<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Enorm lønnspakke kjent ugyldig

Opsjoner for over 300 millioner Tesla-aksjer kan ryke for Elon Musk, og med dem også posisjonen som verdens rikeste.

Publisert 31. jan. 2024 kl. 09.55
Oppdatert 31. jan. 2024 klokken 10.02
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 373 ord
TAPTE I RETTEN: Elon Musk. Foto: NTB

I 2018 vedtok Tesla-styret en kompensasjonspakke som ville ha gitt toppsjef og gründer Elon Musk opptil 55,8 milliarder dollar hvis alle definerte prestasjonsmål ble oppnådd.

Denne pakken ble tirsdag kjent ugyldig av den domstol i Delaware, melder en rekke internasjonale medier, deriblant Financial Times , Wall Street Journal og Bloomberg. Investoren som mente styret ikke gjorde gode nok undersøkelser før vedtaket, Richard Tornetta, fikk dermed medhold.

«Musk var den paradigmatiske «superstjernedirektøren»,...og dominerte prosessen som ledet til vedtaket av kompensasjonsplanen», skriver dommer Kathaleen McCormick i Delaware Court of Chancery, og bidro med det til å sende Tesla-aksjen ned 2,5 prosent i etterhandelen i New York.

Opsjoner i fare

Kompensasjonspakken, den største noensinne tildelt sjefen i et børsnotert selskap, var ifølge tirsdagens dom «250 ganger større enn mediangodtgjørelsen i jevnbyrdige selskaper på samme tid, og over 33 ganger større enn den nærmeste sammenligningen – Musks tidligere kompensasjonspakke.»

Dommen vil ifølge Bloomberg trolig bli anket, men hvis den blir stående vil Musk miste opsjoner for mer enn 303 millioner Tesla-aksjer – eller nesten 10 prosent av selskapet. Eierandelen vil dermed bli liggende på 13 prosent, langt under hans mål på 25 prosent.

Samtidig er Musks posisjon som verdens rikeste i fare. Tesla-opsjonene vil viske drøyt 50 milliarder dollar av formuen og sende den ned til «bare» 154,3 milliarder dollar ifølge Bloombergs milliardærindeks. Dette vil sende Musk ned på 3. plass, bak luksusmagnaten Bernard Arnault og Amazon-gründer Jeff Bezos.

«I den endelige analysen initierte Musk en selvstyrt prosess, og endret hastigheten og retningen underveis slik han ønsket. Prosessen endte opp på en urimelig pris. Og gjennom denne rettssaken ber saksøker om en tilbakekallelse», skrev dommeren i beslutningen som greies ut over 200 sider.

Rask reaksjon

Musk var raskt ute med en reaksjon på dommen, og anbefalte i et innlegg på sin sosiale medieplattform X investorer å sette opp selskaper i Nevada eller Texas «hvis de foretrekker at aksjonærer avgjør saker.»

Delaware-dommen er det første store rettslige nederlaget for Musk, som tidligere har vist at han ikke er så opptatt av følge normer i næringslivet. Blant saker han har gått seirende ut av, er et aksjonærsøksmål etter hans oppkjøp av fornybarselskapet SolarCity.

Evan Chesler, Musks New York-baserte advokat, returnerte ikke umiddelbart Bloombergs henvendelser sent tirsdag amerikansk tid.