<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

I gang igjen etter «ekstremt dum» aksjon

Tesla-fabrikken utenfor Berlin er oppe og går, over en uke etter at den ble satt ut av spill.

Publisert 13. mars 2024 kl. 11.27
Oppdatert 13. mars 2024 klokken 14.49
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 411 ord
BACK IN BUSINESS: Teslas Gigafactory utenfor Berlin. Foto: NTB

Tesla måtte tirsdag i forrige uke stanse produksjonen, evakuere og sende hjem alle ansatte ved sin Gigafactory utenfor Berlin etter at brann i en høyspentmast utløste strømbrudd på anlegget.

Onsdag ble produksjonen satt i gang igjen, opplyser radiostasjonen RBB ifølge Reuters.

Musk kom på besøk

– Maskinene har blitt startet opp igjen på en kontrollert og sikker måte slik at tidligskiftet kan gjenopptas, sa ansatterepresentant Michaela Schmitz ved fabrikken onsdag morgen.

PÅ TYSK JORD: Elon Musk besøkte fabrikken utenfor Berlin onsdag. Foto: Bloomberg

RBB og andre lokale medier meldte at toppsjef og gründer Elon Musk onsdag skulle besøke fabrikken som er lokalisert i Grünheide sørøst for den tyske hovedstaden.

– Vi skal ha et team-møte, og Musk skal også være der, fortsatte Schmitz. 

Tesla selv avslo å kommentere det angivelige besøket, men onsdag formiddag dukket hovedpersonen opp. Under sitt opphold skal Musk blant annet i samtaler med lokale myndigheter. 

Brannen ble påsatt

Et tema i disse samtalene vil trolig være venstreekstreme «Vulkangruppe», som i etterkant har påtatt seg ansvaret for brannen som utløste strømbruddet.

«Vi saboterte Tesla i dag», sto det i en uttalelse fra gruppen publisert på nettstedet Kontrapolis.

«Tesla fortærer jord, ressurser, mennesker og ansatte, og spytter i retur ut 6.000 SUV-er, drapsbiler og monstertrucker hver uke, het det videre i uttalelsen som var signert «Agua de Pau» – navnet på en vulkan på den portugisiske øygruppen Azorene.

Tesla-fabrikken har vært gjenstand for protester fra miljøvernaktivister helt siden Musk åpnet den for to år siden. Noen dager før forrige ukes brannstiftelse satte 80-100 aktivister opp rundt ti trehytter og okkuperte deler av skogen Tesla vil rydde dersom de lokale myndighetene gir grønt lys for en utvidelse av fabrikken.

Planen er å doble kapasiteten til 100 GWh batteriproduksjon og én million biler i året.

– Ekstremt dumt

Tesla har uttalt at skadene som følge av produksjonsforstyrrelsen kan nærme seg én milliard dollar, og Musk selv la i et X-innlegg ingenting imellom i sin beskrivelse av aksjonistene.

«Dette er enten verdens dummeste økoterrorister eller «løpegutter» for dem som ikke har gode miljømål. Det å stanse produksjonen av elektriske biler heller enn fossilbiler er ekstremt dumt», skrev han.