<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Antall permitteringer skyter fart – arkitektbedriftene og fagforbundet roper varsko

Både på arbeidsgiver- og arbeidstakersiden merker man nå konsekvensene av lavere ordretilgang i arkitektbransjen.

Publisert 17. jan. 2023 kl. 13.44
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 149 ord
ROPER VARSKO: Fra venstre: Steinar Skjerdingstad, adm. direktør i Arkitektbedriftene, Per Christian Opsahl, generalsekretær i Arkitektenes fagforbund, og Pål Øyvind Toft Larsson, advokat i Arkitektbedriftene. Foto: Arkitektbedriftene / Geir Lindhjem

Arkitektbedriftenes prognoseundersøkelse for andre halvår 2022 viste at ordrereservene har hatt en negativ utvikling gjennom fjoråret. Samtidig viser nye tall at den negative utviklingen har forsterket seg i starten av 2023.

– Hos oss i Arkitektbedriftene ser vi et stort trykk etter nyttår vedrørende nye henvendelser som gjelder permitteringer, sier advokat i Arkitektbedriftene, Pål Øyvind Toft Larsson.

40 prosent av omsetningen i arkitektbransjen skapes gjennom boligutvikling. Spesielt de mindre og mellomstore kontorene har hoveddelen av sin aktivitet knyttet til boligmarkedet, og de merker nå at renteoppgang og høye byggekostnader bremser nybyggingen. 

Samtidig har byggeforbudet innenfor småhusplanen i Oslo kommune forsterket nedturen. Videre strammes det inn både i kommunale, fylkeskommunale og statlige prosjekter.

– Vi opplever stor pågang fra våre medlemmer som trenger bistand i forbindelse med oppsigelser og permitteringer. Det er helt klart at noe er i ferd med å skje, og det skjer raskt, sier Per Christian Opsahl, generalsekretær i Arkitektenes fagforbund.