<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Analytikerne gir SATS en kald skulder

Torsdag nedgraderte ABG Sundal Collier anbefalingen i SATS. Nå har fem av seks meglerhus enten hold- eller salgsanbefaling på treningssenterkjeden. 

    Publisert 5. jan. 2023 kl. 12.27
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 328 ord
    MOTVIND: Konsernsjef Sondre Gravir i SATS sliter med økte kostnader. Foto: Eivind Yggeseth

     

    Høy inflasjon og strømpriser har gjort livet surt for SATS, som i november måtte si opp rundt 80 personer med virkning fra 1. januar for å kutte kostnader. 

    På ett år har aksjen falt 55 prosent, men siden bunnen ble nådd i fjor høst har aksjen steget betydelig. Tøffere tider har gjort at meglerhusene har nedgradert SATS-aksjen på løpende bånd. 

    Torsdag var det ABG Sundal Colliers' tur til å ta frem barbermaskinen. Meglerhuset går nå fra kjøp til hold, samtidig som kursmålet kuttes fra 11 til 10 kroner.

    Nå har fem av seks meglerhus enten hold- eller salgsanbefaling på SATS. Mest pessimistisk er Joachim Huse i Pareto Securities med et kursmål på 5 kroner, etterfulgt av Eirik Rafdal i Carnegie som har et kursmål på 6,60 kroner. Til sammenligning ble SATS-aksjen omsatt for 9,24 kroner torsdag.

    Kraftig kutt

    I torsdagens analyseoppdatering fra ABG Sundal Collier er budskapet: «A rough start expected». Analytiker Petter Nystrøm skriver at han forventer lavere omsetning pr. medlem og salg av personlige treningstimer. 

    Det medfører at Nystrøm kutter omsetningsestimatet for 2023 med 4 prosent. Til tross for kostnadskuttprogrammet på 100 millioner kroner tror analytikeren at lavere salg kombinert med kostnadsinflasjon fører til svak inntjening i første halvår.

    ABG Sundal Collier kutter driftsresultatestimatet for 2023 med 105 millioner kroner, tilsvarende en nedjustering på 21 prosent.

    NEDGRADERER: ABG Sundal Collier-analytiker Petter Nystrøm. Foto: Iván Kverme

    Oppfordrer til økte priser

    Ifølge meglerhuset har flere av SATS' konkurrenter økt prisene i Norge, mens bildet er mer blandet i Sverige, Finland og Danmark.

    «Gitt den høye kostnadsinflasjonen mener vi prisene burde økes for å få tilbake lønnsomheten på nivåer før coronapandemien», skriver Petter Nystrøm i analysen.

    SATS-analyser

     
    Meglerhus Anbefaling Kursmål
    ABG Sundal Collier Hold 10,0
    Kepler Chreuvreux Kjøp 15,0
    DNB Markets Hold 7,0
    Carnegie Hold 6,6
    Pareto Securities Selg 5,0
    SpareBank 1 Markets Hold 16,0

    SATS har mål om et driftsresultat før av- og nedskrivninger (EBITDA) på 800 millioner kroner ekskludert IFRS 16-effekter på mellomlang-sikt. Ifølge ABG Sundal Collier vil det gi et driftsresultat på 750 millioner kroner og en inntjening pr. aksje på 1,75 kroner.

    Nystrøm skisserer at det impliserer en prising av SATS på 11 ganger EV/EBIT og P/E-multippel på 5-gangeren i dag.