<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Bilmerke slo rekord i Norge: – Høyeste antallet noensinne

Aldri før har elbiler utgjort en større andel av førstegangsregistrerte nye personbiler i Norge.

  Publisert 3. apr. 2023 kl. 12.46
  Oppdatert 3. apr. 2023 klokken 13.00
  Lesetid: 3 minutter
  Artikkellengde er 547 ord
  REKORD: Tesla slo registreringsrekord i løpet av en måned for et bilmerke i Norge. Foto: Bloomberg

  Elbilandelen har aldri vært høyere enn i mars i år, da nærmere 90 prosent av alle førstegangsregistrerte nye personbiler var elektriske. 

  I tillegg har andelen nye bensinbiler aldri vært lavere - og utgjorde kun én prosent, ifølge tall fra Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV).

  Av 19.366 nye personbiler i mars, var 16.811 elbiler (86,8 prosent), mens rene diesel- og bensinbiler til sammen kun stod for 2,7 prosent av nybilregistreringene. I mars ble det registrert 19,3 prosent flere nye personbiler enn i mars i fjor.

  Høyeste tall for en modell noensinne

  Både kvartalet som helhet og mars som enkeltmåned, har vært preget av et rekordhøyt antall nye Teslaer. I første kvartal var 33,1 prosent – eller 9.474 av alle nye personbiler, en Tesla. Av disse var 8.717 Model Y. I mars alene ble det registrert 7.445 Tesla Model Y.

  «Det er ny registreringsrekord i løpet av en måned for et bilmerke i Norge, og det høyeste antallet for en bilmodell noensinne.» skriver OFV. 

  På andre og tredjeplass fulgte Toyota og Volkswagen både for kvartalet og i mars.

  – For bilindustrien generelt kan det se ut til at det nå er noe mindre produksjonsutfordringer. Det kan kanskje bidra til litt kortere ventetid for de som har bestilt og nå bestiller nye biler, sier direktør Øyvind Solberg Thorsen i OFV.

  Snart historie?

  – Hvem hadde trodd at bildet skulle se slik ut for bare få år siden? Salget av nye rene diesel- og bensinbiler er trolig i ferd med å bli historie i Norge. Samtidig var andelen bensinhybrider og ladbare bensinhybrider i mars på ti prosent, som viser at ikke alle er klare for elbil riktig ennå, fortsetter Solberg Thorsen.

  Øyvind Soldberg Thorsen fra Opplysningsrådet for veitrafikken. Foto: Lars Brænden Schram

  Til sammen i første kvartal i år ble det registrert 28.665 nye personbiler, det er 11,4 prosent færre enn i første kvartal i 2022. 

  Hos mange bilforhandlere har det vært relativt stille i lokalene i første kvartal. De to første månedene var særlig preget av registrering og utlevering av nye biler som var bestilt for lenge siden, og som kom til Norge i desember.

  Stabilt bruktmarked – lav bruktimport

  Det er god tilgang på bruktbiler, og pr. 30 mars i første kvartal har over 120.000 biler skiftet eier, ifølge OFV. Det er en liten økning i forhold til samme periode i 2022. Stadig flere elbiler i kjøretøybestanden gir også utslag i bruktmarkedet. Antall eierskifter på elbiler ligger 13,81 prosent over første kvartal i fjor, og 21.610 elbiler har fått en ny eier bak rattet.

  – Økonomisk usikkerhet og pris- og renteøkninger gjør økonomien utfordrende for mange. Kanskje venter mange med å kjøpe eller bestille ny bil, og velger i stedet en brukt, sier han.

  I første kvartal har bruktimporten av personbiler gått ned med nesten 80 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, og totalt er det kun importert 791 bruktbiler så langt i år.

  – Den kraftige nedgangen er ikke så overraskende. Kronekursen og inflasjon i Tyskland og andre land er nok hovedforklaringen. Nå er det dyrt å hente bruktbiler til Norge, sier Solberg Thorsen.