<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Dobbelt nedgradering for Telenor

Med en ny analytiker som dekker Telenor, snur DNB Markets fra en kjøpsanbefaling til å rope salg. Samtidig senker de kursmålet med 30 prosent. 

Publisert 10. okt. 2023 kl. 08.18
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 424 ord
NEDGRADERT: Telenor og konsernsjef Sigve Brekke. Foto: Iván Kverme

 

Dagen etter Finansavisens oversikt over gjeldsslavene på Oslo Børs nedgraderer DNB Markets det selskapet som tronet øverst på listen – Telenor.

Gjennom en ny analyse tirsdag ble det kjent at meglerhuset går fra en kjøpsanbefaling til å anbefale salg – en dobbelt nedgradering, skriver TDN Direkt. 

Kursmålet blir samtidig senket fra 155 kroner til 110 kroner pr. aksje. Det tilsvarer en nedside på nesten 10 prosent. 

Noe av det som gir den voldsomme skifte er at DNB Markets har byttet analytiker som dekker selskapet. 

«Mens vi liker banen Telenor er på med sin kvasi-exit fra Asia, mener vi at verdsettelsen og den siste tids kursutvikling sammenlignet med resten av sektoren indikerer at flere binære katalysatorer allerede er blitt priset inn. Vi ser fortsatt risiko knyttet til Telenors utbytte som i kombinasjon med at våre estimater er under konsensus er tilstrekkelig for å anbefale salg,» skriver meglerhuset.

Størst gjeld på Oslo Børs

Telenors nettogjeld på 93 milliarder kroner er Børsens høyeste i absolutte termer. Til sammenligning er Yara selskapet med nest mest gjeld på Oslo Børs, med en gjeld på 41 milliarder kroner. 

Gjelden til Telenor tilsvarer 2,7 ganger årets estimat for driftsresultat før av- og nedskrivninger og renteutgifter (EBITDA). I år kommer Telenor til å betale over 3 milliarder kroner i renter, opp fra 1,8 milliarder i 2022.

– I mitt hode har Telenor en gjeld til EBITDA på 2,7, hvilket er over målet på 2,3. Hvis kontantstrømmen ikke blir svært høy, vil Telenor ligge over sitt mål i lang tid fremover, sa analytiker Kristoffer Carleskär i Kepler Cheuvreux til Finansavisen.

– Med økte renter blir det interessant å følge finanskostnadene etter reforhandlinger. Alle tar høyde for at de vil stige, så det blir tøft.

Liker Telenor

LIKER TELENOR: Analytiker Markus Borge Heiberg i SEB. Foto: Iván Kverme

Men til tross for høy gjeld er Telenor blant selskapene SEB har en kjøpsanbefaling på. Under børsintervjuet med Finansavisen i begynnelsen av oktober sa analytiker Markus Heiberg at han liker selskapets risikoprofil, selv om det er usikkerhet knyttet til utbyttet.

– Den underliggende kontantstrømmen bør dekke utbyttet, men det vil kreve nedsalg i eiendeler med lav avkastning, som mobiltårn og minoritetsposisjoner i Asia, sier han.

– I Norden venter vi økt kapitalavkastning grunnet lavere energikostnader, inflasjonsjustering av kundebasen, og en gradvis reduksjon av investeringsnivået, spesielt i det norske fibernettet.