<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Advarer: – I dag er det «bulkefredag»

Skal du på hytten i påsken? Da bør du kjøre forsikring.

    Publisert 31. mars 2023 kl. 15.07
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 437 ord
    BULKEPÅSKE: Det skjer betraktelig flere bilulykker fredag før påske. Foto: Dreamstime

    Fredag før påskeuken pakker tusenvis bilen og haster avgårde til påskeferie på hytta på fjellet. Fra og med klokken 14 øker antall påkjørsler betraktelig. 

    – Nå er det «bulkefredag» før palmesøndag, og tilsvarende dag i fjor ble det meldt inn 1.609 bilskader til forsikringsbransjen, 30 prosent mer enn en gjennomsnittsdag. Det var hundrevis av påkjørsler, gjerne bakfra, ved rygging eller på parkerte biler. Ingen andre dager i påsken er i nærheten av å ha så mange trafikkulykker som bulkefredagen, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

    Statistikk fra Finans Norge viser at de aller fleste trafikkulykker skjer tidlig i påsken, i dagene før skjærtorsdag. 

    I fjor var det over 12.000 bilskader i påsken som kostet forsikringsselskapene vel 281 millioner kroner.

    – I fjor var det flest ulykker mellom klokken 14 og 15, med over fire bilskader hvert minutt. Altfor mange har det altfor travelt med å komme seg av gårde og skal i tillegg gjerne handle eller lade på veien, noe som ofte medfører til bulkeskader til og fra parkering på et kjøpesenter eller en ladestasjon, sier han.

    Menn er verst bak rattet

    Langt over dobbelt så mange mannlige sjåfører var innblandet i trafikkulykker den første fredagen i påsken i fjor, enn kvinner. Verstingen var en mannlig sjåfør i alderen 50 - 64 år.

    – Dette ser vi hver eneste av de klassiske bulkedagene gjennom året. Menn er hardere på gassen enn kvinner. Mange biler på veien og tidvis kø pleier i tillegg å medføre til en god del uvettige forbikjøringer. Det oppjagede tempoet er mye av årsaken til at denne fredagen topper skadestatistikken i påsketrafikken, sier Brandeggen.

    Pakk påskebilen riktig

    Nattefrost og til dels store snømengder preger fremdeles værbildet, ikke minst over fjellet. Samtidig er mange biler i påsken fullpakket med voksne og barn, skiutstyr og klær, mat og drikke. Da kan det lønne seg å pakke bilen riktig, ifølge Tryg.

    – Tenk deg at du må bråbremse. Hva er sikret og hva kan komme flyvende gjennom luften og gjøre stor skade? Du må sikre alle slike gjenstander, enten ved å stroppe de fast eller pakke de i bager og ryggsekker som kan ligge sikret i bagasjerommet, sier han videre.

    Utover påsken faller ulykkesfrekvensen som oftest, og heller ikke når hyttefolket skal hjem igjen er det noen markant økning i antall trafikkulykker.

    – Tvert imot. Det er nesten en halvering i forhold til de første dagene av påsken. Folk har roet seg og tar ting mer som de kommer. Det er ingen skam å kjøre rolig, og 1. og 2. påskedag er gjerne dager med køer og mer saktegående trafikk. Det i seg selv kan forebygge ulykker, avslutter Brandeggen.