<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

30 milliarder forsvant etter shortanbefaling

Reddit-aksjen dundret opp før den falt som en fell – etter shortanalyse. 

Publisert 8. apr. 2024 kl. 12.06
Oppdatert 8. apr. 2024 klokken 14.35
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 258 ord
OPP SOM EN LØVE: Aksjen dundret opp før shortanalysen barberte bort 30 milliarder kroner av selskapsverdien. Foto: Dreamstime.com

21. mars ble forum- og diskusjonstjenesten Reddit børsnotert. IPO-kurseb var 34 dollar og den første dagen gikk aksjen nærmest amok. Aksjekursen svingte mellom 47 og 57,80 dollar, før den endte dagen på 45,05 dollar.

De neste dagene ble like ville og etter tre dager på New York-børsen spratt aksjen opp til 74,90 dollar på det høyeste.

Tre dager senere falt Reddit-aksjen til 44 dollar, før den endte uken på 47,56 dollar – på en shortanalyse. Det verdsatte selskapet til 7,72 milliarder dollar, tilsvarende 115 milliarder kroner.

Anbefalte å shorte aksjen

35 år gamle Andrew Freedman , partner i investeringsanalyseselskapet Hedgeye Risk Management,  publiserte ifølge Bloomberg og teknologitidsskriftet The Information en shortsalgsanalyse på Reddit-aksjen da den tok av. 

Freedman argumenterte med at engasjementet og det fundamentale ikke rettferdiggjorde den høye prisingen av aksjen, på rundt 14 ganger salgsinntektene (P/S). Han spådde at aksjen kunne falle 50 prosent, noe som tilsynelatende åpnet øynene på flere av de største optimistene. 

Investorene og traderne svarte med å sende aksjen ned 11 prosent den første dagen, og i løpet av en drøy uke falt aksjen på det meste over 41 prosent fra toppen, før den hentet seg inn igjen.

Fallet gjorde at verdien på Reddit stupte med hele 2,8 milliarder dollar, tilsvarende 30 milliarder kroner.

Økonomisk egeninteresse

Det hører med til historien at Hedgeye, som ble startet i 2008, ifølge The Information, ikke trader og følgelig ikke hadde noen økonomisk egeninteresse i å publisere shorteanalysen på Reddit. Selskapet selger imidlertid sin data og analyser til institusjonelle klienter og tradere.