<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Opp 40 prosent på første handelsdag

Raspberry Pi stiger kraftig på sin debut på London-børsen tirsdag. Det er imidlertid først på fredag at aksjen blir tilgjengelig for alle. 

Publisert 11. juni
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 276 ord
RETT OPP: Raspberry Pi-aksjene stiger på børsdebuten tirsdag.  Foto: Bloomberg

Tirsdag gikk teknologiselskapet Raspberry Pi delvis på børs i London, der aksjen hopper nær 40 prosent. Aksjen er under en «betinget handel», en slags førhandel, før full handel åpnes på fredag. Den betingede handelen er myntet på visse investorer, som institusjonelle aktører. 

Selskapet, som produserer små datamaskiner som får plass på et enkelt kretskort, satte tegningskursen på 2,80 britiske pund, som verdsetter selskapet til om lag en halv milliard pund. Etter kort tids handel på børsen, har aksjen steget til 3,90 pund. 

Valget av London-børsen har vekket oppsikt i markedet, ettersom de fleste teknologiselskaper som går på børs velger teknologiindeksen Nasdaq Composite i USA. London-børsen har ellers slitt med å tiltrekke seg teknologiselskaper.

Som ledd i børsnoteringen ble det utstedt 45,0 millioner aksjer fra majoritetseier Raspberry Pi Mid Co Limited, som er et datterselskap av Raspberry Pi Foundation. Det inkluderer også 2,1 millioner aksjer solgt av andre aksjonærer, samt 11,23 millioner nyutstedte aksjer.

Hvis etterspørselen blir høy, kan selskapet bruke en overallokeringsopsjon til å utstede ytterligere 4,6 millioner aksjer, ifølge selskapet. 

Hobby og industri

Raspberry Pi ble grunnlagt i 2012 og produserer små datamaskiner med samme navn som selskapet som tar plass på kun ett kretskort. Datamaskinene er omtrent på størrelse med et kredittkort, og brukes ofte for å kontrollere småelektronikk eller elektronikk som er avhengig av lav vekt.

Selskapet har blant annet den japanske forbrukerelektronikkgiganten Sony og den britiske chipdesigneren ARM i ryggen.

De små datamaskinene har blitt svært populære i hobbykretser, men ifølge selskapet kommer om lag 72 prosent av salgene fra industrimarkedet, hvor datamaskinene for eksempel bruker i fabrikker.

I 2023 rapporterte Raspberry Pi inntekter på 265,8 millioner dollar, en økning på 41 prosent fra året før.