<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Flytrafikken fortsatt under normalen

Nesten 3,3 millioner passasjerer benyttet seg av Avinors flyplasser i februar.

    Publisert 10. mars 2023 kl. 12.49
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 350 ord
    FLERE REISENDE: 1,6 millioner passasjerer fløy fra Gardermoen i februar.  Foto: Iván Kverme

    Antall flypassasjerer spratt opp 45 prosent i februar sammenlignet med samme måned året før, viser nye tall fra Avinor. Selv om økningen virker heftig ligger antall reisende fortsatt 16 prosent under nivået i 2019, før pandemien. 

    – Flytrafikken i februar er i tråd med prognosene våre, sier trafikkdirektør i Avinor, Gaute Skallerud Riise.

    – Det er ventet at flytrafikken vil ligge under 2019-nivået også resten av året, og at for året som helhet er vi på cirka 91 prosent av 2019-nivået, legger han til. 

    Oslo trekker ned

    Det er likevel stor forskjell mellom lufthavnene. Fra Oslo Lufthavn Gardermoen fløy det i forrige måned over 1,6 millioner passasjerer, noe som er 19 prosent lavere enn tilsvarende tall i februar 2019. Flesland i Bergen lå derimot bare 4 prosent bak tallene fra 2019 i februar, da nesten 420.000 fløy vekk fra vestlandshovedstaden. 

    Ifølge Avinors trafikkdirektør kommer de sterke Bergens-tallene av at Widerøe har satset  på byen, og bruker Flesland som knutepunkt. 

    – Også Stavanger og Trondheim er nærmere 2019-nivåene enn Oslo lufthavn. Men Oslo lufthavn har størst volum, altså flest passasjerer, og har derfor størst påvirkning på tallene til Avinor, forklarer Riise.

    Riise sier videre at det er først og fremst utenlandstrafikken som trekker ned volumet, mens innenlandstallene har hentet seg bedre inn etter pandemien. 

    – Selv om det er lenge til sommeren, er det mye som tyder på at denne forskjellen vil fortsette, sier han.

    Sterk vekst fra ifjor

    Avinor venter at innenlandstrafikken vil være bortimot på 2019-nivå i sommer, før den faller litt tilbake på høsten. De venter også at utenlandsflyvningene vil ta seg opp utover året, selv om den vil legge et stykke under normalåret 2019. 

    Til sammen reiste nesten 1,2 millioner passasjerer utenlands i februar. Det er en økning på 70 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, da det var 700.000 som reiste utenlands. Sammenlignet med 2019 har antall reisende utenlands falt med nesten 20 prosent. 

    Blant innenlandsreisende var det drøyt 2 millioner reisende fra Avinors flyplasser i forrige måned. En økning på 35 prosent sammenlignet med februar i fjor, men en nedgang på 14 prosent sammenlignet med februar 2019.