Den 24 timer lange streiken er en av de største i omfang i Tyskland siden 1990-tallet og påvirker jernbanen, flytrafikken, busser og ferjer over hele landet. Dagen har fått tilnavnet «superstreiktag».
De fleste langdistanseruter og regiontog er innstilt da mer enn 30.000 jernbanearbeidere deltar i streiken, ifølge jernbaneforbundet EVG. Nesten alle av landets flyplasser er rammet – med flyplassen i Berlin som et unntak.
Felles storstreik er sjeldent i Tyskland, og markerer en eskalering i lønnsstriden mellom fagforeningene og tyske myndigheter.
– Streikeviljen er veldig sterk, og sinnet blant arbeiderne over å bli holdt igjen av arbeidsgiver er enormt, sier Kristian Loroch, medlem av EVGs forhandlingskomité.
– Vi streiker i dag fordi i felles forhandlinger, til tross for den trange økonomiske situasjonen for mange arbeidere, har vi ikke blitt tilbudt noe som er verdt seriøse forhandlinger, sier han videre.
Tysklands samferdselsminister Volker Wissing beordret søndag tyske delstater til å oppheve restriksjoner på lastebilleveranser, for å forhindre forsyningsproblemer idet streiken startet mandag morgen.
I tillegg har tyske myndigheter bedt flyplassene om å tillate sene avganger og landinger, slik at strandede passasjerer kan komme seg fram.
Fagforeningene presser på for høyere lønninger i transportsektoren i lys av den høye inflasjonen og de stigende energiprisene.
Fagforeningen Verdi ønsker en lønnsøkning på 10,5 prosent for sine medlemmer, mens EVG forsøker å forhandle fram en økning på 12 prosent.
(©NTB)