– Kan få Tesla til å rakne
Elon Musk har satset Teslas fremtid på selvkjøringsteknologi, men er allerede i ferd med å bli forbikjørt av kineserne – igjen.

Kineserne har utkonkurrert Tesla i kappløpet om billige elbiler. Nå er de i ferd med å passere Tesla i kappløpet om selvkjørende biler også, melder Reuters.
Nyhetsbyrået viser til hvordan BYD tidligere i år rystet en hel elbilindustri ved å tilby førerassistansesystemet «God’s Eye» gratis – en teknologi Tesla selger for nesten 9.000 dollar i Kina.
– Med «God’s Eye» begynner Teslas strategi å rakne, sier den Shenzhen-baserte BYD-investoren Taylor Ogan, som står bak investeringsselskapet Snow Bull Capital.
Amerikaneren og den tidligere Tesla-eieren har testet flere BYD-modeller med «God’s Eye» i byen som har 18 millioner innbyggere, og mener systemet overgår Teslas Full Self-Driving (FSD).
– Jeg trengte aldri å gripe inn i kjøringen, fortsetter Ogan.
En brøkdel av Tesla-prisen
Reuters viser videre til at flere kinesiske bil- og teknologiselskaper – hjulpet av Beijing som subsidierer på bred basis – som tilbyr billige elbiler med FSD-lignende teknologi til en brøkdel av prisen. Dette gjelder eksempelvis både Leapmotor og Xpeng.
En analyse Paris-baserte A2MAC1 har utført for nyhetsbyrået estimerer kostnaden for FSD – som bruker to AI-brikker og kameraer uten sensorer – til 2.360 dollar. BYDs mest sammenlignbare mellomversjon av «God’s Eye» – med Nvidia-brikke, 12 kameraer, fem radarer, 12 ultralydsensorer og én lidar (som bruker laserlys for å måle avstander) – koster drøyt 2.100 dollar.
– Kameraer, radar og ultralydsensorer er 40 prosent billigere i Kina enn i Europa og USA, og lidar er 20 prosent billigere. Dette skyldes stordriftsfordeler og viljen til å ofre marginer for å vinne markedsandeler, sier A2MAC1-ingeniør Elena Zhelondz.
Får ikke brukt Kina-data
BYD, som solgte dobbelt så mange biler som Tesla i fjor, har også et fortrinn i sin raskt voksende bilpark.
– BYD har en klar og vedvarende fordel i markedsandeler og datainnsamling. Det å gi bort «God’s Eye» vil trolig senke bruttomarginen fra dagens 22 prosent, men bidra til å selge flere biler og dermed samle inn mer data, sier Chris McNally, analysesjef for bil og mobilitet i Evercore, til Reuters.
Samtidig sliter Tesla med kinesiske regler som forbyr eksport av data samlet inn fra deres biler i Kina. Tesla har prøvd å forhandle med Beijing for å få analysert disse dataene i USA, men så langt uten hell.
Satser alt på selvkjøring
I tillegg utfordres Tesla av teknologiselskaper som Huawei, som leverer førerassistanse til flere store kinesiske bilprodusenter som Chery, SAIC og Changan.
Konkurransen fra Kina bidro til at Tesla i fjor skrinla planene om en ny, billig elbil til 25.000 dollar, og toppsjef Elon Musk har i stedet satset hele selskapets fremtid på selvkjørende robotaxier. Men kinesernes evne til å tilby førerassistanse billig trekkes av nyhetsbyrået frem som en stor trussel mot Teslas nye forretningsmodell.
Forventningene til FSD-teknologien utgjør nå det meste av markedsverdien på rundt 1.000 milliarder dollar.
Tesla planlegger å lansere selvkjørende robotaxier i Austin senere i juni. Planene er hemmeligholdt, men det er ifølge Reuters kjent at 10–20 førerløse taxier skal operere i avgrensede deler av byen.