<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ny sanksjon gjør at Russland kan miste dekningen

Sanksjonene hardner til i Russland. Nå kan det bli vanskeligere for innbyggerne å ta en helt vanlig telefonsamtale.

Publisert 21. des. 2022 kl. 13.19
Oppdatert 21. des. 2022 klokken 14.17
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 349 ord
DÅRLIGERE DEKNING: Den russiske presidenten, Vladimir Putin, snakker på telefon fra boligen sin i Moskva i desember 2021. Men snart kan det begynne å skurre på linjene. Reuters/Pool

Russlands mobilnettverk og internettilgang kan forverres betraktelig over de neste årene. For vanlige russere blir konsekvensen trege datainnlasting, flere mislykkede anrop og lengre avbrudd hos operatørene.

Årsaken er at Nokia og Ericsson, som produserer telekomutstyr i Russland, trekker seg ut av landet innen utgangen av 2022, skriver Reuters.

Flere land innførte sanksjoner mot Russland etter at de invaderte Ukraina i februar, noe den russiske økonomien så langt har taklet greit. Men telekom-tilbaketrekningen kan ha en tydeligere og mer direkte innvirkning på dagliglivet til over 140 millioner russere, skriver nyhetsbyrået.

Oppskalerer produksjonen

De svenske og finske telekomgigantene står for til sammen nær 50 prosent av produksjonen i landet, og lager alt fra antenner til maskinvare, ifølge nyhetsbyrået. Spesielt viktig er programvaren de tilbyr, som gjør at alle de ulike delene av nettverket kan jobbe sammen. 

Russiske produsenter har en vesentlig mindre produksjon, men økte likevel markedsandelen fra 11,6 prosent i 2021 til 25,1 prosent i år.

Denne uken kunngjorde også kommunikasjon- og medieminister Maksut Shadaev at fire russiske teleoperatører skal bruke mer en 100 milliarder rubler, tilsvarende nær 14 milliarder kroner, på russiskprodusert utstyr.

– Dette vil tillate oss å legge til rette for moderne produksjon av telekomutstyr i Russland, sier Shadaev, som ikke nevner hvilke operatører det gjelder.

Tilbake til 90-tallet

Eksperter mener likevel det er for sent å sette i gang produksjonen av grunnleggende utstyr nå, mens resten av verden bygger ut avanserte 5G-nettverk.

– Hvis, antagelig, denne situasjonen varer i årevis, kan russiske mobilnettverk når det gjelder dekning gå tilbake til tilstanden ved slutten av 1990-tallet, da dekningen var begrenset til store byer og de rikeste forstedene, sier Leonid Konik, som driver IT-nettstedet ComNews i Moskva.

Ifølge ekspertene er det dekningen i landlige strøk som begynner å slite først, skriver Reuters.

Forlater Russland

Nokia-sjef Pekka Lundmark er tydelig på at de exiten deres blir endelig.

– Vi kommer ikke til å levere noen ting til Russland, slår han fast.

Sverige har innført sanksjoner mot Russland tidligere i år, men Ericsson fikk fritak fra sanksjonene ut året.

– Vi jobber mot slutten av året, når alle fritak utløper, forteller finansdirektør Carl Mellander til Reuters.