<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
formue
– Sitter med de sterkeste kortene i elbilkrigen
Skulle EU innføre toll på kinesiske elbiler, er sannsynligheten høy for at Kina vil finne flere måter å skade europeiske bilprodusenter på. Franske viner og italiensk luksus kan også havne i skuddlinjen.
– Dette er ingen god medisin
Stigende energipriser og eventuelt nye negative effekter av russiske eksportbegrensninger risikerer ikke bare å gjøre inflasjonen vedvarende, men også å forlenge perioden med høye renter.
– Investeringer er som amatørtennis
Oaktree-gründer og investorlegende Howard Marks gjør i en fersk kommentar en interessant sammenligning mellom investeringer og tennis. Analogien passer godt til det jeg mener er en hensiktsmessig tilnærming til kapitalforvaltning.
– Aksjer kan stige godt, selv med høye renter
Utsiktene til avkastning i aksjer er på dagens prising magrere enn i de siste 50 årene, men heller ikke avskrekkende dårlige. Børsoppgangen var god også gjennom 1980- og 90-tallet, da amerikanske statsrenter snittet over 8 prosent.
– Ikke nødvendigvis et dårlig tidspunkt for å investere i aksjer
Så lenge både amerikansk, europeisk og kinesisk økonomi klarer seg sånn rimelig bra, kan dette være tilstrekkelig for å gi god stemning blant investorer. Vi er ikke avhengige av høy økonomisk vekst for at avkastningen skal bli hyggelig.
– Øker sjansen for et hardere tilbakeslag
Markedsrentene, som gjenspeiler investorenes forventninger om hvor styringsrentene vil være frem i tid, fortsetter å stige kraftig til tross for at inflasjonen er på vei ned, ikke minst i USA. Et enda høyere rentenivå vil definitivt øke sannsynligheten for et hardere økonomisk tilbakeslag på sikt enn det vi har sett så langt.
Flere skal bli rike: Spår kraftig formuesvekst
Formuen til verdens innbyggere har falt for første gang siden finanskrisen – men fallet ser ut til å bli kortvarig. Om fem år vil det være 86 millioner dollarmillionærer.