<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Brann stanser Tesla-fabrikk

En påsatt brann har satt Teslas kjempefabrikk utenfor Berlin ut av spill. Venstreekstrem gruppe påtar seg ansvaret.

Publisert 5. mars 2024 kl. 13.13
Oppdatert 13. mars 2024 klokken 10.43
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 501 ord
FULL STANS: For Teslas Gigafactory utenfor Berlin. Foto: Bloomberg

Tesla har tirsdag måttet stanse produksjonen, evakuere og sende hjem alle ansatte ved sin Gigafactory utenfor Berlin etter at brann i en høyspentmast utløste strømbrudd i området, melder Reuters.

Brannen ble slukket uten at den rakk å spre seg til fabrikken sørøst for den tyske hovedstaden.

«Vi er i øyeblikket ikke i stand til å si når produksjonen kan ventes å bli gjenopptatt», står det i en uttalelse fra selskapet, som legger til at ansatte fra energiselskapet E.ON er i ferd med å reparere skadene på masten.

Venstreekstreme tar ansvaret

Den venstreekstreme «Vulkangruppe» har ifølge tyske medier nå påtatt seg ansvaret for brannen.

«Vi saboterte Tesla i dag», står det i en uttalelse fra gruppen publisert på nettstedet Kontrapolis.

«Tesla fortærer jord, ressurser, mennesker og ansatte, og spytter i retur ut 6.000 SUV-er, drapsbiler og monstertrucker hver uke, heter det videre i uttalelsen signert «Agua de Pau», som er navnet på en vulkan på den portugisiske øygruppen Azorene.

Tesla faller rundt 2 prosent i førhandelen på Wall Street tirsdag, og følger dermed opp gårsdagens kurssmell på over 7 prosent etter sviktende salg i Kina.

– Etterforsket i alle retninger

Innenriksminister Michael Stübgen i delstaten Brandenburg opplyste til DPA tidligere tirsdag at flere tusen innbyggere i landsbyene rundt fabrikken hadde mistet strømmen som nå skal være tilbake, med unntak for et større industriområde og et logistikksenter.

PÅTENT: Denne høyspentmasten like ved Tesla-fabrikken utenfor Berlin. Foto: NTB

Delstatspolitiet i Brandenburg overtok tidlig etterforskningen av brannen etter mistanke om at den skulle være påsatt, og «etterforsket i alle retninger», opplyste en talsperson for politiet til Reuters.

Tesla-fabrikken har vært gjenstand for protester fra miljøvernaktivister helt siden Tesla-gründer Elon Musk åpnet den for to år siden. Og planene om å utvide anlegget med en kapasitet på omkring 500.000 biler i året møtte veggen da innbyggerne i Grünheide i februar stemte ned et forslag om å felle trær for å rydde plass til blant annet en togstasjon og et varehus. 

Tesla vil doble kapasiteten

Gruppen som har påtatt seg ansvaret for brannen ble ifølge Bild allerede i 2021 mistenkt for å ha startet branner i strømforsyningen da Tesla-fabrikken var under bygging. Etterretningstjenesten i Brandenburg opplyste sa den gang at «venstreekstremister, kjent som vulkangrupper» hadde stått bak ildspåsettelser i Berlin flere ganger tidligere.

OKKUPERER SKOGEN: Miljøaktivister i tyske Grünheide, der Tesla vil utvide. Foto: NTB

80-100 miljøaktivister har siden torsdag i forrige uke satt opp omkring ti trehytter og okkupert deler av skogen Tesla vil ta i bruk dersom de lokale myndighetene gir grønt lys for utvidelsen.

– Vi er totalt overrasket over situasjonen, sa en talsperson for protestgruppen Robin Wood til Reuters tidligere torsdag i en kommentar til brannstiftelsen, og la til at en fullstendig uttalelse ville bli gitt senere.

Tesla vil gjennom utvidelsen doble kapasiteten til 100 GWh batteriproduksjon og én million biler i året, og sette fabrikken i posisjon til å dominere det europeiske markedet. Produksjonsveksten har avtatt den siste tiden, selv om fabrikken i januar produserte 6.000 biler på én uke for første gang.