<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Bilgiganter forventer salgsboom i 2023

Sørkoreanske Hyundai og Kia ser en økning på 10 prosent i globale salg i år.

Publisert 3. jan. 2023 kl. 10.14
Oppdatert 3. jan. 2023 klokken 14.07
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 230 ord
10 PROSENT ØKT SALG: Hyundai og Kia forventer at bilsalget tar seg kraftig opp i 2023 – til tross for usikre økonomiske tider. Foto: Bloomberg

Sør-Koreas to største bilprodusenter, Hyundai og Kia, kom til kort når det gjaldt å nå salgsmålet sitt for 2022.

De solgte til sammen 6,85 millioner kjøretøy i året som gikk, 4 prosent mindre enn de 7,16 millionene som ble guidet. Brikke- og komponentmangler fikk skylden for at målet glapp.

Men nå har de satt seg et enda mer hårete mål: I 2023 skal de selge 7,52 millioner biler verden over. Det er en økning på nær 10 prosent fra 2022.

Innfører tiltak

Hyundai Motor, som eier Kia, sier de blant annet vil ha fart på overgangen fra fossildrevne til elektriske biler.

– Hyundai planlegger å utvide markedsandeler og drive lønnsomhetsorienterte virksomheter ved å reagere fleksibelt på markedsendringer, akselerere overgangen til elektrifisering, svare på globale miljøforskrifter og optimalisere produksjon, logistikk og salg etter region, sier selskapet ifølge Reuters.

Ikke urealistisk

Mange forbrukere har fått svekket kjøpekraft det siste året, og resesjon truer en rekke land i 2023. Analytikere mener salgsmålene til bilselskapene er «aggressive, men oppnåelige».

– Hyundai Motor og Kia ser fortsatt relativt høye bestillinger av kjøretøy, og bilkjøpere står fortsatt i kø for å kjøpe biler til tross for det nylige økonomiske miljøet. Med den etterspørselen i bildet, ser selskapene ut til å være sikre, sa Kim Gwi-yeon, analytiker i Daishin Securities, ifølge nyhetsbyrået.

Analytikeren forventer derimot at situasjonen kan endre seg i andre halvår, når etterspørselen trolig dabber av.