
Vi slipper ikke unna AI
Mange er fortsatt nølende, skeptiske, tvilende. Er det virkelig slik at vi skal la kunstig intelligens bli en del av hverdagen? Skal vi slippe språkmodeller inn på datamaskinen? Kan dette være helt trygt?
La oss svare slik: Denne utgaven av Kapital handler ikke bare om teknologi, kunstig intelligens og språkmodeller. Journalister, grafikere og digitale medarbeidere har brukt AI i nærmest hele produksjonen, i hele verdikjeden.
Med lynets hastighet erstattes eller suppleres nå verktøy og arbeidsmodeller med kunstig intelligens. AI er blitt en helt naturlig del av research og bildebehandling, språkvask og korrekturlesning – og ikke minst for å gi leserne enda bedre innsikt i stoffet som presenteres.
Og igjen, utviklingen skjer med lynets hastighet. For eksempel i form av såkalte multimodale AI-modeller. Det vil si de som kan håndtere flere typer input, som tekst, bilder og lyd, samtidig. Dette er også en del av det som beskrives som demokratiseringen av generativ AI. Verktøyene er allerede tilgjengelig for millioner av brukere, og selskapene investerer fortsatt tungt for å gjøre dem enda mer brukervennlige for ikke-tekniske brukere.
Vi er allerede vant til å få annonser i sosiale medier som er et direkte resultat av våre søk og aktiviteter på nettet. Netflix og Spotify kommer med anbefalinger basert på det samme. Med generativ AI vil denne personlige kontakten bli enda sterkere.
Vi kan forvente å få personlige anbefalinger i realtid nærmest overalt. Markedsføringen av produkter og tjenester innen alt fra shopping og underholdning til helse og utdannelse vil bli skreddersydd hver enkelt av oss.
Og apropos Netflix og Spotify. AI har for lengst gjort sitt inntog i kreative næringer, og teknologiske sprang i verktøy for tekst, grafikk, lyd og bilde åpner for nye muligheter til å skape enda mer realistisk innhold.
Men her er juryen fortsatt ute. Gjør disse forbedringene det lenger mulig å skille virkeligheten fra det digitale? Og hvordan ser fremtiden til opphavsretten ut? Vil AI-verktøyene kunne boltre seg fritt i kunstnerisk innhold, som kan gjenbrukes uten begrensninger?
Det eneste vi vet, er at vi ikke slipper unna.
I utgaven denne uken skriver Kapital om lederen for Forsvarets cyberprogram, Vivi Ringnes Berrefjord, om hvordan kommunalminister Kjersti Stenseng forbereder seg på utfordringene fra kunstig intelligens til høstens valg, om direktørsvindlernes nye våpen og om den unge forskeren, Ishita Barua, som mener at vi sover i AI-timen. Og mye, mye mer.