

S24 Ultra kommer med et 200 MP hovedkamera, 12 MP vidvinkel, og en ny 50 MP telelinse, som leverer bilder av høy kvalitet og klare farger med en overlegen dybde og oppløsning som få andre kan matche. Overgangen fra 10x til 5x optisk zoom påvirker ikke bildekvaliteten betydelig. På videofronten er telefonen også imponerende, med støtte for UHD i flere moduser, 8K ved 30fps og sakte film i UHD ved 120fps.

(1 / 12)

Kamera-appen er forbedret på flere områder, er mer intuitiv og tilbyr et bredt utvalg av profesjonelle funksjoner lett tilgjengelig. Den er rask, kraftfull og kommer med avanserte kamerafunksjoner og AI-redigeringsverktøy som lar deg gjøre alt fra å fjerne bakgrunnsstøy, legge til AI-generert bakgrunn eller endre et bilde til portrettmodus.

Det er mye å leke seg med her, og AI-funksjonene representerer de største kameraoppgraderingene vi har sett fra Samsung på mange år, uten at det er gjort nevneverdige fysiske endringer i kamerahuset. 

Estetikken er fortsatt typisk «Samsung», som alltid vil være en smakssak, men S24 Ultra pakker utvilsomt absolutt alt du kan be om i en mobiltelefon enten du er amatør eller profesjonell fotograf.

Ytelse i toppklasse

Prosessoren Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 gir utvilsomt S24 Ultra eksepsjonell ytelse. Samsung har også fått sin egen versjon, kalt «Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy», som er spesielt optimalisert for S24-serien.

Med Android 14 og Samsungs One UI 6.1, tilbyr telefonen en kraftig kombinasjon av maskinvare og avansert programvare. Samsungs brukergrensesnitt kan kreve litt tilvenning, men det tilbyr mange tilpasningsmuligheter og funksjoner som forbedrer den generelle brukeropplevelsen.

Batterikapasitet som overgår det meste

Batterikapasiteten på S24 Ultra er en av dens sterkeste egenskaper. Med et 5000 mAh batteri, håndterer den en hel dags intens bruk og har fortsatt betydelig kapasitet igjen ved dagens slutt. Det virker som Samsung har utført ren magi med batteriet på S24 Ultra. Kombinasjonen av smart programvareoptimalisering og den nye Snapdragon 8 Gen 3 prosessoren har åpenbart en enorm effekt på batteriets levetid. Telefonen håndterer alt fra lange videoer til kontinuerlig bruk av sosiale medier og samtaler, og det er fortsatt rikelig med batteri igjen når dagen er omme. Denne type utholdenhet har vi sjelden sett i smarttelefoner, og det setter definitivt S24 Ultra i en klasse for seg.

Med den imponerende batteritiden S24 Ultra leverer, blir tanken på lading nærmest en ettertanke. Men når tiden for lading eventuelt kommer, er det godt å vite at telefonen støtter hurtiglading. Det er imidlertid verdt å merke seg at en 45W-hurtiglader, eller lader generelt, selges separat. 

Med hurtigladeren kan telefonen fullades på omtrent en time. Bruker du en standardlader, tar det rundt 90 minutter å fullade – ikke den raskeste ladingen tilgjengelig på markedet, men absolutt tilstrekkelig gitt batteriets levetid. I tillegg støtter S24 Ultra trådløs lading og delt lading.

Er den verdt prisen?

Med en startpris på 17.990 kroner er Samsung Galaxy S24 Ultra uten tvil en dyr telefon. Den stive prisen kan være en hindring for mange, spesielt gitt at flere av AI-funksjonene, som er blant hovedsalgspunktene, potensielt kan bli tilgjengelige på eldre Samsung modeller som S23 Ultra. For eksisterende eiere av S23 Ultra, kan det derfor være fornuftig å vente og se hvordan disse funksjonene rulles ut før man vurderer en oppgradering.

På den annen side, for de som er på utkikk etter det siste og råeste innen smarttelefonteknologi og er villige til å betale for det, lever S24 Ultra definitivt opp til sitt «Ultra»-navn. Telefonen skårer høyt på alle fronter – fra robust design og imponerende skjerm til avanserte AI-funksjoner og kraftig prosessor.

Et viktig aspekt som gjør prisen på S24 Ultra mer akseptabel, er Samsungs løfte om syv år med programvareoppdateringer. Dette plasserer den blant de best støttede smarttelefonene på markedet og gjør den mer tiltalende med tanke på langsiktighet. Med denne utvidede støtten, kan du være trygg på at denne telefonen vil forbli både teknologisk oppdatert og sikker i årene som kommer, noe som gjør den høye prisen lettere å rettferdiggjøre.

Samlet sett er Samsung Galaxy S24 Ultra en imponerende smarttelefon som leverer et høyt nivå over hele linjen. Det kan tidvis høres ut vel rosende ut, men årets Ultra-modell er verdig toppmodell-statusen. 

Mens det før virket som om målet var mest av alt – piksler, størrelse på batteriet og antall ganger zoom – føles dette som den mest polerte Ultra-telefonen på lenge.

Kombinasjon av fantastisk skjerm, høy ytelse og strålende batteritid med et pent design, S Pen og syv års programvareoppdateringer gjør den langt fra umulig å regne hjem. Prisen reflekterer kvaliteten og funksjonaliteten du får, og med S24 Ultra får du virkelig absolutt alt.

Samsung Galaxy S24 Ultra

Positivt

  • Imponerende AI-funksjoner.
  • Robust og holdbart design med titanramme.

  • Skjerm med redusert gjenskinn og imponerende lysstyrke.

  • Kraftig kamera med høy oppløsning og avanserte funksjoner.

  • Batteri som bare varer.

Negativt

  • Høy pris med en startpris på 17.990 kroner.
  • Skjermen er veldig mottakelig for riper og krever en skjermbeskytter.

  • Telefonens firkantede form kan være litt ubehagelig å holde over lengre tid.
  • Lader/ hurtiglader selges separat.

Pris: fra 17.900 kroner

Samlet sett er Samsung Galaxy S24 Ultra en imponerende smarttelefon med avanserte AI-funksjoner, robust design og utmerket batterilevetid. Selv om prisen kan virke høy, kan den forsvares for de som søker en toppmodell med fremtidssikring. S24 Ultra representerer et kjøp som, gitt dens omfattende egenskaper, kan være lettere å svelge for teknologi-entusiaster som ønsker det aller beste.