<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Planlegger børsnotering av konsulentvirksomheten i år

Revisjons- og rådgivningsgiganten EY forventer å spinne ut konsulentvirksomheten innen årets slutt, i følge personer som er kjent med saken.

    Publisert 14. feb. 2023 kl. 19.48
    Oppdatert 14. feb. 2023 klokken 21.14
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 274 ord
    SPIN-OFF: Seniorer i EY vil møtes i løpet av de neste månedene for å godkjenne en oppdeling av konsernet FOTO: Simon Dawson

    Partnere i EY forventes å gi godkjenning til å spinne ut konsernets konsulentvirksomhet med en påfølgende børsnotering innen utgangen av året, i følge Reuters.

    En slik oppdeling vil være den største reorganiseringen hos en av de fire store revisjons- og rådgivningsselskapene på over to tiår.

    – Over 13.000 partnere - av EYs 365.400 ansatte - skal i april stemme over avhendingsplanen, sier global visepresident for revisjon Marie-Laure Delarue i EY og fortsetter:

    – Vi forventer at majoriteten av partnere vil godkjenne, men det gjenstår fremdeles mye arbeid. Mange av våre kunder forteller oss at planen gir mening, men at den må gjennomføres riktig. 

    Interessekonflikt

    En spin-off vil være et forsøk på å unngå interessekonflikter som har preget bransjen og ledet til reguleringstiltak fra både britiske og amerikanske myndigheter. De fire store, som også inkluderer Deloitte, KPMG og PwC, er blitt kritisert for en tilsynelatende mangel på uavhengighet i sin revisjonsvirksomhet på grunn av honorarene de også tar for konsulenttjenester og skatte- og avtalerådgivning.

    Flere har stilt spørsmål rundt hvordan selskapet skal klare å tiltrekke og beholde revisorer når konsulentvirksomheten tradisjonelt har fått bedre betalt. Delaure forteller at internasjonale regulatører også har reist dette spørsmålet.

    – Vi vil bruke dette som en mulighet til å revitalisere yrkets attraktivitet, svarer hun. 

    Målet er at konsulentvirksomheten skal være klar for en børsnotering, samt en utstedelse av obligasjoner innen utgangen av året, opplyser Delaure. Det er foreløpig ikke kjent hvor aksjene skal noteres. 

    Konsulentvirksomheten er forventet å stå for 25 milliarder dollar i omsetning med 7.000 partnere. Den gjenværende delen av EY vil stå for omtrent 20 milliarder dollar med 6.000 partnere.

    Deloitte, KPMG og PwC opplyser at de ikke vil følge etter EYs planer på nåværende tidspunkt.