<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kostet nær 5 milliarder kroner i 2023

Forsikringsselskapene betalte ut omtrent 4,9 milliarder kroner for skader forårsaket av kraftige uvær og annen naturskade i 2023.

  Publisert 1. jan. 2024 kl. 16.28
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 162 ord
  KOSTNADER: Naturskader.  Foto: NTB

  Dermed ble 2023 det dyreste naturskadeåret som det finnes statistikk for, viser beregninger Gjensidige har gjennomført. Beregningene er basert på statistikk fra Finans Norge, som har statistikk for naturskader som går tilbake til 1980.

  De to mest kostbare hendelsene ble ekstremværet Hans, og styrtregnet som rammet østlandsområdet like etter. Disse to uværene forårsaket nær 20.000 skader.

  – Prislappen er beregnet til over 3 milliarder kroner for forsikringsselskapene. Skader som ikke er forsikret, som offentlig infrastruktur, kommer i tillegg, skriver forsikringsselskapet i en pressemelding.

  Også skredet ved Norske Skogs fabrikk i Halden ble kostbart. Dette kostet over 1,2 milliarder kroner.

  – Jeg håper at Hans var en vekker for samfunnet når det gjelder behovet for å tilpasse oss til et endret klima, og forebygge skader, sier Geir Holmgren, konsernsjef i Gjensidige.

  Statistikken fra Finans Norge viser at sju av de ti dyreste naturskadeårene har kommet etter 2010. Prognoser Norsk Regnesentral har laget for selskapet viser at skader som følge av styrtregn ventes å øke kraftig utover i århundret.

  NTB