
Trump er elefanten: – Veldig mange er redde
Barack Obama, Joe Biden og Elon Musk har alle vært fyrtårn på SXSW-konferansen, et arnested for nye teknologier og kreative ideer. I år var president Donald Trump elefanten i rommet.
Hver mars siden 1987 har Austin, Texas blitt forvandlet til et mekka for musikk, film og teknologi. South by Southwest – bedre kjent som SXSW – er mer enn en festival. Det er en kulturell smeltedigel og en arena for det nye og banebrytende.
Kortversjon
- Teknologifestivalen SXSW i Austin bærer preg av politisk frykt, med deltagere som unngår å ta opp temaer Washington-administrasjonen kan mislike, ifølge teknologiekspert Magnus Brøyn.
- Donald Trumps tilstedeværelse påvirker samtaleklimaet på teknologiarrangementer i USA, hvor mange er nølende med å diskutere kontroversielle emner av frykt for konsekvenser.
- AI-kappløpet mellom Kina og USA intensiveres, med kinesiske aktører som lanserer nye teknologier raskere og billigere, noe som utfordrer både amerikanske selskaper og europeisk allianse.
SXSW har blant annet fått æren for at Twitter ble et globalt fenomen. Plattformen ble riktignok lansert i 2006, men populariteten skjøt virkelig fart året etter. Twitter satte da blant annet opp store plasmaskjermer for å streame tweets i Austin, og bruken økte lynraskt fra 20.000 til 60.000 daglige meldinger.
AI overalt – men likevel fraværende
I år var kunstig intelligens som forventet et sentralt tema, men ifølge teknologiekspert Magnus Brøyn gjorde teknologien mindre inntrykk enn mange hadde sett for seg.
Brøyn er byråleder i Coxit Public Relations og en kjent kommentator i både TV og radio når det gjelder trender innen teknologi og AI. Han har over 25 års erfaring fra PR og kommunikasjon, og har vært en fast deltager og debattleder på SXSW i over ti år.
– De aller fleste kommer til Austin for å være med på teknologidelen, men det kommer både Hollywood-kjendiser og filmregissører på røde løpere. Mange band har også slått gjennom på SXSW. De har brukt kveldene til å vise seg frem.
– Det samme skjedde med Twitter, og slik har det vært lenge innen teknologi. Det å reise til Austin og være med på SXSW var The place to be.
– Men ikke nå lenger?
– Etter pandemien har noe blitt borte. Festivalen ble avlyst i siste liten i 2020, og det skapte både sinne og frustrasjon. Det faglige finnes fortsatt, men mye av den sosiale gnisten – det som gjorde SXSW unikt – er dempet. Du ønsker ikke å gå på festival med munnbind, sier Brøyn.
Sitt eget gissel
Brøyn har selv vært på SXSW-arrangementer med både Barack Obama og Joe Biden på scenen. Han har rukket å få 30 sekunder og ett spørsmål med OpenAI-gründer Greg Brockman, og et like kort intervju med Arnold Schwarzenegger.
I år opplevde jeg det slik at South by Southwest er blitt sitt eget gissel.Magnus Brøyn, Coxit
Brøyn var også en del av The heat of the moment da hele ensemblet fra TV-serien Westworld ble presentert – og da regissøren pekte mot publikum for å introdusere “en god venn”.
– Det var en liten pause. Ingen kom. Publikum begynte å lure på om dette bare er tull. Så hopper det plutselig en kar opp på scenen. Elon Musk – i kjent stil, forteller Brøyn. – På det tidspunktet var han en superstjerne. Han fikk mikrofonen, begynte å snakke, og folk strømmet mot scenen.

Brøyn satt på første rad og opplevde bokstavelig talt at de kom klatrende.
– Hvem var rockestjernene i år?
– Det er det som er utfordringen, sier Brøyn. – SXSW har hatt alle de store: Obamas, Biden, Bernie Sanders, Ted Cruz. Nå er det som om festivalen har blitt sitt eget gissel. Den har vært så stor at det er vanskelig å toppe seg selv.
De fraværende stemmene
Et av de sterkeste inntrykkene Brøyn sitter igjen med fra årets festival, er alt som ikke ble sagt. Festivalen pleier å være kjent for ufiltrerte samtaler og uforutsigbare debatter. Men i år var noe annerledes.
Det ble ikke snakket om elefanten i rommet.Magnus Brøyn, Coxit
– Det ble ikke snakket om elefanten i rommet, sier han.
Og elefanten? Den ferske presidenten Donald Trump. – Vi har en president i USA som lenge var kjent for at han ikke hadde en datamaskin. Han brukte den i hvert fall ikke, og fikk andre til å skrive tweetene sine.
– Hele premisskjeden for hva man tar opp, hvem man inviterer og hvordan man snakker om teknologi og politikk – det var liksom ikke der på festivalen denne gang. Som nordmann på tur følte jeg det veldig sterkt, sier Brøyn.
Han opplevde at mange lot være å snakke om viktige temaer av frykt for å tråkke feil. En stille enighet om å ikke utfordre administrasjonen i Washington la seg som et teppe over samtalene. – Det er noe helt nytt, og det er veldig uvant for South by Southwest.
For Brøyn slo dette i første rekke ut ved at profilene – debattantene og foredragsholderne man burde ha sett – ikke var til stede. Eller holdt seg i skyggen.
– Hvorfor det?
– Fordi en del av den tematikken det ville ha vært naturlig å ta opp, ikke kom på agendaen. Da får du heller ikke de riktige personene til å delta. Jeg diskuterte det med mange, inkludert ledere for store selskaper – til og med noen fra Canada. De ville ikke ta det opp. De var redde for konsekvensene av å si noe som kunne tolkes som kritikk.

Og dette gjelder ikke bare SXSW.
– Jeg har vært tre ganger i USA hittil i år, på ulike tech-konferanser. Dette mønsteret går igjen. Det er kompromisser overalt. Mange selskaper og ledere tar minste motstands vei. Da Trump ble innsatt som president, så jeg jeg at de øverste, profilerte topplederne innen teknologi står bak og klapper ham inn med et litt skjevt smil og en grimase. Men de gjør det likevel.
– Dette er en utfordring – en verdimessig problemstilling vi kommer til å leve med i fire år. Det er minste motstands vei som gjelder nå.
Små grep, store signaler
– Altså, dette er ikke min kamp. Jeg bare prøve å si at hvis vi tar turen opp i helikopteret og tillater oss å gjøre noen analytiske betraktninger og refleksjoner, så ser jeg et utviklingsmønster som er tydelig innenfor teknologi. Også hos de største lokomotivene – de mest verdifulle selskapene i verden.
Det kan være små grep, men teknologigiganter som Apple og Google har begynt å føye seg i det stille.
– Man kan diskutere enkelte handlinger – er de så avgjørende og viktige? Men årets SXSW gikk samtidig med kvinnedagen, og da ble det en form for debatt i USA at begge disse to selskapene i det stille har fjernet kvinnedagen fra alle sine kalendere for millioner av amerikanere.
Brøyn spør retorisk om vi kan velge bort de store tech-gigantene, men innrømmer at vi ikke har så mange alternativer.
– Du kan ikke snu deg rundt og bytte ut Google eller Apple. Vel, det er mulig, men ikke reelt sett. Det er ikke så mange alternativer.
Hvis man da ikke snur seg østover.
– Skal Kina plutselig være greit nå? Eller er de ikke det?
Innen teknologi har det alltid vært en global krig, og der har vi i Europa stått sammen med våre allierte i USA.
Magnus Brøyn, Coxit
Innen teknologi har det alltid vært en global krig, og der har vi i Europa stått sammen med våre allierte i USA.
– Men hvordan vil utviklingen i USA påvirke persepsjonen, vår oppfatning? Brøyn er i det spørrende hjørnet. – Er den allerede i ferd med å endres? Er det ikke egentlig så ille med kinesisk teknologi? Kanskje er dimensjonene ved den røde fare overdimensjonert. Vi kjøper mobiltelefoner fra Apple, og noen fra Samsung, men kanskje er vi kommet så langt allerede at vi kunne tenke oss å kjøpe en kinesisk – kanskje en Huawei?
Et nytt kappløp
Brøyn mener at AI-kappløpet mellom Kina og USA nå går i en helt ny fase. Med lanseringen av Manus AI og Baidus siste modeller markerer Kina at de ikke lenger bare følger etter – de vil ta ledelsen, mener Brøyn.

– Etter et par år med ChatGPT, og etter hvert Copilot fra Microsoft og Gemini fra Google, er den nye epoken preget av kinesiske aktører som fosser frem med stadig nye AI-lanseringer. DeepSeeks gjennombrudd – med ekstrem ytelse til minimal kostnad – har allerede rystet markedet. Samtidig er det et tydelig bevis på at verdivurderingene av AI-selskaper utfordres når kinesiske aktører utvikler kraftfulle modeller på rekordtid – og til brøkdelen av kostnaden.
Manus AI er en kunstig intelligens-agent utviklet av det kinesiske oppstartsselskapet Monica, og lansert for bare en måned siden. I motsetning til tradisjonelle AI-chatboter, som krever kontinuerlig menneskelig veiledning, er Manus designet for helt selvstendig å planlegge og utføre komplekse oppgaver basert på én enkelt brukerforespørsel.
AI har blitt en arena for storpolitisk rivalisering, med potensielle implikasjoner også for militær utvikling og internasjonale relasjoner.Magnus Brøyn, Coxit
– Med den nye lanseringen av Manus AI markerer kineserne enda et stort skritt fremover, selv om effektiviteten fortsatt er noe ujevn. Manus AI er egentlig verdens første autonome AI-agent, som over tid jobber mer på egen hånd. Selv om mange er imponerte, har noen brukere opplevd feil – og den varierende kvaliteten viser at kineserne er villige til å ta ganske stor risiko for å oppnå rask fremgang.
AI som geopolitisk verktøy
AI handler ikke lenger bare om smarte assistenter og effektivitet. Det handler om makt. Både Donald Trump og Xi Jinping har gjort det klart at kunstig intelligens er en strategisk prioritet – for både nasjonal sikkerhet og økonomisk kontroll.
– Det geopolitiske aspektet kan ikke undervurderes, ettersom både Xi Jinping og Donald Trump tydelig har gjort teknologi til en prioritet for nasjonal sikkerhet og økonomisk dominans. Spenningene har ført til konkrete tiltak, som Kinas restriksjoner mot at deres AI-eksperter reiser til USA. AI har blitt en arena for storpolitisk rivalisering, med potensielle implikasjoner også for militær utvikling og internasjonale relasjoner.
Midt i denne utviklingen står Europa – og Norge – som litt passive tilskuere.
– Vi har et amerikansk elveløp. Og et kinesisk. Mens vi i Europa er på noe som ligner en fenderseilas, sier Brøyn med et lite smil.
Han viser til den norske "KI-milliarden", som i internasjonal sammenheng knapt er synlig. – Den blir liten og utydelig i den globale kampen som utspiller seg nå.
– Europa har tradisjonelt stått sammen med USA i teknologispørsmål. Men når det gjelder AI, risikerer vi å havne bakpå – både etisk, økonomisk og sikkerhetspolitisk.