Slik blir Microsoft verdensledende med AI
Microsoft ligger igjen helt i toppen blant verdens høyest prisede selskaper. Den globale økonomien og mange land er nå helt avhengige av løsningene til en IT-gigant som det skal bli vanskelig å bremse.
Tekst: Patrick Beuth, Simon Book og Marcel Rosenbach/Der Spiegel
Oversettelse og tilretteleggelse: Hans Jørn Næss
St. Jacob, Illinois, en knapp times kjøretur fra St. Louis, har 1.358 innbyggere spredt over to og en halv kvadratkilometer. Den gjennomsnittlige husholdningsinntekten er på litt under 50.000 dollar. Bakkene er myke, maisplantene høye, beitene store. Her finnes det fem kirker og to puber. Den mest innbydende av de to bærer det vakre navnet “The Lucky Rooster”, den heldige hanen.
Her bor bonden Jason Michael (45), som de siste månedene har koblet seg selv og landsbyen til fremtiden. På en varm formiddag klatrer han opp på traktoren sin, henter frem nettbrettet, starter "Field Manager", kobler seg til Microsofts sky – og sier: – Uten denne teknologien ville ikke gården eksistert i dag.
Michaels familie har drevet gården i over 100 år, og dyrker nå mer enn 25 kvadratkilometer med mais, hvete og soyabønner. Avstanden mellom gårdshuset og jordet kan være 60 miles, omtrent 100 kilometer. En dagsutflukt når man må tilbakelegge strekningen med en giganttraktor eller en skurtresker.
Derfor sjekker Michael appen hver morgen. Den forteller ham nøyaktig hvor det har regnet eller stormet om natten, og hvor kornet sannsynligvis ikke er klart for innhøsting på grunn av gjørmete jord. Programvaren hjelper ham også med såingen, gir anbefalinger for sorter som passer til klima og jord, og leverer GPS-koordinatene og kartene over furer der Michael skal plante kornet.
Michael forteller at produktene hans blir solgt på verdensmarkedet. – Vi kan bare holde tritt hvis vi jobber så effektivt som mulig.
Fra kontoret til åkeren
Michael har digitalisert gården sin. Den enorme såmaskinen har alene nesten 50 sensorer: sporvidde, frøkoordinater, jordfuktighet. Alt blir lagret i skyen. Appen kommer fra det tyske Bayer-konsernet, som også leverer gjødsel og plantevernmidler til bonden. Den digitale infrastrukturen og kunstig intelligens bak dette leveres av Microsoft.
“Agri Copilot” blir trent med kunstig intelligens fra Redmond. Den forvandler Michaels data til kart og tabeller, forsyner dem med værmeldinger og temperaturprognoser, og kobler alt sammen med satellittbilder og historiske avlings- og produktivitetsstatistikker. Til slutt resulterer dette i en slags arbeidsplan for hver enkelt dag.
Nå trenger han færre folk til arbeidet på gården, forteller bonden. Programvaren tar seg av alt.
Microsoft har tidligere revolusjonert verden med operativsystemet Windows. Med Word, PowerPoint og Excel ble varemerket synonymt med det moderne kontoret, og under pandemien ble “Teams” synonymt med videokonferanser.
Uten denne teknologien ville ikke gården eksistert i dag.
Jason Michael
Og selskapet vokser videre, inn i alle områder av livet. Microsoft erobrer verdens åkre, fabrikker, myndigheter og skoler.
Det har nå vokst frem et superkonsern med en markedsverdi på over tre billioner dollar, tilsvarende 3.000 milliarder dollar, eller drøye 30.000 milliarder kroner. Den globale økonomien er nesten like avhengig av Microsoft som gårdbrukeren Michael.
• 95 prosent av de største amerikanske selskapene har abonnert på skytjenester fra Redmond.
• 320 millioner mennesker bruker daglig Microsofts videokonferansesystem.
• 96 prosent av alle tyske myndigheter bruker Microsofts programmer, og 69 prosent bruker i tillegg selskapets datasentre.
• Det anslås at 70 prosent av globale utgifter for AI-programvare går til Microsoft og tilknyttede selskaper.
• Minst 1,4 milliarder bærbare datamaskiner og PCer verden over kjører Windows-versjoner.
Crash over hele verden
Eller de slutter å fungere hvis noe går galt. Som for eksempel 19. juli 2024.
Da rapporterte innsjekkingsskranken på mange flyplasser om tekniske problemer like før klokken syv om morgenen. Problemer med Windows-PCene, samt tilgang til Microsofts sky, der viktige programmer kjører og personlige data blir lagret.
Passasjerinformasjon kunne ikke lenger lastes inn, og flyene kunne ikke forberedes. Bare minutter senere ble de første avgangene avlyst, og først rundt klokken elleve kunne driften starte opp igjen. Også i Zürich, Hamburg, London, Amsterdam, USA og Asia sto alt stille en periode.
Sykehus måtte utsette operasjoner, TV-stasjoner viste kun stillbilder; lokale myndigheter kunne ikke utstede førerkort eller attester, supermarkeder kunne ikke ta betalt fra kundene. Det amerikanske flyselskapet Delta, som ble spesielt hardt rammet, anslo at skaden de pådro seg beløp seg til en halv milliard dollar.
Systemkræsj. Verdenskræsj. Bare fordi Microsofts operativsystem ikke fungerte i noen få timer.
Det ble raskt klart at selskapet fra Redmond ikke var den egentlige årsaken til katastrofen. En feilaktig oppdatering fra IT-sikkerhetsselskapet CrowdStrike hadde utløst kræsjet på Windows-maskinene. Men hvis noen trengte bevis for hvor avhengig teknologien vår, livet vårt, verden vår er av Microsoft i dag, ble det demonstrert denne formiddagen.
Hvis noen trengte bevis for hvor avhengig teknologien vår, livet vårt, verden vår er av Microsoft i dag, ble det demonstrert denne formiddagen.
AI-hverdagen
Samtidig er Microsoft bare i startgropen, investerer milliarder av dollar, bygger datasentre over hele verden, forsker og utvikler, og vokser uten stans. Alt for å dominere en ny tidsalder, som kan oppsummeres med to bokstaver: AI.
Etter at ChatGPT erobret verden nærmest over natten for snart to år siden, har kunstig intelligens markert et tidsskille. For noen er dette mer betydningsfullt enn oppfinnelsen av PCen, internett eller smarttelefonen. En nøkkelteknologi for menneskeheten, med evner som bare overgås av de håpene man legger i den.
AI skal hjelpe eldre med å føle seg mindre ensomme, og unge med å være mindre stresset. Domstoler, myndigheter og byer vil bruke AI for å gjøre trafikklys smartere og forkorte saksbehandlingen. Teknologien skal hjelpe til med å lage timeplaner på skoler, organisere familiehverdagen, produksjonsprosesser og krigføring. Selvfølgelig også bidra i kampen mot klimaendringene.
Teknologien skal hjelpe til med å lage timeplaner på skoler, organisere familiehverdagen, produksjonsprosesser og krigføring. Selvfølgelig også bidra i kampen mot klimaendringene.
Det største potensialet ligger i økonomien. Snart vil ingen bransje kunne klare seg uten AI, og kanskje ikke ønske å gjøre det.
Mangel på fagarbeidere? Byråkratiske utfordringer? Ressursknapphet? Det dristige løftet er at alt dette blir mer håndterbart fordi industriselskaper og forsikringskonsern vil la stadig større deler av produksjonen og administrasjonen bli utført av AI, og dermed spare milliarder.
Bilprodusenter og farmasigiganter bruker AI til å finne nye materialer og komponenter – og de lykkes allerede.
Nadella i sjefsstolen
Det er litt av et perspektiv. Microsoft dominerer AI. Og AI dominerer verden.
Microsoft er ikke på toppen i alle områder. Apples løsninger for personvern setter standarden, Google Docs og deres sky er minst like enkle å bruke, og Nintendo og Sony selger betydelig flere spillkonsoller. Men det er bare ett selskap som er med overalt – Microsoft.
Som helhet, som den første adressen for fremtidens spørsmål, er Redmond uten konkurranse.
Figuren bak suksessen er Microsoft-sjefen Satya Nadella, 57. Han har klart å revitalisere en gigant som for ti år siden ble avskrevet som kjedelig og lite innovativ. For det blir han hyllet. “Årets CEO”, forsidefiguren i jubileumsutgaven av magasinet Fortune, og en hyppig gjest i Det hvite hus. En genial leder som noen ganger kan opptre temmelig kaldt.
Ingen har satset så mye på AI som Satya Nadella. Og sannsynligvis har ingen satset så mye på Satya Nadella som Satya Nadella.
.
Nadella har tatt to, tre store beslutninger som ligger til grunn for suksessen. Ingen har satset så mye på skyen som Satya Nadella. Ingen har satset så mye på AI som Satya Nadella. Og sannsynligvis har ingen satset så mye på Satya Nadella som Satya Nadella.
Da han overtok Microsoft fra Steve Ballmer i 2014, annonserte han umiddelbart at Office-programvaren også skulle bli tilgjengelig for brukere av Apples iPad. Et tabu som hans forgjenger aldri våget å bryte, sannsynligvis for ikke å devaluere sine egne Windows-nettbrett.
I 2018 fulgte hans andre store satsing: den massive inngangen i AI. Nadella hadde reist til en eksklusiv konferanse i fjellene i Idaho, kalt “sommerleir for milliardærer”. Der møtte han Sam Altman, medgründeren og sjefen for det da helt ukjente oppstartsselskapet OpenAI. Det var her, ifølge Nadella, at han for første gang innså det fulle potensialet til AI.
Nadella og Altman etablerte et partnerskap der Microsoft så langt har investert rundt 13 milliarder dollar, og som til slutt resulterte i ChatGPT. Microsoft satset alt på ett kort, gikk “all in”.
Alt fokuseres på AI
I dag eier selskapet andeler i en rekke teknologiledere: Mistral AI fra Frankrike er blant disse, sammen med G42 fra Abu Dhabi og programmeringsplattformen GitHub. Nadella er ikke forsiktig i tilnærmingen. Knapt hadde han fått AI-legenden Mustafa Suleyman som Microsofts nye AI-sjef, før han hentet store deler av arbeidsstyrken fra Suleymans oppstartsselskap, Inflection AI.
Og han lar pengene strømme, mye penger. Bare i det siste kvartalet gikk nesten hele investeringsbudsjettet på imponerende 19 milliarder dollar til AI- og skyprosjekter. I Tyskland vil det de neste to årene bli investert omtrent 3,3 milliarder euro, fem milliarder dollar i Australia, og fire milliarder i Frankrike.
Hundrevis av nye AI-knutepunkter er planlagt eller under bygging over hele verden, alle utstyrt med Microsofts egne AI-brikker, som Nadella fikk utviklet for å kunne kontrollere hele AI-verdikjeden, fra programvare til silisium.
Alle Microsoft-programmer blir nå justert for AI. Deres egne bærbare datamaskiner og nettbrett vil snart ha en AI-knapp på tastaturet, slik at brukere når som helst kan få hjelp fra en “Copilot” til å skrive tekster eller redigere bilder. Mer enn 100 millioner mennesker bruker Microsoft-AI. Hver dag.
Mer enn 100 millioner mennesker bruker Microsoft-AI. Hver dag.
I store bransjer som farmasi, bilindustri og landbruk inngår Microsoft “strategiske partnerskap” med etablerte konsern, som de tyske Mercedes, Bayer og Siemens. Microsoft kaller dette “bransjeovergripende AI-innføring”.
Resultatet: Da Nadella gikk på som administrerende direktør i 2014, lå Microsofts omsetning på knapt 87 milliarder dollar, men nå har den passert 245 milliarder. Antallet ansatte har økt fra 128.000 til 228.000 i samme periode, og aksjekursen har tidoblet seg – den har vokst fem ganger raskere enn gjennomsnittsverdiene til de 500 viktigste amerikanske selskapene - S&P 500.
Godt for Microsoft. Men er det også godt for verden?
Har selskaper fortsatt et reelt valg? Når gårdbrukeren Michael forteller om sin digitaliserte hverdag fra traktoren, blir også baksiden av alt dette tydelig. Mer og mer kunnskap går tapt fordi han og broren stoler mer og mer på teknologien – og må gjøre det – i stedet for på sin intuisjon, erfaringen sin eller rådene fra eldre generasjoner.
Et problem? Michael trekker på skuldrene. “For sure.” Selvfølgelig. På en måte. For eksempel ble han nylig overrasket av en haglstorm ute på jordet. Noen av de følsomme sensorene ble trolig ødelagt da, for de samlet ikke lenger inn data. I tillegg har det vært utfordringer med traktorens forbindelse til skyen, nettverksproblemer. – Så kommer du hjem og må streve med å manuelt rette opp alt det teknologien har etterlatt av hull, sier han. – Men egentlig har jeg ikke tid til det lenger.
Men hva annet kan han gjøre? Gårdbrukeren Michael – og millioner av andre småbedriftseiere, mellomstore selskaper og industriledere?
Fageksperter som Antonio Krüger, administrerende direktør ved det tyske forskningssenteret for kunstig intelligens, frykter en “lock-in-effekt”: Fordi AI-kompetansen mange steder er så lav, selv i industrialiserte land, er lokale selskaper og myndigheter spesielt avhengige av støtte fra teknologigiganter.
Ofte er Microsoft det eneste alternativet. Når lokale myndigheter først har lagt alle sine systemer over på løsninger fra Redmond, og alle data er lagret i Microsofts sky, vil de nesten ikke kunne slippe unna – de vil bli avhengige av leverandøren, som en junkie med nålen.
Ikke noe alternativ
Krüger mener dette er “strategisk uklokt”. Han ser “flere fryktvektorer” i økonomien: Mange selskaper ser AI-bølgen komme, men vet ikke hvordan de skal håndtere den. De bekymrer seg for sin uavhengighet, men også for å bli hengende etter i utviklingen.
Til slutt fører dette ofte til at det ikke finnes noe alternativ til Microsoft.
Konkurransemyndigheter i Brussel og Bonn, London og Washington frykter at mange selskaper knapt har dette valget lenger. 23 år etter at Microsoft så vidt unngikk en tvungen oppsplitting i en amerikansk monopolprosess, pågår det nye undersøkelser overalt for å vurdere i hvilken grad Microsofts markedsdominans fører til store ulemper for kundene.
EU-kommisjonen vurderer flere konkurranseklager mot Microsoft. Den generative AI-teknologien er et “hett tema”, og man ser nøye på partnerskapet mellom Microsoft og OpenAI, uttalte EUs konkurransekommissær Margrethe Vestager nylig.
EU-kommisjonen vurderer flere konkurranseklager mot Microsoft. Den generative AI-teknologien er et ‘hett tema’, og man ser nøye på partnerskapet mellom Microsoft og OpenAI.
Gerard de Graaf, leder av EUs kontor i San Francisco, sier at han ofte har sittet sammen med Microsoft-folk de siste årene. Teknologiselskapet er “veldig klar over” hvilke regler som må følges når man “skyver grensene for teknologien, spesielt innen AI”.
Under Nadellas ledelse har Microsoft vært en “konstruktiv partner”, noe som utgjør en positiv endring sammenlignet med hans forgjengere, sier de Graaf.
Årsaken til dette er også de nye teknologireguleringene fra EU: Digital Markets Act, Digital Services Act og AI-loven. Disse lovene må også Microsoft underkaste seg. Samtidig er det klart at “politiske beslutningstagere” med sine lover naturlig nok ofte “ligger ett eller to skritt bak markedet”. Derfor må reguleringen ikke lenger være noe som blir hengende etter i teknologiutviklingen, og Microsoft må “holde øye med dette”.
Den tyske regjeringen befinner seg samtidig i en selvforskyldt knipe. Og en dyr en: I løpet av det siste tiåret har lisenskostnadene for Microsofts programmer eksplodert. Mens staten i 2015 årlig betalte rundt 44 millioner euro, var det i fjor minst 200 millioner euro. Forholdet kan beskrives som fullstendig avhengighet – på skattebetalernes bekostning.
I stedet for å bli mer uavhengige blir den tyske regjeringen kanskje enda mer innlemmet i Microsofts økosystem. Allerede for flere år siden kunngjorde Microsoft at Office-programmene fremover kun ville bli tilbudt via skyen – og satte dermed den tyske regjeringen ytterligere under press.
Verdens største sikkerhetsselskap
Etter flere år med generøs pengebruk ønsker investorene nå sakte, men sikkert å se at Nadellas innsats også gir resultater i form av økende lønnsomhet. Men nettopp i den boomende skybusinessen skuffet Microsoft nylig børsens forventninger. I tillegg måtte selskapet ved presentasjonen av kvartalstallene innrømme at det trolig vil ta lengre tid enn forventet før milliardinvesteringene i AI lønner seg. De kortsiktige forretningsutsiktene ble til og med nedjustert.
Selv hos Siemens, Microsofts kanskje viktigste partner i Tyskland, fremhever Rainer Brehm, sjef for divisjonen Factory Automation, de “store suksessene” som de oppnår med Microsoft. Men han ser også utfordringer, spesielt når det gjelder IT-sikkerhet og datasikkerhet. Hverken Siemens eller deres kunder vil dele sensitive data, “ikke engang med Microsoft”, sier Brehm.
Microsoft forsikrer riktignok at kundene til enhver tid har “kontroll over og tilgang” til sine data, og at bedriftshemmeligheter selvfølgelig aldri brukes til å trene AI. Likevel stiller mange kunder det avgjørende spørsmålet: Kan man stole på Microsoft?
Selskapet har nylig skapt tvil rundt dette. På den ene siden er Microsoft, takket være sin tilstedeværelse i regjeringsnettverk, myndigheter og selskaper, og med sine mange sikkerhetsteam med tusenvis av ansatte, det viktigste og største IT-sikkerhetsselskapet i verden.
På den andre siden, som det står i en rapport fra en cybersikkerhetskommisjon oppnevnt av USAs president Joe Biden, fikk angripere i fjor i prinsippet “full tilgang” til Outlook-postbokser over hele verden, og de tappet blant annet 60.000 eposter fra det amerikanske utenriksdepartementet.
Da den tyske cybersikkerhetsmyndigheten BSI ba om omfattende informasjon for å kunne advare og gi råd til sine klienter, vegret Microsoft seg.
Det ble rett og slett for drøyt.
Også de amerikanske tilsynsmyndighetene i Cyber Safety Review Board var rasende. Microsoft hadde gjort en “rekke unngåelige feil” som var resultatet av en utilstrekkelig sikkerhetskultur, skrev det amerikanske utvalget om hendelsen.
Ja eller nei til Recall?
Nadellas reaksjon var kortfattet. – Hvis dere må veie sikkerhet mot en annen prioritet, er svaret klart: Velg sikkerhet, skrev han i begynnelsen av mai i et notat til sine ansatte – bare for å vise tre uker senere hvor grensen for denne instruksen tilsynelatende går: nemlig der hvor det handler om å være foran konkurrentene med nye produkter og AI-funksjoner.
Da sto en tydelig begeistret Microsoft-sjef i et spesielt oppført festtelt på selskapets campus og avslørte nye AI-bærbare datamaskiner, utstyrt med den såkalte Recall-funksjonen.
Denne AI-støttede superhukommelsen skulle bygges inn i Windows-operativsystemet og ta skjermbilder hvert femte sekund, slik at brukerne senere kunne søke opp alt de har sett på og skrevet inn de siste tre månedene, og som de bare vagt husker.
Enten det var bilder av røde sofaer, Excel-ark eller YouTube-videoer – AIen skulle finne det igjen. For Nadella var dette et skritt mot maskiner som “til enhver tid kan se og høre oss” og “ikke bare forstår, men forutser hva vi ønsker og trenger”.
Sikkerhetseksperter mente imidlertid at dette er et mareritt for personvernet. De hevdet at Microsofts tiltak mot misbruk av funksjonen ikke var “i nærheten av tilstrekkelige”. Microsoft lovet først å skjerpe tiltakene, men bestemte seg deretter for å utsette lanseringen av “Recall”.
“Et selvskadende trekk fra Microsoft i AIens navn” mente cybersikkerhetseksperten Kevin Beaumont, som tidligere jobbet for selskapet.
Likevel ser det ikke ut til at Microsoft vil gi slipp på Recall-ideen. I slutten av august ble det kjent at frivillige testere vil få teste ut funksjonen fra oktober.
Hvor stor risiko er Nadella villig til å ta i kampen om markedsandeler og fortjeneste?
En ny digital art
Vancouver-vannkanten glinser i ettermiddagssolen, men luften er fortsatt kald denne vårdagen. Bare noen få mennesker våger seg ut med hundene sine. Ved siden av strømmer konferansedeltagere tilbake til konferansesenteret, hvor høydepunktet på TED-konferansen snart skal skje: Mustafa Suleyman.
Den legendariske KI-forskeren grunnla en gang teknologifirmaet DeepMind, som senere ble kjøpt opp av Google, og startet deretter Inflection AI. Siden våren har han altså jobbet for Nadella, som Microsofts nye AI-sjef.
Suleyman er noe av en motpol til Sam Altman hos Microsoft. Og hvis man tolker Nadella riktig, gleder han seg stort over å ha fått begge verdens ledende AI-utviklere på sin side.
Forventningene er klare: mer innovasjon og bedre produkter gjennom intern konkurranse. Men også: mer kontroll og balanse.
Suleyman er langt fra en ukritisk AI-entusiast. På scenen forteller han om et spørsmål hans nevø nylig stilte under frokosten: Hva er AI egentlig, og hva er det egentlig kunstig intelligens skaper? – En programvare du kan snakke med om alt, svarte Suleyman. – Som et menneske altså? spurte gutten.
Suleyman ble rådvill. I dag, sier han på scenen i Vancouver, tror han at menneskeheten skaper en “ny digital art, dynamisk og mektigere enn noen verktøy brukt av mennesker”.
– Alt og alle vil snart kunne styres av og med AI, sier Suleyman. Selv om det ofte hevdes at teknologien primært består av kode og matematikk, er dette altfor begrenset. AI på menneskets nivå vil være summen av alt skapt av mennesker, det gode så vel som det dårlige.
Derfor er risikoen med teknologien så stor, ifølge ham. For Suleyman handler det om ikke mindre enn verdens fremtid. Hvis man tillater AI å programmere seg selv uten tilsyn, sier han i Vancouver, vil det bli “farlig”.
Da har menneskeheten tapt, lyder hans budskap. Det samme har Microsoft.