Article lead
lead
Fulle hyller: Bak stål og kjøleanlegg vokser den digitale infrastrukturen som nå former både økonomi og geopolitikk. Datasentre er blitt sentrale brikker i det globale teknologi-kappløpet – men veksten kommer med en prislapp i kilowatt. Foto: Google

Digital vekst og energipress: Norges datasenterdilemma

Midt i den digitale revolusjonen, der kunstig intelligens og geopolitikk er blitt to sider av samme mynt, har datasentre seilt opp som en av de mest strategiske brikkene i det globale teknologispillet.

Oppdatert 19. maiPublisert 18. mai
Lesetid: 15 minutter

Mens de klassiske storbyene Frankfurt, London, Amsterdam og Paris fortsatt huser mange av Europas datasentre, er det nå en ny region som fanger oppmerksomheten: Norden – og kanskje aller mest, Norge.

Kaldt klima, fornybar energi og politisk stabilitet har gjort Norge til en av de heteste destinasjonene for datasenterinvesteringer. I skrivende stund er 16 nye datasentre under bygging, noe som vil gi til sammen nærmere 40 operative lokasjoner i landet. Disse vil prosessere, lagre og distribuere data for alt fra underholdningstjenester til kritiske samfunnsfunksjoner.

Kortversjon

  • Datasentre har blitt sentrale i den digitale økonomien og geopolitiske landskapet, med Norge som en attraktiv destinasjon grunnet fornybar energi og politisk stabilitet.
  • Til tross for kritikk om høyt strømforbruk, viser rapporter at energikapasiteten i datasentre i stor grad kan tilpasses behovet, potensielt forbedret med energieffektive løsninger.
  • Skygard og Google investerer tungt i norske datasentre, med fokus på grønn energi og bærekraft, noe som kan forvandle Norge til en nøkkelnode i den globale teknologiinfrastrukturen.
Kortversjonen er laget med kunstig intelligens og kvalitetssikret av våre journalister.

Bak denne utviklingen ligger et økende behov i næringslivet for skalerbar, trygg og energieffektiv datalagring – i tillegg til den eksplosive veksten innen kunstig intelligens.

Men vekst koster strøm.

Kritikerne er redde for at den eksplosive digitaliseringen og økende bruken av kunstig intelligens vil ta en for stor del av den fremtidige kraftproduksjonen, og tall fra NVE bekrefter langt på vei dette. Datasentre i Norge står i dag for rundt én prosent av det totale strømforbruket. Ifølge NVE vil denne andelen nesten dobles til 1,9 prosent innen 2028 – og nå hele fem prosent innen 2050. 

Dette har satt fart i en offentlig debatt om hvorvidt datasentre er “strømslukere” uten tilsvarende verdiskapning.

Det er imidlertid en sannhet med modifikasjoner. En ny rapport fra bransjeorganisasjonen Norsk Datasenterindustri (NDI) viser at nesten 70 prosent av den installerte effekten i datasentre i Norge fortsatt er ubrukt. Det betyr at energiforbruket i stor grad vil kunne skaleres med faktisk behov – ikke bare med teoretisk kapasitet.

Den økende etterspørselen legger uansett et enormt press på eksisterende kraftinfrastrukturer. Ifølge International Energy Agency (IEA) forventes det at datasentre kan stå for opptil tolv prosent av den globale elektrisitetsetterspørselen innen 2030. 

Dette representerer en markant økning fra dagens nivåer. I USA alene ventes datasentre å stå for nær halvparten av den fremtidige veksten i etterspørselen etter elektrisitet frem mot 2030. Kraftselskaper møter nå et press uten sidestykke, med en bølge av kapasitetsforespørsler som overvelder systemene deres. Resultatet er at rundt 20 prosent av de planlagte datasenterprosjektene enten blir forsinket eller satt på vent, grunnet begrensninger i strømnettet og mangel på kritisk infrastruktur.

Norge som trygg havn

Det globale handelslandskapet kompliserer også datasenterbransjens utvikling. IEA advarer om at eskalerende handelskriger, preget av økte tollsatser og redusert økonomisk vekst, kan hindre utviklingen av den fremvoksende AI-sektoren, spesielt gjennom sin innvirkning på datasentre. 

Vi merker en økende interesse fra aktører som ønsker å flytte kritisk digital infrastruktur til trygge, stabile områder.

Elise Lindeberg, Skygard

I et scenario påvirket av handelskonflikter kan elektrisitetsforbruket til datasentre bli betydelig redusert, noe som påvirker bransjens ekspansjonsplaner. ​

– Vi merker en økende interesse fra aktører som ønsker å flytte kritisk digital infrastruktur til trygge, stabile områder, sier administrerende direktør Elise Lindeberg i Skygard. – Det er mye geopolitisk usikkerhet nå. Det dreier seg på en side om høyere tollsatser og handelsbarrierer, men det dreier seg også om forsvarssamarbeid og allierte og deling av etterretning. Alt dette har stor betydning for lagring og prosessering av data.

Skygard er et av Norges mest spennende nye datasenterprosjekter. Med beliggenhet midt i Oslo – i Hovinbyen – og med Telenor, Hafslund og HitecVision på eiersiden, representerer det noe helt nytt i norsk sammenheng: En datasenteraktør som er nasjonalt eid, tett integrert i den lokale energiinfrastrukturen, og med ambisjoner om både vekst og bærekraft.

Midt i sentrum: – Det handler ikke bare om teknologi, men om trygghet, sier Elise Lindeberg, direktør i Skygard. Midt i en tid preget av handelskriger og geopolitiske spenninger, satser hun på å bygge kritisk digital infrastruktur i hjertet av Oslo – med norsk eierskap, norsk kraft og for et globalt marked. Foto: Espen Solli

– Dataene skal flyttes "hjem"?

– Norge ligger litt på siden av EU, men er likevel tett integrert gjennom EØS. Det gjør oss til en attraktiv lokasjon for selskaper som ønsker mer kontroll over egne data, spesielt innen samfunnskritiske områder, sier Lindeberg.

Lokal overskuddsvarme

Kritikken mot datasentre handler ofte om strømforbruk. Men i Skygards tilfelle slår energiargumentet begge veier. Senteret på Hovinbyen bygges bare noen få kilometer unna fjernvarmeanlegget på Haraldrud, og vil levere varme tilsvarende oppvarmingen av 12.000 leiligheter.

– Det er riktig at det produseres mye varme i datasentre. Men den varmen kan vi bruke. Moderne datasentre, som vårt, er mellom 50 og 70 prosent mer energieffektive enn eldre sentre, sier Lindeberg.

Dette gir en direkte kobling mellom datasenterdrift og grønne løsninger for byutvikling – en kobling som få andre bransjer kan vise til i dag.

Skygard eies med 31,7 prosent hver av Telenor, Hafslund og HitecVision, mens de siste fem prosentene er eid av analyseselskapet Analysys Mason Nordic. Totalt er det investert 2,4 milliarder kroner i prosjektet – og første byggetrinn ble påbegynt i mars 2024. Til sammen skal det bygges ut ca. 28.000 kvadratmeter.

– Vi har et tydelig fokus på organisk vekst. Skygard har ambisjon om å bygge mer kapasitet i hovedstadsregionen. Det første datasenteret skal stå klart i løpet av året, og vil utvides med et byggetrinn to, sier Lindeberg.

Når begge byggetrinnene står ferdig, vil Skygard DC1 (første datasenter) ha en samlet kapasitet på 20 MW – som vil betjene både store offentlige aktører og næringsliv med tungregning, skylagring og kunstig intelligens.

– Telenor er allerede ankerkunde og samarbeider med Nvidia for å bygge norskeide skyplattformer, der AI står sentralt.

Et spørsmål om kontroll

Skygard er langt fra alene om å merke et skifte i hvordan datasentre blir vurdert. Tidligere handlet det først og fremst om pris. Nå handler det i økende grad om kontroll – og trygghet.

– I en tid med økende geopolitisk usikkerhet, ønsker flere å vite hvor dataene deres er lagret – og hvem som kontrollerer dem, sier Lindeberg.

Og akkurat det er kanskje Skygards største fortrinn: Det er ingen skjulte eiere. Ingen eksotiske holdingselskaper. Alt er på norsk jord – teknisk, juridisk og politisk.

Digital kraftplugg: Slik vil det planlagte Skygard-datasenteret i Hovinbyen i Oslo ta seg ut. Senteret skal kombinere energieffektiv drift med høy sikkerhet og tett integrasjon i den lokale kraftinfrastrukturen. Foto: Skygard

Ifølge Lindeberg vurderer Skygard nå flere vekststrategier, inkludert oppkjøp og partnerskap.

 – Eierne har store ambisjoner, og det vil komme flere investeringer, forsikrer hun. – De ser på alle muligheter for vekst, enten det er samarbeid med eksisterende aktører eller kjøp av tomter og bygging av nye sentre. Eierne ser på alle muligheter, men ønsker ikke å bekrefte konkrete planer.

Nye tomter vurderes, og dialoger med potensielle samarbeidspartnere er i gang. 

– Datasentre er ikke lenger bare tekniske installasjoner med klimaanlegg og blinkende lys. De er blitt samfunnsaktører. Og med et økende behov for digital kapasitet, står Norge i en unik posisjon, sier Skygard-direktøren.

Skien på det digitale verdenskartet

I et skogholt utenfor Skien vokser det nå frem et av Europas mest ambisiøse teknologiprosjekter. Med en investering på 600 millioner euro – over 6,7 milliarder kroner – bygger Google sitt første hyperscale datasenter i Norge. Det er ikke bare et bygg som reiser seg i Telemark, men et nytt kapittel i Norges rolle i den globale digitaliseringen.

I 2019 kjøpte Google tomten på Gromstul, et område på nesten 2.000 mål, fra godseier Leopold Løvenskiold. Prisen skal ha vært på rundt 200 millioner kroner, men det var bare begynnelsen. For på denne tomten, stor nok til seks datasenterbygg, planlegger Google nå en teknologisk hub som vil levere tjenester til hele verden – og gjøre Skien til en sentral node i internettets blodomløp.

– Vi bygger først ett anlegg, men tomten gir rom for mer. Om vi bygger videre, er ikke avgjort ennå, sier Sondre Ronander, kommunikasjonssjef i Google Norge.

Ryddet og klart: Googles Norgessjef Tine Austvoll Jensen og digitaliseringsminister Karianne Tung markerte byggestarten for Googles nye datasenter i Skien. Anlegget, som skal stå ferdig i 2026, representerer en investering på 600 millioner euro. Foto: Google

Datasenteret i Skien skal være klart i 2026. Da vil norske brukere av YouTube, Gmail og Googles søkemotor hente data direkte fra Telemark. Og selv om det bare er Google som vil bruke senteret, snakker vi om enorme mengder data, datamaskiner og servere. Bedrifter som jobber med AI, 5G, helse, medieproduksjon og tungregning vil også kunne dra nytte av nærheten til Google-infrastruktur i Norge.

For å holde hjulene i gang har Google fått tildelt 240 megawatt strømkapasitet i første fase – tilsvarende over én prosent av Norges samlede strømforbruk. På sikt har de søkt om tilgang på opptil 860 megawatt, nær fem prosent av landets totale kapasitet. Det er et nivå som naturlig nok vekker både begeistring og bekymring.

Vi har et ekstremt ambisiøst mål om å bruke grønn energi hver eneste time, hver eneste dag.
Sondre Ronander, Google

Men Google er forberedt på diskusjonen. Ronander viser til erfaringer fra anlegget i Fredericia i Danmark, hvor faktisk forbruk ligger langt under maksimal kapasitet. Og han peker på løsninger – bærekraftige energikilder og gjenbruk av varme – som skal gjøre datasenteret til et forbilde, ikke en belastning.

Vind i seilene - og på land

Siden 2016 har Google hatt en kraftkjøpsavtale med Tellenes vindpark i Rogaland. Med 50 turbiner og en installert kapasitet på 160 MW, leverer parken fornybar strøm direkte til Googles infrastruktur. Det betyr at datasenteret i Skien, når det åpner, vil drives med anslagsvis 99 prosent karbonfri energi.

– Vi har et ekstremt ambisiøst mål om å bruke grønn energi hver eneste time, hver eneste dag. Hele verdikjeden vår skal være karbonfri innen 2030, sier Ronander.

Til sammenligning utgjør kull- og gasskraft over 50 prosent av strømforbruket til Googles datasentre i Nederland. Kontrasten kunne knapt vært tydeligere – og akkurat det er en viktig del av hvorfor Norge er så attraktivt.

Men Google stopper ikke ved ren strøm. De planlegger også å sende overskuddsvarmen fra serverne sine tilbake til lokalsamfunnet. Datasenteret vil være klargjort for å levere varme til industri, fjernvarme eller til og med drivhus. Foreløpig er det ingen konkrete avtaler på plass, men Skien kommune er i gang med utredninger.

– Det er fortsatt tidlig i prosessen, men potensialet er stort. I stedet for at varmen bare ventileres ut i lufta, kan den bidra til å redusere energibehovet andre steder, sier Ronander.

Gjenbruk av varme er en voksende trend i datasenterbransjen, og kan gjøre slike anlegg til en ressurs snarere enn en belastning i energidiskusjonen.

Et nordisk fotavtrykk

Googles nye senter i Skien blir ikke selskapets første i Norden, men det første i Norge. De har allerede datasentre i både Danmark og Finland, og nylig har de også kjøpt mer tomt i Finland. Sverige er foreløpig ikke en del av Googles datasenterplaner, men det kan endre seg.

– Vi ser på Skien som et langsiktig prosjekt, sier Ronander. – Vi bygger ikke for fem år frem i tid. Vi bygger for de neste femti.

Spiller en nøkkelrolle: Fargerike rør og ventiler utgjør kjernen i kjølesystemet som holder datasenterets maskiner stabile. Effektiv varmehåndtering er avgjørende for både driftssikkerhet og energieffektivitet i moderne datasentre. Foto: Google

Med det plasserer Google seg trygt inn i en trend hvor globale teknologigiganter søker mot stabilitet, forutsigbarhet og grønn energi – tre faktorer som Norge kan levere i verdensklasse.

For Skien er etableringen også et veiskille. Regionen har tradisjonelt vært kjent for industri, skogbruk og kraftproduksjon. Nå får den også et ankerfeste i den digitale økonomien.

Ifølge en rapport fra Deloitte vil Google-investeringen gi økonomiske ringvirkninger på nær 6,7 milliarder kroner – i tillegg til ny kompetanse, nye arbeidsplasser og økt attraktivitet for annen høyteknologisk næring.

Skien-ordfører Marius Roheim Aarvold har i et intervju med Bygg.no kalt prosjektet "et av de viktigste næringsløftene i regionens moderne historie".

Parallell til olje og gass

Store norske aktører holder seg i hjemlandet, og internasjonale tech-giganter ser også på Norge som en ideell arena for å håndtere den økende datatrafikken.

Datasentre representerer en ny form for eksport der vi ikke bare selger strøm, men også digitale tjenester og kompetanse.
Bjørn Rønning, NDI

Hvilke muligheter skaper dette, og hvilke utfordringer må håndteres?

Det riktige stedet å stille dette spørsmålet må være bransjeforeningen Norsk Datasenter Industri (NDI) og daglig leder Bjørn Rønning. – Vi er ekstremt optimistiske. Datasentre representerer en ny form for eksport der vi ikke bare selger strøm, men også digitale tjenester og kompetanse. Dette inkluderer skytjenester, kunstig intelligens og annen digital infrastruktur.

– Vi ser på dette som en naturlig videreføring av Norges tradisjon med å eksportere energi, men nå i en mer verdiskapende form.

– Du trekker paralleller til olje- og gassindustrien?

– Absolutt. Norge hadde i starten av olje- og gassæraen ingen kunnskap på dette området, men har utviklet seg til å bli dominerende på verdensbasis. Vi mener at mye av kompetansen som brukes i olje- og gassindustrien kan gjenbrukes i datasenterindustrien. Ifølge en rapport fra Samfunnsøkonomisk Analyse kan datasenterindustrien bidra med en verdiskaping på 28 milliarder kroner i 2031, nesten seks ganger så mye som i 2024. Antall årsverk forventes å nå 25.000 i samme periode.

Bransje med robbeltrolle: Bjørn Rønning, daglig leder i Norsk Datasenterindustri, er en av bransjens tydeligste stemmer. Han jobber for å fremme en balansert debatt om datasentrenes rolle i det grønne skiftet og understreker næringens potensial for både verdiskaping og energieffektivisering. Foto: NDI

NDI har over 80 medlemmer, inkludert etablerte aktører som Green Mountain, Bulk Infrastructure, Lefdal Mine Datacenter, Stack Infrastructure, Orange Business og Blix Solutions, ASP Datacenters og Eidsiva Digital. Skygard og Google er også blitt medlemmer, det samme er flere kommuner og Statkraft, som var en av grunnleggerne av organisasjonen.

Rønning ser også for seg en sterk vekst i leverandørindustrien.

– Et eksempel er NordicEPOD, som har etablert en 12.000 kvadratmeter stor fabrikk på Hanekleiva. De produserer standardiserte kraftmoduler som reduserer byggetiden for datasentre og er klare for eksport. Dette bidrar også til teknologisk utvikling i Norge.

Fortsatt utfordringer

Men denne veksten kommer ikke uten utfordringer. Strømforbruk er et sentralt tema, og det er ingen tvil om at datasentre er strømintensive med prognosene der denne industriens andel av norsk kraftforbruk vil dobles frem mot 2028. 

Hvis de etablerte sentrene og alle som står i kø dessuten får tildelt den strømmen de ønsker seg, handler det om rundt 30 prosent av dagens kraftproduksjon i Norge.

– Vi jobber tett med myndighetene for å sikre at denne veksten skjer på en bærekraftig måte, blant annet ved å bruke fornybar energi og utvikle teknologi som reduserer energiforbruket. Gjenvinning av overskuddsvarme fra datasentre er også et viktig fokus, da dette kan frigjøre nesten like mye strøm som de bruker.

– Hvordan opplever du samarbeidet med norske myndigheter?​

– Samarbeidet har vært godt, spesielt når det gjelder å anerkjenne datasenterindustrien som en viktig aktør. Vi har blitt inkludert i utformingen av rammebetingelser og regulatoriske prosesser. Men det er fortsatt utfordringer, som for eksempel fjerningen av el-avgiftsfordelen, som vi mener var uheldig. Utbyggingen av kraftnettet skjer heller ikke raskt nok om vi sammenligner oss med andre markeder, men vi håper på et fortsatt konstruktivt samarbeid for å sikre at datasentre blir sett på som en del av løsningen, ikke problemet.

Bekymret for krypto

Fra 1. januar 2025 trådte en ny om elektronisk kommunikasjon og tilhørende datasenterforskrift i kraft i Norge.

– Hvilken betydning har denne for industrien?

– Dette markerer starten på en ny æra for datasenterindustrien, med økt fokus på sikkerhet, beredskap og transparens.​ Alle datasenteroperatører må nå registrere seg hos Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom). Formålet er å gi myndighetene en bedre oversikt over datasenternæringen, på lik linje med ekombransjen. Datasentre må dokumentere evnen til å motstå hendelser som kan påvirke tilgjengelighet, autentisitet, integritet eller konfidensialitet i tjenestene. Dette inkluderer krav om nødstrømsforsyning, fysisk sikring, adgangskontroll og regelmessige beredskapsøvelser.

Rønning ser egentlig ikke på dette som noe mer spesielt enn de basisopplysningene som myndighetene også krever i Brønnøysundregistrene. - Men i tillegg kommer det noen spesifikke ting. Det skal angis hvilken type tjenester man leverer, og man skal også angi en omtrentlig størrelse på kraftforbruket til dette.

Et annet viktig punkt i den nye reguleringen er kravet om å oppgi strømforbruk knyttet til kryptovalutautvinning.

– Et sentralt punkt er kravet om å oppgi hvor stor andel av strømforbruket som går til utvinning av kryptovaluta. Dette tiltaket er med for å skille mellom tradisjonelle datasentre og kryptovalutadatasentre, som ofte opererer under enklere forhold og med lavere sikkerhetsstandarder, sier Rønning.

NDI har også uttrykt bekymring over at kryptobransjen kan skade omdømmet til den etablerte datasenterindustrien. – Vi har derfor innført egne retningslinjer som ekskluderer aktører involvert i kryptovalutautvinning fra medlemskap. Nye medlemmer må også signere en erklæring om at de ikke driver med dette.

På lag med TikTok

Green Mountain var helnorske, men har fått på plass både utenlandske eiere og etableringer. Selskapet ble etablert i 2009, og har fortsatt hovedkontor på Rennesøy i Rogaland, men siden 2021 har Green Mountain vært eid av det israelske eiendomskonsernet Azrieli Group.

– I tillegg til våre datasentre i Norge er vi etablert i London og holder på å bygge et datasenter utenfor Frankfurt. Green Mountain ble startet i Norge, og vårt hovedfokus vil fremdeles være å vokse videre i Norge, men samtidig ser vi også at vår norske innovasjon og kultur gjør oss konkurransedyktige internasjonalt. Derfor vil vi ikke se bort ifra nye etableringer internasjonalt i tiden fremover, sier Svein Atle Hagaseth.

Bytter roller: Halvor Bjerke og Svein Atle Hagaseth i Green Mountain er selskapets påtroppende og avtroppende direktør. Selskapet har etablert seg som en sentral aktør i det norske og internasjonale datasentermarkedet. Foto: Grean Mountain

Han rykker nå videre opp i Green Mountain, og går inn i en rolle som Global Chief Business Officer i Green Mountain Global.

De norske anleggene ligger i Rennesøy, Rjukan, Enebakk – og på Hamar der TikTok er den store kunden.

– TikTok hadde behov for datasenterkapasitet i Europa for å kunne gjennomføre sitt “Project Clover”, et initiativ for å styrke sikkerheten og personvernet til europeiske brukere. Vi ble valgt som en av datasenterleverandørene i Europa, og vårt datasenter på Hamar hvor TikTok er leietaker er nå i full drift, sier Hagaseth.

– Er det nye etableringer på gang også i Norge?

– Vi jobber stadig med å finne nye lokasjoner for videre vekst, samt gjøre utvidelser ved våre eksisterende anlegg. I dag jobber våre folk med flere prosjekter som kan føre til nyetableringer, men det er foreløpig for tidlig å stadfeste om de blir realisert, sier Green Mountains nye direktør på hjemmebane, Halvor Bjerke.

Strøm er også for Green Mountain et kritisk punkt. – Vi forholder oss til gjeldene regelverk om tildeling av strøm og søker om dette for de prosjektene som er modne nok. Dette har fungert godt for oss så langt. 

Strøm er den viktigste innsatsfaktoren for vår drift og det mest vesentlige for oss er å ha en forutsigbarhet i forhold til prosessene som gir oss tilgang på denne.

Halvor Bjerke, Green Mountain

Strøm er den viktigste innsatsfaktoren for vår drift og det mest vesentlige for oss er å ha en forutsigbarhet i forhold til prosessene som gir oss tilgang på denne, sier Bjerke. 

Populær kunde: Green Mountains anlegg på Hamar er blant selskapets nyeste satsinger og huser blant annet TikTok som stor kunde. Foto: Grean Mountain

Operatører og kunder snakker nå om sikkerhet, både geopolitiske og driftsmessige utfordringer. 

– Har dere tiltak på gang for å bedre sikkerheten?

– Green Mountain har alltid hatt og vil fortsette å ha oppetid og fysisk sikkerhet ved anleggene som vår hovedprioritet. Vi er også underlagt Sikkerhetsloven da vår virksomhet blir regnet som en sentral del av den nasjonale digitale infrastrukturen. Dette betyr at vi er i god dialog med norske sikkerhetsmyndigheter om hvordan vi best mulig kan beskytte samfunnskritiske kunder i våre datasentre og dermed også verdier av betydning for nasjonale sikkerhetsinteresser, svarer den nye norske direktøren. 

Sender data hjem: Donald Trumps utenrikspolitiske linje – og retur til Det hvite hus – har bidratt til økt usikkerhet i det globale teknologilandskapet. I denne nye virkeligheten blir lokalt forankrede datasentre en stadig viktigere del av nasjonal sikkerhetsstrategi og digital selvstendighet. Foto: Nathan Howard/Reuters/NTB

Øker - og kutter

Men de globale rammebetingelsene kan bevege seg i en mindre gunstig retning. I USA forventes de nye tollsatsene å øke kostnadene ved bygging av datasenterinfrastruktur. Viktige komponenter som stål og transformatorer vil sannsynligvis bli påvirket, noe som potensielt kan føre til høyere byggekostnader og dermed økte priser for AI-tjenester.

Som svar på disse utfordringene gjør store teknologiselskaper strategiske justeringer. Alphabet-sjef Sundar Pichai har bekreftet selskapets planer om å investere omtrent 75 milliarder dollar i 2025, med fokus på å utvide datasenterkapasiteten for å støtte AI-initiativene. 

På den annen side kunngjorde Microsoft en nedgang eller pause i noen av sine AI-datasenterprosjekter, inkludert et initiativ på en milliard dollar i Ohio. Denne beslutningen reflekterer reviderte forventninger rundt infrastrukturen som trengs for å støtte AI-teknologier.

For å redusere miljøpåvirkningen er det ikke bare norske operatører som utforsker løsninger som væskekjølingsteknologier og lokal kraftproduksjon. For eksempel bruker Microsofts datasenter i Irland kraft fra et 170-megawatt gassfyrt kraftverk og 21 små dieselgeneratorer. 

Både globalt og lokalt navigerer datasenterbransjen seg nå gjennom komplekse utfordringer innen både teknologi, miljø og geopolitikk.  Beslutningene som tas i dag vil utvilsomt forme morgendagens digitale infrastruktur.