<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

AI-fond har havnet bakpå

Til tross for en eksplosjon i etterspørselen etter kunstig intelligens, er flere AI-aksjer blitt hengende etter.

Publisert 22. juni
Oppdatert 23. juni

Nvidia har vært i rampelyset det siste året med en opptur på hele 155 prosent så langt i 2024. Tidligere i uken kunne selskapet en liten stund også smake på det å trone øverst i børsverdi.

Likevel har ikke alle teknologiselskaper fått nyte like godt av den økte etterspørselen etter kunstig intelligens (AI). AI-relaterte fond som Global X Robotics & Artificial Intelligence ETF har falt med 4,7 prosent de siste tre månedene, melder MarketWatch.

Mindre AI-selskaper sliter også med å levere avkastning på investeringer, til tross for potensialet i teknologien deres, mener forskningsleder Dan Faggellar i Emerj Artificial Intelligence Research.

– Selv om disse selskapene skaper teknologi som er bedre enn Nvidias, kan de ikke produsere det i stor nok grad for de største kjøperne. Da går kjøperne heller til Nvidia, som også innebærer mindre risiko, sier Faggellar til MarketWatch.

Risikospredning

Forskningsleder Odd Rosenbluth i VettaFi bemerker at selv om mange AI-fond har stor eksponering mot Nvidia, kan andre komponenter i fondene ha bidratt til å trekke dem ned. Dette inkluderer robotikk- og industriselskaper.

– Disse fondene har mer eksponering mot industriselskaper som er mer avhengige av USAs økonomiske helse, forklarer han.

Uavhengig av dette, sier Rosenbluth at fond med jevnere vekt på flere selskaper kan være bedre valg på lang sikt: 

– Hvis Nvidia slutter å lede teknologiutviklingen, vil det være en fordel for fond som er mer likt vektet.