<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nå ryker kinesisk 5G i Tyskland

Fjerner Huawei og ZTE fra mobilnettet.

Publisert 8. mars 2023 kl. 11.07
Oppdatert 8. mars 2023 klokken 11.17
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 371 ord
KINAOPPVASK: En tysk radiomast for mobilkommunikasjon i den tyske byen Bottrop tirsdag 7. mars 2023. Nå skal det utføres en grundig gjennomgang av det tyske 5G-nettet for finne og fjerne utstyr laget av de kinesiske produsentene Huawei og ZTE. FOTO:NTB

Tysklands bruk av teknologi fra Kina skal gjennom en grundig oppryddingsprosess, melder The Wall Street Journal.  

Finansavisen skrev tirsdag om at Kina har trappet opp sine aktiviteter innen både påvirkning, sikkerhetsekspansasjoner og etterretning. 

Nå har den tyske regjeringen beordret en full gjennomgang av landets 5G-nett og The Wall Street Journal skriver at dette tyder på at Tyskland nærmer seg å innføre forbud mot kinesiske leverandører i det tyske 5G-nettet.

Et forbud likt det Sverige har innført.

Dette markerer et tydelig skifte i tysk sikkerhetspolitikk. I mange år har USA presset på for at Tyskland og andre vestlige allierte skal følge etter, og forby produkter fra teknologiselskapene Huawei og ZTE i telenettet. Noe den forrige tyske kansleren, Angela Merkel, valgte å stå i mot under sin 16 år lange tid som kansler. Også etterfølgeren Olaf Scholz har så langt holdt igjen mot presset fra USA.

Nå er situasjonen snudd på hodet.

– Denne prosessen er nå i gang og kan ende med at teleoperatører må fjerne usikret utstyr fra sine nett, sier talsperson for det tyske utenriksdepartementet, Maximilian Kall til WSJ.

Tyske myndigheter har lovmessig myndighet til å forby utenlandske leverandører å levere teknologi og utstyr som er en sikkerhetstrussel. Undersøkelsene som nå er satt i gang, skal avdekke om det allerede er en trussel mot Tyskland i det eksisterende telenettet.

I motsetning til USA og en del andre europeiske land, har ikke Tyskland lagt ned et eksplisitt forbud mot Huawei og ZTE. Dette har medført at flere tyske teleoperatører har gjort seg avhengige av utstyret fra Kina, som ofte er langt billigere enn ikke-kinesiske konkurrenter, som f.eks Ericsson og Nokia.

Kina står nå for 59 prosent av hardwaren i det tyske 5G-nettet. I Storbritannia er andelen 41 prosent, 17 prosent i Frankrike og Sverige 0 prosent.

I en oversikt fra Elcano Royale Institute er Norge blant verstingene i Europa når det kommer til å ha en høy andel kinesiske leverandører i telenettet. I det norske 4G-nettet er det 80 prosent kinesisk teknologi og hardware, men i en nylig analyse skriver Elcano at Norge sammen med Belgia har kuttet drastisk i bruken av kinesisk teknologi i 5G-nettet.